Son Dakika
TÜİK verilerine göre çiftçinin maliyeti aylık % 5.57, yıllık % 61.87 olarak arttı. Yaşanan artışın katlanmaz bir noktaya geldiği iddia edildi.
TÜİK verilerine göre çiftçinin maliyeti aylık % 5.57, yıllık % 61.87 olarak artarak katlanmaz bir noktaya geldiği bildirildi.
Vatandaşların gıda enflasyonunun altında ezilmeye devam ederken, üreticinin girdi maliyeti de her gün artarak katlanıyor. TÜİK’in açıkladığı tarım ÜFE Mart’ta aylık %5.57, yıllık % 61.87’ye yükseldi.
Ekonomistler “asıl beka sorunu tarımdaki enflasyonda” diyorlar.
Tarım ÜFE’de enflasyon bir önceki yılın Aralık ayına göre %17.50, 12 aylık ortalamaya göre % 59.98 artış gerçekleşti. Artışın canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler kaynaklı olduğuna dikkat çeken Burcu Aydın Özüdoğru “bu grupta fiyatlar aylık % 7.1, yıllık % 78 arttı. Önümüzdeki aylarda süt ve et ürünlerinde fiyat baskısı devam edecek.” Dedi.
Ekonomist İris Cipre tarım Üfenin beka sorunu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi. “Et, süt, peynir, zeytin üreticisinin fiyat artışı yıllık % 100’ün üzerinde, aylık tarım ÜFE % 5.57, çiftçinin yaşı 58 yaşın üstünde, arazisi azalıyor, hayvanını kesiyor, bize de gıdaya ulaşamamak düşüyor.
Öte yandan Anadolu’da kuraklığın arpa ve buğdayda erken sararmayı başlattığı bildirildi. Uzmanlar, boru fiyatlarının zamlanması ve suya da zam gelmesinden sonra çiftçinin tarlaları sulamasının zorlaştığını belirtiyorlar. Tarlaların sulanmasında acilen suyun lazım olduğuna dikkat çeken uzmanlar sulu tarım olanağı olmayan araziler ve diğer araziler için Nisan – Mayıs yağmurlarını beklediklerini söylediler. Bu durumun tüm tahıl üretiminde düşmeye yol açacağını ve böylelikle tarım ÜFE’nin biraz daha yükseleceğinden korkulduğu ifade edildi.
Tarım ve hayvancılıkla geçinen kesimlerin bir sorununun da tarım BAĞ-KUR primlerinin yüksekliği. Bir çok sorunla uğraşan üreticinin tarım BAĞ-KUR primlerini ödemekte zorlandığı ve devletten pirim teşviği beklediği gelen bilgiler arasında. Ziraatçiler, devletin üreticiye geniş teşvikler verdiğini ama bu teşviklerin enflasyonist ortamda bu teşviklerin yeterli olmadığını belirtiyorlar.
BENZER HABERLER