logo

Doğum sonrası depresyonu


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Gebelik sürecinde ve çocuk doğduktan sonra kadınlar; fiziksel ve duygusal olarak birçok değişim yaşamaktadır. Bu değişimler kadınlarda duygu durum dengesizlikleri yaşamalarına neden olmaktadır. Özellikle doğumdan ilk altı haftalık süreçte (bu süreç ortalamadır kişiden kişiye daha kısa veya uzun süre olabilir) kadın bedeninin hamilelik öncesi haline dönmesi dediğimiz lohusalık dönemi yaşanır. Bu dönemde yaşanan ruhsal sorunlar anne sağlığı başta olmak üzere; anne bebek bağlanmasını, eşlerin birbirleriyle ilişkisini, aile içi rolleri ve bebek sahibi olan ailenin yakın çevresiyle iletişimini etkiler.
Birçok kadın bu sürecin mutlu geçmesi gerektiğini düşündüğünden yaşadığı değişime karşı olumsuz duygular hissettiğinde kendini suçlar. Değişim bir uyumu gerektirir ve uyum sağlanan süreçlerde yaşadığımız duygu karmaşası normaldir. Bu karmaşayla ilgili lohusa kadının kendini ifade etmesi, kendine de zaman ayırması, kolaylaştırıcı sosyal çevreye sahip olması, kendini sakinleştirici egzersizleri sık sık yapması ve yaşam tarzının (beslenme egzersiz, uyku) iyileştirilmesi işini kolaylaştıracaktır.
Annelik hüznü, bebeği hakkında endişelenmek, onu beslemek konusunda endişelenmek, bebeğin getirdiği yeni düzende annenin kendini sorgulamasını da beraberinde getirir. Doğum sonrası depresyonda ise bu endişeler yüksektir. Anne olumsuz duyguları yoğun olarak yaşar. İki hafta içerisinde bu duygulanımda azalma olmazsa annenin psikolojik destek alması gerekir çünkü bir sonraki adım doğum sonrası psikozu denilen intihar veya bebekten kurtulma düşünceleri olan yüksek risk içeren dönemdir.
Doğum sonrası depresyonu çocuklukta olumsuz yaşantılara sahip olan ya da çocuk doğmadan önce psikolojik destek ihtiyacı bulunan annelerde daha sık görülebilir. Diğer taraftan evlilikte yaşanan sorunlar, eşle olan ilişkilerde yaşanan sorunlar kadının annelik sürecinde kendini yalnız hissetmesine, süreci olduğundan daha zor algılamasına neden olabilir.
Lohusa olmanın şöyle de bir boyutu vardır: Öncesinde lohusalıkmış, doğum sonrası depresyonmuş bunlar yoktu, annelerimiz doğumdan sonra işlerine devam ederlerdi diyenler olabilir. Şu anda önceki yaşantılara göre konuşulmayan pek çok şeyi daha kolay ifade edebiliyoruz. Yani önceden ifade edilmemiş olması, böyle bir durumun olmadığı anlamına gelmez. Annenizin bebekliğinizde sizle yeterince ilgilenememiş olması, sütten erken kesilmiş olmanız, bağlanma sorunları yaşamanız gibi nedenler, annenin doğum sonrası depresyonuyla ilgili olabilir.
Bebek sahibi olmak eşler arasında yeni bir dönemi başlatır. Evin içindeki iki yetişkinin artık belirgin bir rolleri daha vardır: Ebeveynlik. Ellerinden geleni yapmaya çalışırken, dışarıdaki seslerin; bu yeni ebeveyn olmuş ya da tekrar ebeveyn olmuş aileyi desteklemesi, onların hayata güvenini kolaylaştıracaktır.

Share
666 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

8+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • İlçe Tarım’ın ihalesi Başkan Doğan’a kaldı

    27 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Tarım Bakanlığı'na ait olan bir binayı neden Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağını anlamamış olsam da, İlçemiz adına sevindirici gelişmenin hayata geçmesini önemserim. Kasım ayı genellikle tüm ülkede sonraki yıl için yapılacakların belirlendiği ve yapılacak işler için de bütçelere paraların altarıldığı aydır. Hem iktidar için böyledir, hem de belediyeler için.. Vezirköprü Beledyesi'nin ciddi bir artış göstererek onaylanan bütçesini geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. 658 milyon liranın üzerindeki bütçesiyle Vezirköprü Belediyesi Samsun'd...
  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...