Son Dakika
Tarım ve Orman Bakanlığının, “Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bakanlığın yürüttüğü çalışmayla çiğ süt üretimi ve kalitesi, üretim planlamasına katkı ve sürdürülebilirliği sağlamak üzere, 2025-2026 yıllarında üretici ve çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine ait detaylarını belirledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Süt Kayıt Sistemi veri tabanına aylık olarak kaydettiren üretici ve çiftçilere temel destek ödemesi yapacağını duyurdu
Tarım ve Orman Bakanlığı çiğ süt üretimi ve kalitesi, üretim planlamasına katkı ve sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla 2025-2026 yıllarında üretici ve çiftçilere yapılacak destekleme ödemelerine ait detayları belirledi.
Bakanlık tarafından yapılan çalışmaya göre, ürettiği çiğ sütü süt işleme tesislerine, sözleşmeyle satış belgesi karşılığında süt toplama merkezi vasıtasıyla satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi (BSKS) veri tabanına aylık olarak kaydettiren üretici ve çiftçilere temel destek ödemesi yapılacak.
Üreticilerin beslediği manda, koyun ve keçinin sütü ile niteliğine ve pazarlama şekline göre, Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve kriterler ile üretim maliyeti dikkate alınarak, birim tutarlar üzerinden çiftçilere temel destek verilecek. Ayrıca temel destek şartlarını sağlayan üreticilere belirlenen katsayıların temel destek tutarı ile çarpımından elde edilen tutar ilave edilerek ödeme yapılabilecek.
Yeni tebliğe göre destekleme amaçlı veri tabanlarında inek ve mandalardan günlük olarak en fazla toplam 430 litre, koyun ve keçilerden ise 100 litre çiğ süt üreten ve süt işleme tesisine satan aile işletmeleri sütü için ilave 0,3 katsayıdan yararlandırılacağı açıklandı.
Bir destekleme de destekleme takvim yılı başlangıcı itibarıyla üzerinde BSKS ve TÜRKVET’te işletme kaydı bulunan kadın üreticilere ve destekleme takvim yılının son gününde 41 yaşından gün almamış üreticilerine geldi. Bu kapsamdaki üreticilere ürettikleri süt için ilave 0,3 katsayı uygulanabilecek.
Süt Havzası’na ayrı uygulama
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt havzası olarak belirlediği Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli’de üretilen süt için ilave 0,4 katsayı, manda, koyun, keçi sütü için ilave 0,8 katsayı eklenerek bu illerdeki üreticiler daha fazla desteklenecek.
Et ve Süt Kurumu’na süt ürünü satan üreticiler de desteklemeden yararlandırılacağı ve
hastalıktan ari işletmeler veya Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmelerde üretilen süt için ilave 3 katsayı uygulanacağı belirtildi.
Tarımsal amaçlı örgütler aracılığı ile süt ürününe çevirterek ESK’ya satan üreticiler de desteklemeden yararlandırılıp, 1 kilogram süt ürünü eşdeğeri süt miktarı esas alınacak.
Destekten yararlanacak üretici ve çiftçilerin işletmeden ve sütten elde ettiği hayvanları aynı işletme adına TARSİM, TÜRKVET ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması gerekecek.
Bakanlığın yayınladığı tebliğ, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
BENZER HABERLER