logo

Bu planlamayı kim yaptı?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de uzun zamandır ne olacağı merak edilen yerlerden biri olan eski hastanenin boş duran arsası ve binaları Çevre Şehircilik Bakanlığı’na devredildi.
Nasıl bir fikir Vezirköprü’nün kıymetli yerinin, üstelik bir tadilatla bir sürü şekilde kullanılabilecek binalarının da olduğu bir yerin sadece konut olmasına geçit verdi, merak ediyorum.
Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıklı Yaşam Merkezi olarak kullanılması için Ankara’ya projesinin gönderildiği belirtilen arsa için tüm beklentilerin boş çıkarılarak TOKİ’ye verilmesi ilçe adına hayallerin de yıkılmasına yol açtı.
Bilenler bilir, eski hastane Vezirköprü’nün 70’li yılların sonuna doğru büyük ihtiyacı olduğu için kurulan dernekle toplanan yardımlarla yapılmıştı. Önce şimdiki Cezaevi olan arsa alınmış sonradan iki kurum arasında değiş tokuş yapılarak eski hastane binasına başlanmıştı.
Dernekten daha sonra Sağlık Bakanlığı’na nasıl devredildi? Bilemiyorum.
Yaklaşık 35 yıl hizmet veren hastane yeni binasına taşındıktan sonra da, “burası ne olacak?” diye defalarca sorduk.
İlk başta Samsun’a bu kadar uzak bir ilçede en fazla kadın doğum uzmanına ihtiyaç duyulduğu göz önüne alınmalıdır fikriyle hastaneden ayrı bir kadın doğum ve çocuk hastanesi yapılabilir dendi. Sonra fizik tedavi ile ilgili bir şekilde kullanılabilir dendi.
Huzurevi benzeri fikirler Sağlık Bakanlığı’ndan buranın alınması çok zor diye reddedildi.
Bugün kesin olmadığı, çalışmaların sürdüğü söylense de Sağlık Bakanlığı’ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildiğini öğrendik.
Devir işi kesin olmasa da (kaldı ki bu kadar laftan sonra bence kesin) kesin olan Vezirköprü’deki hemen herkesin küçük büyük katkısının olduğudur o hastanenin özellikle arsasında.
Vatandaşların bu hakkı ne olacak diye sormayacağım ama Vezirköprülülerin en azından bu alana yapılacak bir devlet yatırımını hak ettiğini düşünüyorum.
Sorular?
Bunu sağlaması gerekenler, yani devletten yatırım almak için bastıracak da, bu arsaya en iyi kullanım için çözüm üretmek de başta bu günün siyasetçilerinin sorunu olmalıydı?
Uzun zamandır ne yaptıklarını merak ettiğimiz ilçe siyasetçilerinin bu değiş tokuştan haberi var mıydı? Haberleri yoksa kendilerini sorgulamaları gerekmez mi?
Haberleri varsa, hangi mantıkla bu devrin gerçekleşmesine ses çıkarmadıklarını, ya da karşı çıkmışlarsa karşı çıkış sebeplerini ilçelerindeki hemşerilerine de aktarmaları gerekmez miydi? Bu sayede oluşacak bir kamuoyu bu devri engelleyebilir miydi?
Vezirköprülülere ait bir yerin efektif kullanılması beklenirken, nasıl bir rant uğruna devir işlemi yapıldığını öğrenmek de bu ilçede yaşayanların hakkıdır.
Ancak TOKİ olarak kullanılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesine hiçbirimizin inanmak istemediğini söylemeliyiz.
Yine altını çizeyim; artık eski hastanenin arsasına TOKİ yapılacak diyebiliriz. Bu zihniyetle darısı İlçe Tarım Müdürlüğü’nün arsasına..

Tüm okuyucularımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyorum..

Share
431 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...