logo

Depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
Depresyon bir tanıdır ve kendimize tanı koyamayız fakat depresyon belirtilerini fark etmek yardıma ihtiyacımız olduğunu anlamak ve kendimizi suçlamadan önce neler yapılabilir diye bakmanın önünü açar.
Depresyonda olduğunuzun belirleyicileri;
-Bunalma ya da gerginlik duyma
-Huzursuzluk içinde olma
-Kaygıdan dolayı odaklanmakta güçlük çekme
-Kötü bir şey olacağından korkma
-Kontrolümüzü yitirecekmiş gibi olma olarak değerlendirilir. Tabi bu depresif belirtiler belli bir süre boyunca hayatımızdadır. Günlük veya birkaç günlük değildir.
Duygu durumunuz sakin alanda kalmakta zorlanıyorsa rutinlerinizi kontrol etmekte zorlanmaya başladıysanız depresif belirtiler gösteriyor olabilirsiniz.
Depresyon bozuklukları farklı alt başlıklara sahiptir. Yıkıcı duygu durum düzensizliği bozukluğunda öfke patlamaları çok yoğundur. Yeğin (Majör) Depresyon bozukluğunda çökkün duygu durum ilgisini yitirme, zevk alamama vardır. En az iki yıl süreyle devam eden çökkün duygu durum diğer alt maddeleriyle birlikte Süregiden Depresyon bozukluğu olarak adlandırılır. İlaç veya madde kullanımı da depresyona yol açabilir, menstrüasyon döngülerine bağlı olabilir ve hatta mevsimsel geçişte de depresyon belirtileri görülür.
Bu belirtilerin yaşanması kişinin hayatını oldukça zor hale getirir. Çevresinden gelen tepkiler; sen kendin bu durumu seçiyorsun, hiç çaba harcamıyorsun gibi olduğunda kişinin kendini suçlaması daha kolay olur. Diğerleri için kolay gelen şeyi yapamıyor oluşu kişiyi daha çok umutsuzluğa düşürür.
Böyle durumlarda kişinin ihtiyacını anlamaya çalışmak önemlidir. Eğer depresyon belirtileri gösteriyorsa ve konuşmaları umutsuzsa değiştirmeye çalışmak yerine dinlenilmesi, sıkmadan sorular sorulması önemli olacaktır.
Bir dönem aşırı mutsuz öfkeli, sonrasında ise çok mutlu, çok enerjik, her şeyi yapabilecek güçte hissediyorsanız, enerjik hissettiğiniz dönemler de normal olarak değerlendirilmez. Sonrasında çökkün duygu durumu izleyen bir süreç gelecektir. Burada başka psikolojik sorunlar görülebilir.
Zaman zaman hasta olmak nasıl normalse ve vücudumuzda neye ihtiyacımız olduğunu anlamamıza yardımcı oluyorsa zaman zaman psikolojik rahatsızlıkları hissetmek de normaldir. Çünkü oradaki olanı fark etmek yaşamla ilgili daha büyük sorunların önüne geçebilir.
İyi hissettiren kısa süreli çözümler bulmak yerine işler zorlaşmadan uzman desteği almayı düşünebilirsiniz.

Share
1144 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...
  • Güreş Ligi, Kunduz’u canlandırmalı..

    26 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Kunduz Kamp Merkezi yapılması için yola çıkılarak, ormanın içinde sağa sola serpiştirilen ve bugün ağıl olarak kullanılabilen çirkin beton yığınlarının oluşturduğu kirliliği gelişme olarak saymazsak, Kunduz'a 25 yıldır bir yatırım yapılmamıştır. Vezirköprü'de Şahinkaya Kanyonu henüz yokken bile Kunduz'un Turizm Bölgesi ilan edilmesi için üretilen fikirler bugün artık ortadan kalkmış görünüyor. Gerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de yıllar önce de olsa ziyaret ettikler...
  • Kendimize Hata Yapma Şansı Neden Vermeliyiz?

    22 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Cevabı hemen verelim. Hayat düz bir zeminde giderek yükseldiğimiz bir yer olmaktan çok, inişlerin çıkışların olduğu ve tüm bunların bizi oluşturduğu yerdir. Hata bilmeyerek ya da istemeyerek yapılan yanlışlık, yanılma olarak tanımlanır. Zaten bir hatayı farkında olarak yapmayız. Farkındaysak bu bir seçim olur. Kendimize hata yapma şansı vermek her şeyi en iyi yapmaya çalışmak olan mükemmeliyetçikten korur. Hepimiz biliriz ki her zaman en iyisi vardır. Buna karşılık bizim yapabileceklerimiz sınırlıdır. Diğer taraftan hayatımızla ilgili her şey...