Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;
Dua konusunu yazmamızın gayesi, mümin kardeşlerimize dua etmenin önemini daha iyi bilsinler diyedir.
Yüce Mevla’ya el açmanın, ona yalvarıp yakarmanın önemini daha iyi anlasınlar ve herhangi bir sıkıntıya uğradıkları vakit ümitsizliğe düşmesinler.
Allah (c.c.) kullarının kendisine yalvarış ve yakarışlarını çok sevmektedir. Devamlı bizlere rahmeti ile tecelli etmektedir. Duasız mümin düşünülemez.
Dua ve niyazda bulunmayan kul, Allah (c.c.) nun feyiz ve bereketinden mahrum kalır.
Dua: Davet etmek, rağbet göstermek, yardım talep etmek, çağırmak demektir. Bu inanç ve idrak ile bir mümin, ellerini duanın kıblesi olan semaya doğru kaldırdığı zaman, Allah-u Teâlâ’ya kulluğunu izhar etmiş olur.
Aynı zamanda el açıp dua etmek kulluğumuzun gereğidir. Kur’an-ı Kerim’de dua: İbadet, istiğase ve nida gibi muhtelif manalarda kullanılmıştır.
Bununla beraber cumhur-u ulema duayı ibadetin bir şubesi olarak görmüşlerdir.
Yüce Rabbimiz biz kullarının kendisine ibadet ve dua etmesini istemiş ve bizleri duaya teşvik etmiştir. Ümitsiz olmamayı da belirtmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de Cenabı Mevla şöyle buyuruyor: Ey Muhammed eğer kullarım sana beni sorarlarsa onlara söyle şüphesiz bilsinler ki ben yakınım.
Dua edenin duasını kabul ederim. O halde onlar da benim davetime uysunlar ve bana hakkıyla inansınlar ki doğru yolu bulmuş olsunlar. Madem dua zorluklardan, sıkıntılardan, ferah ve mutluluğa çıkmak için büyük bir sebeptir, aynı zamanda ibadet sayılmaktadır.
O halde bu görevi hepimizin yapıp bu güzel ibadetten nasibimizi almaya çalışmalıyız. Dua insanı başarıya ulaştırır. Rızkın genişlemesine ve ömrün bereketlenmesine vesile olur.
Dua edeni Allah’ın rahmeti kuşatır. Kim sıkıntı, şiddetli zamanlarında Allah tarafından duasının kabul olunmasını sevip istiyorsa, genişlik ve rahat günlerinde dua etmeyi çoğaltsın.
Dua hayrı çeker, zararı kovar, dua eden duasının yararını hayatında ya da öldükten sonra muhakkak görür.
Her dua Allah-u Teâlâ’nın indinde muhafaza edilir. Karşılığı ya dünyada veya ahirette verilir. Dua insanı beladan korur. İnmiş ve inecek musibetlere karşı bir kalkandır. Belaları def eder veya belaların etkisini azaltır.
Kaza ile dua arasında bir çarpışma olur. Dua kazanın acı etkilerini önler. Dua Kadir-i Mutlak’a karşı son derece küçülme ve huşudur. Bu küçülme ve huşu, Kerem ve rahmeti sonsuz olan Allah-u Teâlâ’nın rahmetini celbeder.
Dua, düşmanların düzenlerini bozar. Üzüntü ve sıkıntıları defeder. İnsan ruhunu tasalardan arındırıp temizler. Ona güven ve cesaret verip ruhundaki yalnızlığı giderir.
Bu yüzden dua ibadetlerimizin ruhu ve özüdür. Cenabı Hak duası kabul olan kullarından eylesin.
Cenabı Hak cümlemizi hulusi kalp ile günahlardan ve kirlerden arınmış olarak nasibi müesser buyursun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
27 Kasım 2024 Köşe Yazıları
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları