logo

Dua


Hüseyin Şengün
huseyinsengun55@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;
Dua konusunu yazmamızın gayesi, mümin kardeşlerimize dua etmenin önemini daha iyi bilsinler diyedir.
Yüce Mevla’ya el açmanın, ona yalvarıp yakarmanın önemini daha iyi anlasınlar ve herhangi bir sıkıntıya uğradıkları vakit ümitsizliğe düşmesinler.
Allah (c.c.) kullarının kendisine yalvarış ve yakarışlarını çok sevmektedir. Devamlı bizlere rahmeti ile tecelli etmektedir. Duasız mümin düşünülemez.
Dua ve niyazda bulunmayan kul, Allah (c.c.) nun feyiz ve bereketinden mahrum kalır.
Dua: Davet etmek, rağbet göstermek, yardım talep etmek, çağırmak demektir. Bu inanç ve idrak ile bir mümin, ellerini duanın kıblesi olan semaya doğru kaldırdığı zaman, Allah-u Teâlâ’ya kulluğunu izhar etmiş olur.
Aynı zamanda el açıp dua etmek kulluğumuzun gereğidir. Kur’an-ı Kerim’de dua: İbadet, istiğase ve nida gibi muhtelif manalarda kullanılmıştır.
Bununla beraber cumhur-u ulema duayı ibadetin bir şubesi olarak görmüşlerdir.
Yüce Rabbimiz biz kullarının kendisine ibadet ve dua etmesini istemiş ve bizleri duaya teşvik etmiştir. Ümitsiz olmamayı da belirtmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de Cenabı Mevla şöyle buyuruyor: Ey Muhammed eğer kullarım sana beni sorarlarsa onlara söyle şüphesiz bilsinler ki ben yakınım.
Dua edenin duasını kabul ederim. O halde onlar da benim davetime uysunlar ve bana hakkıyla inansınlar ki doğru yolu bulmuş olsunlar. Madem dua zorluklardan, sıkıntılardan, ferah ve mutluluğa çıkmak için büyük bir sebeptir, aynı zamanda ibadet sayılmaktadır.
O halde bu görevi hepimizin yapıp bu güzel ibadetten nasibimizi almaya çalışmalıyız. Dua insanı başarıya ulaştırır. Rızkın genişlemesine ve ömrün bereketlenmesine vesile olur.
Dua edeni Allah’ın rahmeti kuşatır. Kim sıkıntı, şiddetli zamanlarında Allah tarafından duasının kabul olunmasını sevip istiyorsa, genişlik ve rahat günlerinde dua etmeyi çoğaltsın.
Dua hayrı çeker, zararı kovar, dua eden duasının yararını hayatında ya da öldükten sonra muhakkak görür.
Her dua Allah-u Teâlâ’nın indinde muhafaza edilir. Karşılığı ya dünyada veya ahirette verilir. Dua insanı beladan korur. İnmiş ve inecek musibetlere karşı bir kalkandır. Belaları def eder veya belaların etkisini azaltır.
Kaza ile dua arasında bir çarpışma olur. Dua kazanın acı etkilerini önler. Dua Kadir-i Mutlak’a karşı son derece küçülme ve huşudur. Bu küçülme ve huşu, Kerem ve rahmeti sonsuz olan Allah-u Teâlâ’nın rahmetini celbeder.
Dua, düşmanların düzenlerini bozar. Üzüntü ve sıkıntıları defeder. İnsan ruhunu tasalardan arındırıp temizler. Ona güven ve cesaret verip ruhundaki yalnızlığı giderir.
Bu yüzden dua ibadetlerimizin ruhu ve özüdür. Cenabı Hak duası kabul olan kullarından eylesin.
Cenabı Hak cümlemizi hulusi kalp ile günahlardan ve kirlerden arınmış olarak nasibi müesser buyursun.

Share
1646 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İlçe Tarım’ın ihalesi Başkan Doğan’a kaldı

    27 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Tarım Bakanlığı'na ait olan bir binayı neden Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını anlamamış olsam da, İlçemiz adına sevindirici gelişmenin hayata geçmesini önemserim. Kasım ayı genellikle tüm ülkede sonraki yıl için yapılacakların belirlendiği ve yapılacak işler için de bütçelere paraların altarıldığı aydır. Hem iktidar için böyledir, hem de belediyeler için.. Vezirköprü Beledyesi'nin ciddi bir artış göstererek onaylanan bütçesini geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. 658 milyon liranın üzerindeki bütçesiyle Vezirköprü Belediyesi Samsun'd...
  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...