logo

Cıgara Kağıdına yazılmasın!


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Son dönemlerde siyasetçilerin geliş gidişlerinin azaldığı Vezirköprü’de geçtiğimiz pazartesi günü Ak Parti Samsun Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan vardı.
Vezirköprü için konumu itibariyle en fazla beklenen siyasetçilerden daha doğrusu milletvekillerinden biriydi Karaaslan.
Sayın Karaaslan’ın ziyaretlerinde en önemli bulduğum Ziraat Odası’nın ziyaretiydi.
Burada Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya hem üreticilerin sıkıntılarını hem de taleplerini aktardı milletvekiline.
Arslan Kaya’nın söyledikleri birçok açıdan önemliydi.
Hadi Vezirköprü’nün Samsun’un 3. Ovası olmasını bırakalım, 500 bin dönümün üzerindeki tarımsal arazinin 333 bin dönümün üzerinde ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı alanın ekilmesini geçelim, bu alanın 120 bin dönümünün sulanabilmesini önemsemeyelim.
133 bin dönüm buğday, 80 bin dönüm ayçiçeği, 43 bin dönüm silajlık mısır, 23 bin dönüm fiğ, 15 bin dönüm şekerpancarı ekilmesi, arpasından tütününe, serasından meyvesine birçok ürünün yetiştiği bir ilçe Vezirköprü.
55 bin büyükbaş, 34 bin küçükbaş ve 4 bin arılı kovanı olan bir hayvancılık ilesi aynı zamanda.
Arslan Kaya’nın aktardığı bu bilgilerden sonra sıraladığı sorunları gübrenin 3 bin liradan 13 bin liraya, taban gübresinin 2 bin 600 liradan 12 bin liraya, mazotun 7,3 liradan 30 liraya çıkmasını genel üretici sorunları olarak söylemeyelim.
(Ürünlerin tek tek anlatılması ve sorunlarının dile getirilmesini ileride ayrıca işlemek gerekir diye düşünüyorum)
Kaya’nın her kapıdan içeriye girene ısrarla söylediği, anlatmaya çalıştığı Vezirköprü’de tarım ve hayvancılığın en önemli sorunu olduğunu iddia edebileceğimiz İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ binasının olmaması yine gündeme geldi.
80 bin tarımla uğraşan kişinin olduğu Vezirköprü’de eskiyen binasının güvenlik nedeniyle yıkılmak zorunda kaldığı, üzerinden geçen yıllar içinde kiralık binalarda hizmet vermeye çalışan personeliyle her yıl şapkadan tavşan çıkarmaları beklenen İlçe Tarım Müdürlüğü için bu kez en yetkili kişilerden birine Çiğdem Karaaslan’a bilgi verildi.
59 kişilik norm kadrosunun bulunmasına rağmen 25 personelle hizmet vermeye çalışan İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yeni personel gelmemesi ya da gelenin hemen araya birilerini koyarak gitmeye çalışması yadsınabilir mi?
İş yükünün yarısı kadar olmadığı rahat yerlerde aynı maaşla çalışabilecek olan kim Vezirköprü’de çalışmayı sürdürmek ister ki?
Yetersiz personel sayısı ise ilçede hem tarıma hem de hayvancılığa büyük zarar veriyor. Personel tarlada ürüne bakarak bilgi vermek üreticiyi yetiştirmek gibi asıl işlerini yapamıyor ve masa başında ÇKS dosyası yapmaktan başka işe yaramaz hale geliyor.
Hayvancılıkta ise, yetersiz personel sayısı nedeniyle aşılama tam olarak yapılamıyor. Hayvanlarda bulaşıcı hastalık ve ölümler artıyor. Hayvancılıkla uğraşanlar buzağı desteğinden faydalanamıyorlar. Hayvan pazarının sık sık karantinaya alınması da hem ilçe hem de bölge ekonomisine ciddi kayıplar verdiriyor.
Hani ‘O söylemese başka aktaran da yok’ diyesimiz geliyor; Arslan Kaya’ya ilçe tarımı ve hayvancılığı adına teşekkür etmek gerekir.
Sayın Karaaslan bu anlatılanları ciddiyetle not etmiş. Umarız daha önce aktarılan siyasetçiler gibi ‘cıgara kağıdına’ not etmemiştir ve ilçe adına bu kadar önemli olan İlçe Tarım Müdürlüğü binasının yapılmasına ve personel sayınsın artırılmasına ön ayak olur.
Sayın Karaaslan bunu yapabilecek konumdadır.

Share
384 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

4+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...