Dil Gelişimi Neden Önemlidir
admin vatandas1959@hotmail.com
Kendimizi farklı şekillerde ifade ederiz. Jest mimik sanatsal faaliyetler bunlardan bazıları olsa da en çok başvurduğumuz yöntem sesler, heceler, kelimeler yani dilimizdir. Dil gelişimi kişinin hayatının çoğunu etkileyen gelişimin bir yönüdür. Dil gelişimi sağlıklı olan bireyler, çevreye daha kolay uyum sağlamakla birlikte kaygı, öfke gibi olumsuz duyguları dil gelişiminde sorun yaşayan insanlara göre daha az yaşarlar. Yani insan konuşan bir varlıktır ve bu yönünün desteklenmesi gerekir.
Çocukluk dönemi dil gelişiminde kritiktir. Çocuk, yaş dönemi özelliklerinin gerisinde beceriler gösteriyorsa mutlaka dil gelişimi desteklenmelidir. Çünkü çocuğa dil gelişim becerileri kazandırabileceğimiz en etkili dönem bu dönemdir. Sonraki dönemde ise çok zor bir şekilde hatta çoğunlukla benlik saygısı zedelenmiş bir şekilde birey dil ifade becerilerini hayatına dahil etmeyi dener.
Çocukların dil gelişiminde desteklenmesi sağlamak için;
– Anlaşılır bir şekilde konuşmak
-Çocukla çocuksu konuşmamaya dikkat etmek
-Çocuk yanlış kelime söylediğinde, bunu yanlış söyledin demek yerine doğrusunu tekrar söylemek
-Çocuğa kendini rahat ifade edebileceği bir ortam sağlamak. Çocuk o ortamda şarkı söyleyebilir, tezahürat yapabilir.
– Çocuklar yetişkinlerin konuşmalarından kendi kelime dağarcıklarına sözcük eklerler. Aile ne kadar kelimeleri kullanıyorsa bu çocuğa da yardımcı olacaktır.
-Aileler çocuğun konuşmasını teşvik etmek için etkin dinleme sağlarlarsa bu çocuk için motive edici olacaktır. Dinlemek zor bir beceridir ve çoğu insan dinlermiş gibi gözükür. Buna dikkat edelim. Çocuğa soru sormak onu dinlediğimizin kanıtlarından biridir. Hem de çocuğun ifade becerisini güçlendirecektir.
-Farklı ortamlarda bulunmasını sağlamak yine dil gelişim becerileri için önemlidir. Bu ortamlar; sınıf ortamı, oyun ortamı gibi çeşitlendirilebilir.
Psikolojik destek sunulurken bazı zor yaşantılara sahip danışanların da kendini ifade ederken zorlandıkları görülür. Psikolojik sağlıklılık ile dil ifade becerisi birbirini etkiler. Örneğin seçici konuşmazlık dediğimiz çocuğun belirlediği aile ortamı gibi ortamlarda normal konuşma becerisini sahip olurken okulda ya da misafirlikte veya arkadaşlarıylayken hiç konuşmaması çocuğun dış dünyayla arasındaki iletişimi bozan, yardım edilmesi gereken bir durumu beraberinde getirir. Başka bir örnek olarak ise öfke kontrolünü sağlayamayan bireylerin öfkelerinin sözel yolla çokça yansıdığı görülür.
Yine kendimizi korurken sınırlarımızı belirlerken de en çok dil ifade becerilerine başvururuz.
Seçtiğimiz kelimeler, ses tonumuz bizi biz yapan en değerli özelliklerimiz. Bu özellikler hayatımızı şekillendirirken kilit rol oynuyor. Çünkü ağzımızdan ne çıkacağına biz karar verebiliyoruz. Yani konuşmamızın kontrolü bizde seçim yapabiliyoruz.
Gelişim bir bütündür. Bir alanda ihtiyacın karşılanmaması diğer akademik sosyal alan gibi alanları da olumsuz etkileyecektir. O yüzden çocukların dil gelişim özellikleri yaşıtlarından geride ise okul aile öğretmen iş birliğinde gerekli destek sağlanmalı hatta uzman desteğine başvurulmalıdır.