Vezirköprü’de daha önceleri 40 esnafın bulunduğu demircilik mesleği, son dönemlerde önemini ciddi derecede kaybederek hızla 8’e kadar düştü. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan neslin olmazsa olmaz ihtiyaçlarından da biri olan demircilik mesleği unutulmaya yüz tutmaya başladı.
Demirin kızgın ateşlerde dövülmesiyle el sanatına dönüşen demircilik mesleği, makineleşmeyle birlikte yavaş yavaş önemini kaybetmeye başladı.
Konuyla ilgili olarak gazetemize bilgi veren 54 yaşındaki demirci ustası Mustafa Özder; “Demircilik artık eskisi gibi değil. Her şey makineleşmeye dönmeye başladı. Bizler artık sadece balta, nacak, kazma gibi malzemelerin üretimini yapıyoruz.” Dedi.
Eski düzenin ortadan kalktığını ifade eden Özder; “Bu meslekte artık çırak yetişmiyor. Bizler bu mesleğin ölmemesini, uzun yıllar yaşamasını istiyoruz. Bizim sektörümüzü öldüren makineleşme ve gelişen teknoloji oldu.
Hayvanlarla traktörlerle yapılan çapalama işleri zayıfladı ve yerini makineler aldı. Saban işleri bitti. Bu mesleğin son nesli bizleriz. Eskiden Vezirköprü’de bu işi yapan 40 civarında esnaf vardı. Şimdi bu sayı 8’e kadar düştü. Ömrü pek kalmadı.” Şeklinde konuştu.
Teknoloji eski işçiliği öldürdü, diyerek sözlerini sürdüren Özder; “Eskiden bir metre zinciri yapabilmek için bir gün uğraşılırdı. Şimdi makineler bu işi 1 saatte yapıyor.” Dedi.
Demirci ustası Mustafa Özder; “Ben 42 yıldır bu mesleği yapıyorum. Dedemden babama, babamdan da bana kalan bir meslek. El sanatı artık öldü, onun yerine makine sanatı devam ediyor. Şu anda ürettiğimizden fazlasını satın alır duruma geldik.” İfadelerini kullandı.
Mesleğin en genç ve bilinen en son ustası olduğunu ifade eden 37 yaşındaki Sezgin Arslan ise; “Ben bu mesleğe 7 yaşında babamın yanında başladım ve 30 yıldır devam ettiriyorum. Bu mesleğe başlamam hevesle oldu. Severek başladığım bu mesleğin Vezirköprü’deki en genç ve en son ustasıyım. Bu mesleği çocukluktan beri yaparken bu işi yapacağım diyerek yola çıktım. Yeni nesilde bu işi yapabilecek eleman yetişme şansı yok.” Şeklinde konuştu.
BENZER HABERLER