logo

26 Ağustos 2023

ERTELEMEK


admin
vatandas1959@hotmail.com
Gün içinde genelde hiçbir şey yapmadım dediğimiz günde dahi bir şeyler mutlaka yaparız. Bazen de o gün içinde ya da o saat diliminde yapılabilecek ve tamamlanabilecek bir iş olduğunda sonrasında da yapılabileceği için ertelenebilir. Sonrasında yapılabileceği zaman diliminde de yine sonraya bırakılır ve bırakılan bu işler kişinin hayatını zorlaştırmaya başlar. Bu durumun adı ertelemeciliktir.
Ertelemenin olumlu ve olumsuz yanları vardır. Olumlu yanları olarak, kişiyi o zaman diliminde rahatlatıyor ve keyifli zaman geçirmesini sağlıyor olmasıdır. Bazen erteliyor olmak da önemli bir beceridir çünkü.
Hayatımızda çok fazla uğraş alanı olduğundan ve bunları kontrol etmek zor olduğundan ertelemenin olumsuz sonuçlarını daha çok görürüz. Çünkü bir işi ertelediğimizde onun yerine yapabileceğimiz keyifli bir şeyler mutlaka bulunsa da bu durum kısa vadede rahatlığı tercih edip uzun vadede rahatsızlığı göze almak anlamına gelir. Bu rahatsız durum sonucu kendimize acımasız davranmaya başladığımız da olur. Bir yandan işler yığılmıştır bazılarında iş işten geçmiş de olabileceğinden kişi zarar görebilir.
Neden erteleriz?
Bunun üzerinde o zaman diliminde pek düşünmesek de ertelediğimiz zamanlar genelde ”Çok yorgunum yarın yaparım, şu an hazır değilim, yeterli zamanın yok,şimdi başlasam da bitmez,sonra yaparım,şunu bitireyim sonra yaparım” gibi bahaneler söyleriz.. Bu tarz söylemler ertelemeciliği sürdürür.
  Bir şeyleri ertelememizin sebebleri olarak iş tamamlandığında eleştiri alma korkusu, olabildiğince sıkıntıdan kaçma,tükenmiş hissetme, işi yapamayacağımıza inanma, kötü sonuç almaktan korkma ya da erteleyerek kontrolü elimizde tutma gibi nedenlerle erteleyebiliriz.
Ne yapmalı?
Hayatımızda çocuklukta veya sonradan öğrendiğimiz yararsız varsayımları değiştirmek işleri daha kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte bahaneler yerine söylenebilecek harekete geçirici cümleler:“Çok yorgun olsam da sadece biraz bu işi yapmaya başlamak istiyorum. Şimdi yapmak istemesem de sonrasında başlamak için de yeterli istek olmayabilir o yüzden şimdi bi başlayım. Yapacak başka işler olsa da onlar daha önemli değil, onları sonra da yapabilirim. “ gibi şimdiki zamana yönelmek olabilir. Kendimize karşı suçlayıcı ve eleştirel olmak yerine şimdi ne yapabilirim sorusunu sormak önemli olacaktır. Ertelediğimiz işleri yaparken de zorlayıcı kısmında gerekirse kendimize ödül koyarak kalmaya çalışmak gerekecektir.
İşleri öncelik sırasına dizip, aşamalandırıp, ve zaman sınırı koyduğumuzda  o çok istediğimiz sınavı geçmeyi, o iş başvurusunu yapmayı zorlayıcı da olsa tamamlamış olacağız.
Ertelemeci davranışları bırakmaya çalışırken zorlanmanız rahatsız hissetmeniz normaldir. Bir durumu alışkanlığa çevirmek kolayken alışkanlığı değiştirmek zordur. Hedefe doğru ilerlerken motivasyon oluşturmanız ve engelleri doğal kabul etmeniz başarı getirecektir.

Share
213 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...