logo

DAĞLARINDAN YAĞ, OVALARINDAN BAL AKAN ÜLKE


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Türkiye bir tarım ülkesi, Vezirköprü tarımda tam bir Türkiye aynasıdır.
Türkiye’deki uygulamaya akıl erdirmek olanaksız. Bu topraklarda candan başkası yetişir.
Başta buğday olmak üzere ayçiçeği, şeker pancarı, kenevir (kendir), her çeşit fasulye, nohut, mercimek, domates, biber, kavun-karpuz, pirinç her türlü narenciye….
Patates, soğan, olağanüstü çay ve fındık üretimi, ormanlarımızda yetişen çeşit çeşit meyvelerin yanı sıra ilaç gibi kullanılan o güzelim ıhlamur ağaçları say saya bildiğin kadar.
İncir, zeytin ağaçlarını, üzüm bağlarını say.
Aydın ilimizde bir söz vardır;
“Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” derler.
Ülkemizin köylüsünün kapısında mutlaka sağım ineği, kümesinde hindisi, tavuğu var.
Ülkemizin uçsuz bucaksız ormanları vardır. Yer altı zenginlikleri saymakla bitmez.
Altın, gümüş, bakır ve demir madenlerinin yanı sıra % 70’ine sahip olduğumuz stratejik yer altı maden kaynakları say sayabildiğin kadar.
Peki, niye yoksulluk çekiyoruz? Yabancılara el açıyoruz ?…
İşte terslik burada(!…) Biz olmazlarla uğraşıyoruz.Yok turizmdi, yok denizlerde petrol aramaydı. Tabi bunlarda olsun ama önce öz kaynaklarımıza sahip çıkalım.
Depolarda çay stokları doluyken dışarıdan çay ithal edersen, şeker fabrikalarını işlevsiz hale getirip pancar ekimini kotalayıp dışarıdan şeker alırsan.
Ülkemin üzümünü, Anadolu’nun karpuzunu görmeyip, İran’dan üzüm-karpuz satın alırsan.
Hollanda’dan hayvansal gıdaları satın alırsan, samanı bile yurt dışından satın alırsan tabi ki iki yakamız bir araya gelmez !…
Bozuk düzende köyden kente, Anadolu’dan daha iyi bir yaşam umuduyla büyük kentlere göç büyük hızla devam eder.
Tüm bunların sonucu olarak hayat çekilmez hale gelir. İşsizlik, aşsızlık, sefalet olağanüstü boyutlara ulaşır.
Esas olan bir de var olan ekonominin görgüsüzce israf kullanılması, işte bu çekilmez sonucu doğuruyor.
Güzel yurdumun güzel insanları olup bitenleri biraz sorgula diyorum.
Dağlarının, topraklarının altı maden olan dağlarından yağ, ovalarından bal akan bu güzel vatanda üreterek mutlu yaşamanın yolunu arasana !…

Share
326 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...