logo

“GELİN SPOR YAPALIM TEK GALİBİ DOSTLUK OLSUN”


Güven Özyurt
guvenozyurt@hotmail.com

Spor ve şiddet kelimeleri bir arada kullanılmaması gereken iki kelimedir. Sıcak ve soğuk, acı ve tatlı, yaz ve kış gibi aslında zit anlamlar ifade eden bu kelimeleri maalesef bir arada kullanmak zorunda kalıyoruz.

Esasen birbiriyle örtüşmeyen birbirine yakışmayan bu iki kelimeyi farklı bir şekilde ortaya koymamız gerekirken maalesef bugün bunları birlikte tartışmak ve bunlarla ilgili neler yapabiliriz ne çareler bulabiliriz sorusuna veya sorularına cevap aramak zorunda kalıyoruz.
Sporda şiddet konusu sadece Türkiye’nin, ilimizin, ilçemizin sorunu değil dünyanın birçok bölgesinde karşılaşılan bir sorundur. Dolayısıyla bunun çözümünde neler yapılmalı, neler yapıldığı takdirde bu konuda mesafeler alınabilir sorgulamalarının sürekli kamuoyunda yer aldığını görürüz.
Özellikle sporda Fair Play duygularının üst noktaya çıkarılması hususunu herkesin çok iyi benimsemesi, özümsemesi ve bu alanda yürütülecek olan çalışmalarda her türlü katkıyı vermesi gerekiyor. Fair Play’a baktığımızda bu kavram nedir? Ne anlam ifade ediyor?
Bu anlamın birçok tanımlaması olmakla birlikte genel olarak dürüstlük, adil oyun, tarafsızlık gibi bir çok tanımlamaya yer verebiliriz. Rakibi bir düşman gibi değil, oyunun bir parçası olarak görmek, özellikle kaybedince sonuca ve kazanana saygı duyabilmek, oyunda hileye ve şiddete başvurmamak, kaybedince kazananı tebrik edebilmek ve oyunu kurallarını uygun bir şekilde gerçekleştirebilmektir.

Bunlar gerçekten ortaya konulduğu takdirde sporda şiddetin önemli ölçüde azalacağını hepimiz inanıyoruz FairPlay duygusunu öne çıkartacak hoşgörü toleransı ortaya koymadığınız takdirde sporda şiddeti çeşitli nedenlerle yaşıyoruz ve onunla mutlaka karşılaşıyoruz bunun birçok unsuru vardır.
Sporcuların davranışlarından kaynaklanan var; spor kulüplerinin yöneticilerin tutumlarından kaynaklananlar var; zaman zaman maçı yöneten hakemlerin yanlış yönettiği duygusuna kapılarak yapılan davranışlar var; taraftar gruplarının yaptığı davranışlar var bunların birçok boyutu ile sayılarını arttırabiliriz. Ama esasen bunların hiç olmamasıdır.

Bu kapsamda sporun dostluk, barış ve kardeşlik duygusunu öne çıkaracak bir aktivite olduğunu ve Dünya barışına katkıda bulunan bir organizasyon olduğunu asla unutmamalıyız.
Sporda şiddetin önlenmesi için Dünya’da ve Ülkemizde çok önemli kanunlar çıkartılmış ve tedbirler alınsa da maalesef yeterli olmamış gözüküyor. Peki, şiddetin önlenmesi için neler yapılabilir, yapmalıyız?

Siz değerli okurlarımızdan da düşüncelerini, görüşlerini paylaşmasını isteyerek, kaldığımız yerden devam etmek ve haftaya görüşmek dileğiyle, kalın sağlıcakla.

Share
933 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...