logo

Çocuğa Yaklaşım


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Çıkamaz çocukluğundan dışarı kimse.
Bundandır sevmemiz kiraz ağaçlarını.
Fazıl Hüsnü Dağlarca

Konu çocuklar olduğunda her şey biraz daha dikkatli hale geliyor.
Onlar için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Nasıl daha iyi anne baba olabilirim, neler yapmam veya yapmamam gerekiyor diye sorgulamalara girebiliyoruz. Öyle de olması gerekiyor çünkü çocukluk yaşantıları hayatımızın diğer gelişim dönemlerini de etkiliyor.
Sağlıklı bir çocukluk sağlıklı bir ergenlik hatta sağlıklı bir ebeveynlik diyebiliriz.
Çocuğun büyüme sürecinde çok farklı etkenler rol alabiliyor.
Bu etkenler çocuk yetiştirmekle ilgili bildiklerimiz, şu anda çocuk yetiştirilmesinde kullanılan yöntemler, anne babanın çocuğa karşı tutumu, ailede büyükler varsa çocuğa sınır koymayla ilgili durumlar, çocuğun istekleriyle ebeveynin isteklerini dengeleme gibi.
Mutlaka en doğrusunu yapmamız gerekiyor gibi bir durumdan bahsetmek çok gerçekçi olmaz çünkü bu bir süreç ve önümüzde uzuuun yıllar var. Karşılaşılan sorunlardaki yaklaşımlar ılımlı ise aile bağları zaten gelişiyor. Üstelik çocuk problem çözmeyi en iyi örnek olarak ailede görüyor öğreniyor.
Anne babaların yaptıkları en büyük acelecilik, çocuk bir problem durumuyla karşılaşınca hemen nasihatlere başlıyor. Çocuğa öğretmeye girişiyor. Öğrettiği şeyi de çocuğun iyice öğrenebilmesini umuyor. Çocuk olsun genç olsun yetişkin olsun hepimizin önce kendimizi ifade etmeye ihtiyacı var. Çocuk öfkeliyse sakinleşmeden önce öfke duygusunu yaşamasına izin verilir. Öğrenmek için duygu durumunun kontrol edilebilir durumda olması gerekir çünkü. Sonrasında çocuklara kendini anlatmasına alan oluşturacak sorular sormamız gerekiyor.
Çocuğa koruyucu olmadan veya çocuğu düzeltmeye çalışmadan sorduğumuz sorular bunlar. Çocuğun cevabını ona kısaca özetleyerek devam ederiz ve olması gerekenin ne olduğunu yani tavsiye kısmına en son geçebiliriz. Sarılarak öperek çocukla temas kurarak onu güvende olduğunu hissettirmek de önemli. Çocuklar kendilerini anlatırken cümleleri kullanma konusunda yetişkinler kadar başarılı değillerdir. Konuşmak istemezlerse zorlamayın, oyun çocuğun dünyasına ulaşmanın en kestirme yoludur.
Çocukla ilgili konuşulduğunda kendi çocukluğumuza da gidiyoruz ister istemez. Belki kendi çocuğumuza verdiğimiz özen ve değer bize çocukluğumuzda gösterilmedi. Bunun biraz da içimizi sıkan bir yanı var. Yeteri kadar göremediğimiz ilgiyi “Keşke biraz görebilseydik” diye hayıflanabiliriz.
Anne babanızın yaşantılarında da onların ihtiyaçlarının giderilmediği durumlar olbilir. Belki de biz ailedeki sevgi zincirini oluşturan kişi oluruz.
Bazen yetişkin olmanın en zor yanı aileden öğrendiklerimizle kendi öğrendiklerimiz arasında kaldığımızda bize en uygun en doğru seçimi yapmaktır.
Mükemmel çocuk diye bir durum olmadığı gibi mükemmel çocuk yetiştirmek gibi bir durum da yok.
Hayat bir öğrenme süreci. Bu süreçte hayatı kolaylaştırarak ilerlemek hem kendimizin hem çocuğumuzun en doğal hakkı.

Share
1010 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...