logo

Emekli’de % 20 Beklentisi..

Emekli’de % 20 Beklentisi..

Asgari ücretin belirlenmesinden sonra Ocak ayında emeklilere verilecek zam da belli oldu.
Geçtiğimiz yıl 17 Bin TL olan asgari ücret % 30 zam ile 2025 yılı için 22 bin 104 TL olarak belirlenmişti. Aralık ayı enflasyonunun % 1.08 ilan edilmesiyle SSK ve BAĞ-KUR emeklileri %15.75, memur ve memur emeklileri ise %11.54 zam alacağı kesinleşti. Ancak hükümetin asgari ücrete verdiği zammın ardından emekliye de en az % 20 zam beklentisinin devam ettiği de kulislere yansıdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, asgari ücreti açıklamasının ardından ek zam yapmasını bekleniyordu. Bir sonraki gün AKP’nin grup toplantısının olması da beklentileri iyice arttırmıştı. Erdoğan’ın grup toplantısında, yüzde 30’luk zammı “Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmedik” diyerek tanımlaması ise beklentileri suya düşürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emekliye refah payı verip vermeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
Sosyal güvenlik uzmanları hükümetin emeklilere %15.75, memur emeklilerine % 11.54 zammın verilmesinin belli olmasından sonra % 04’lük bir refah payının da emekliye verilebileceğini ifade ediyorlar. Memur emeklilerinin zammı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammının altında kaldığı bu durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, her iki kesimi yani emekli sandığı ve memur emeklilerinin zam oranını da yüzde 17,5 bandına çıkararak, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile eşitlemeyi düşündüğü bildirildi. Öte yandan Bazı Ak Parti milletvekillerinin bu konuda şikayetçi oldukları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a en azından asgari ücrete yapılan zam kadar emekli maaşına da zam istedikleri konusunda baskı yaptıkları iddiaları gündeme geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre Aralık ayında aylık enflasyon %1.03, yıllık enflasyon %44.38 oldu. ENAG ise piyasa verilerinden elde ettiği bilgilere göre aylık enflasyon %2.34 artarken yıllık enflasyon %83.40 oldu. Aralık ayı enflasyon oranı %1.06, altı aylık enflasyon oranı %15.75 olurken SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine % 15.75 oranında zam yapılacak. Memurların zam oranı ise %11.54 oldu. Enflasyon ile birlikte kıdem tazminatı tabanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık, engelli aylığı, evde bakım desteği arttı.
Emekli sendikaları ve dernekleri Emekliler İçin Yapılması Gerekenleri Sıraladı
Emekli sendikaları ve dernekleri, emeklilerin hayatlarını idame ettirebilmeleri için iktidara şu önerilerde bulundular:
– 2008 yılında 5510 Sayılı Kanunla %70’den %30’a düşürülen Aylık Bağlama Oranları tekrar %70 seviyesine çıkarılmalı.
– 2008 yılında 5510 Sayılı Kanunla emeklinin Türkiye’nin gelişme hızından aldığı payı %100 den %30’a düşürüldü tekrar %100 verilmeli.
– Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak düzenlemesi yapılmalı.
“Kök Maaşlara 15 Bin Lira Zam”
– Emeklilerin Kök Maaşlarına yansıtılmak üzere en az 15 Bin Lira Seyyanen zam yapılmalıdır.
– TÜFE’ye endeksli yüzdeli artışlar nedeniyle bugün en düşük emekli aylığı asgari ücretin çok altında olup, en düşük emekli maaşı asgari ücretten az olmamalıdır.
– Vergi iadesi yerine getirilen ve ortalama % 5 olarak ödenen ek ödeme, günümüzde değerini yitirmiş olup, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak en az %15’e yükseltilmelidir.
– Emeklilerden alınan sağlık katkı paylarından ve %10 olan ilaç katılım paylarından muaf tutulmalıdır.
“Emeklilere Bayramlarda İkramiye”
– Bayram ikramiyeleri sosyal yardım haline gelmiş olup, Ramazan ve Kurban Bayramlarında 3’er Bin Lira ödenen ikramiye, her bir bayram için emeklinin birer tam maaşı kadar ödenmelidir.
– Kamu ve Özel bankaların 3’er yılda bir ödedikleri promosyon tutarları, her yıl emeklinin birer tam maaşı kadar ödenmelidir.
– Emeklilere Sendika Hakkı Anayasal bir hak ve özgürlük olup, sendikal örgütlenmenin önü açılmalı ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmalıdır.
– Çalışmak zorunda kalan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) uygulamasının emekli aylıklarını yükseltecek şekilde düzenlenmelidir.
– Kredi ve Kredi kartı borcu yüzünden dar boğazda olan emeklilere Kamu bankaları düşük faiz oranı ile kredi imkanı sağlayıp, borçlar yapılandırılmalıdır.
“Emeklilerin Fatura Giderleri Karşılanmalı”
– Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinin sayısı artırılarak, modern ve erişebilir olmalıdır.
– SSK, BAĞKUR ve EMEKLİ SANDIĞI emeklilik statüleri arasındaki eşitsizlik kaldırılmalı, sosyal güvenlik adaleti sağlanmalıdır.

Ali SEZGİN- VATANDAŞ

Share
207 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+2 = ?