logo

Çocuğumun Psikolojisinin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarım?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Çocuğunuz kendini ve sizi fazlaca zorlamaya başladıysa psikolojisi bozuldu demeden önce desteğe ihtiyacı var diyerek işe başlayalım. Çocuklar son derece kırılgandırlar Aile için çocukta kabul edilmesi güç durumlar, çocuk için daha zordur..
Çocuklar için bu zorluklar;
-Sürekli öfke, üzüntü, pişmanlık gibi olumsuz duyguları yaşaması, duygularını belli etmemesi, iştah uyku, beslenme sorunları yaşaması, inatçılık, yorgunluk ya da hareketlilik, özgüven eksikliği, abartılı giyim veya makyaj, tırnak yeme, göz teması kuramama, çocuğun sürekli kendini suçlu hissetmesi, anne babanın öleceğini düşünmesi, öğrenmede zorluk yaşama ve buna bağlı ders başarısında düşüş, yalnız uyuyamama, konuşma bozuklukları gibi zorluklardır.
Aileler, çocuk bu gibi zorluklar yaşadığında birden fazla yolu denerler. Çocuğu mutlu etmek isterler, bolca tavsiye alırlar veya çocuk kendini düzeltsin(!) diye daha tavizsiz davranırlar. Başka bir senaryoda aileler, çocuğun durumunu kabullenmekte zorluk yaşayabilir, çocuğun kendiliğinden düzelebileceğini düşünebilir. Oysaki her problemde olduğu gibi çözülmeyen sorunlar katlanarak büyür. Çoğunlukla da hem çocuk hem aile yıpranır. Çünkü her çocuğa uyan tek bir yöntem yoktur ve aileler için de süreç oldukça sabır sınayıcıdır.
Bazen de aileler kendilerini suçlayarak hatalarını düzeltmeye ve çocukla ilgili durumların düzelmesi için kendilerini düzeltmeye çalışırlar. Oysaki çocuğun sorunları her zaman sadece aileyle ilgili değildir. İnsanın her yaş döneminde çözülmeyi bekleyen problemler olduğunu önceki köşe yazılarımda konuşmuştuk. Çocuğun bu gelişim dönemi problemleri aileden bağımsızdır. Örneğin; okul öncesinde bir çocuk duygusal patlamaları ve ayrılık kaygısını yoğun olarak yaşar. İlkokul çocuğu okula uyumu, sosyal beceri kazanmayı ve dikkati geliştirmeyi öğrenir. Ergenlikte ise kısaca büyüme sancıları dediğimiz süreç yaşanır. Ailenin bu yaş dönemlerinin gereklerini bilmesi ve çocuğun ihtiyacına yönelik davranması önemlidir. Bunu yanı sıra ailedeki anlaşmazlıklar, iletişim eksikliği, travmatik durumlar (göç etme, kazalar, anne babanın mesleğini kaybetmesi gibi), çocuğa ayrılan zamanın az olması; aile tarafından çocuğun psikolojisini zorlayan durumlardır.
Düzelmeyen sorunlar, çocuğun olduğu kişiden memnun olmamasına, diğer insanlarla bir arada bulunmakta zorluk yaşamasına ve düşük ders başarısına neden olur. Çocukta sağlıklı gelişim için huzurlu ortam, sağlıklı iletişim, değer görme ve bolca oyun oynama önemlidir.
Çocukta destek ihtiyacı olduğunu fark ettiğinizde randevu alabilirsiniz. Güvendiğiniz pedagog/psikoterapist ihtiyaç varsa psikiyatriste mutlaka yönlendirecektir. Çocuğunuz için çözümün bir parçası olduğunuzda hayatın ne kadar kolaylaştığını, ebeveynliğin ne kadar doyum verici olduğunu göreceksiniz.

Not: Pek çok psikolojik rahatsızlığın temeli çocuklukta atılmaktadır.

Share
146 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+7 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuğumun Psikolojisinin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarım?

    25 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Çocuğunuz kendini ve sizi fazlaca zorlamaya başladıysa psikolojisi bozuldu demeden önce desteğe ihtiyacı var diyerek işe başlayalım. Çocuklar son derece kırılgandırlar Aile için çocukta kabul edilmesi güç durumlar, çocuk için daha zordur.. Çocuklar için bu zorluklar; -Sürekli öfke, üzüntü, pişmanlık gibi olumsuz duyguları yaşaması, duygularını belli etmemesi, iştah uyku, beslenme sorunları yaşaması, inatçılık, yorgunluk ya da hareketlilik, özgüven eksikliği, abartılı giyim veya makyaj, tırnak yeme, göz teması kuramama, çocuğun sürekli kendini...
  • İlçenin yazılı tarihinde 65 yılı geride bıraktık..

    22 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir.Yıllardır tek derdi Vezirköprü olan VATANDAŞ Gazetesi'nin yayın politikası; sadece olanı bildiği ve gördüğü üzerinden başta ilçe haberlerini okuyucusuna aktarmak ve gelecek nesillerle de oldukça iyi bir arşiv bırakabilmektir. Vatandaş Gazetesi'nin 65 yılı geride bıraktığı bu hafta okuyucularımıza 4523 sayıyla ulaşan bir ...
  • Kendi iç sesimize inanmayı ne zaman bırakırız?

    18 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    İç sesimiz bizim için neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veren, bunu bize iyi şekilde hizmet etmek için yapan adeta bir yöneticidir. Tabii bir de dış sesler var. Ailemizin sesi, toplumun sesi, bazı kurallar veya değişen durumlar. İç ses sadece o insana özgüdür ve her insanın iç sesi kendine farklı şeyler söyler. Örneğin “Doydum, artık yememe gerek yok, o kişiyle aynı ortamda bulunmak istemiyorum” gibi. Çoğu köklü davranışın temelleri çocuklukta atıldığı gibi iç sese inanmak da çocukluk yaşantımızda oluşur. Çocuk onu yetiştirene muhtaçtır ...
  • Korkmayalım, hazır olalım..

    15 Ocak 2025 Köşe Yazıları

    Vezirköprü önümüzdeki yıllarda gelişecektir. Bu kadar zamandır ekilen tohumların artık çiçek açma vakti geldi. Vezirköprü, bu gelişimle birlikte de değişecektir. Vezirköprü'de oldukça güzel işler oluyor aslında. Özellikle kalabalık öğrenci nüfusuyla okulların çeşitli alanlardaki başarıları, Samsun merkezden uzak olduğu için kendi başına sorunların üstünden gelme zorunluluğu gibi itici güçleri olan Vezirköprü'de hemen her gün bir başarı hikâyesi duyuyoruz. Vezirköprü'de Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Vatandaş Gazetesi'nin...