logo

Bu döngü kırılmalıdır..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

İki memur arkadaşla sohbet ediyoruz. Her ikisi de Vezirköprü’ye geleli kısa zaman olmamış.
Hemen her devlet dairesindeki arkadaşlar gibi öncelikli olarak personel eksikliğinin yarattığı çalışma şartlarının ağırlığından bahsediyorlar.
Açıkça görüyoruz ki, bizim tahmin ettiğimizden daha ağır koşullarda çalışıyorlar; bu ağırlığın asıl sebebi ise iş yükü falan değil; Bu kadar büyük bir ilçede bu kadar az çalışanla iş yapmaya ve yetiştirmeye çalışmak.
Diğer ilçelerle mukayese bile edilemeyecek kadar az personel olmasının birkaç sebebi var. Bunlardan biri, Samsun’dan atama yapılacaksa, Vezirköprü’nün sürgün yeri olarak kabul edilmesi. Başka deyişle atanan personelin Vezirköprü’yü istememesi, daha görmeden başka yere (adam bularak) tayin yaptırması. Vezirköprü’nün adı çıkmış ama anlatılanlara bakılırsa sadece adı çıktığı için değil gelinmek istenmemesinin sebebi.
Tayini çıkan buradaki daireyi arıyor; “Vezirköprü nasıl yer?” diye soruyor.
Aynı soruyu biz de arkadaşlara sorduk: Vezirköprü sizce nasıl bir yer?
Aslında ilk cevap Vezirköprülülerin yüzüne tokat gibi çarpması gereken bir cevap oldu: “Sizce nasıl bir yer?”,
Ve cevap uzadı:

Biz de sizin gibi, doktor ihtiyacımız için Samsun ya da Merzifon gibi (hatta Havza gibi) yerlere gitmek, sonucu çevrede çözmek zorunda kalıyoruz. Biz de çocuklarımızın eğitimleri için Vezirköprü dışındaki okulları tercih ediyor ve onların geleceği için tayin istiyoruz. Biz de Vezirköprü’de sizinle aynı sosyal ortamlardan ve olanaklardan(!) yararlanıyoruz.
Hal böyle olunca, yani bu gerçekleri düşününce ikinci sebep kendiliğinden ortaya çıktı; burada göreve başlayanlar da tayinlerini isteyerek gitmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Bu durumda ortaya bir kısır döngü çıkıyor. Personel gelmiyor, gelen kalmıyor, çalışan sayısı az iş yükü çok hale dönüşüyor, gelen yine gidiyor.
Bunlar genel olarak devlet dairelerinin ve çalışanların sıkıntıları hanesine yazılıyor.
Vezirköprü ise bu döngüyü kırmak için çaresiz kalıyor.
Eğitimde çıtayı yükseltemiyor; üniversite sınavı olsun, lise sınavı olsun başarı sayısı oldukça düşük kalıyor.
Sağlıkta çıtayı yükseltemiyor; uzman doktor açığı (kısa sürelerle giderilse de) genellikle sürüyor. Hastaneden yeterli sağlık hizmeti alınamıyor. Hastanenin en çok ambulansları çalışıyor dersek yanılmış olmayız. Çünkü genellikle hastalar sevk ediliyor.
Bununla birlikte, beyin cerrahı olan bir ilçede göz, kardiyoloji, kadın doğum gibi branşlarda uzman eksikliği yaşanıyorsa hem kaynak israfı var demektir hem de bir yerlerde beceriksizlik. Sizin elinizde olmayan bu doktorlar diğer ilçelerde fazla fazla bulunuyorsa burada başka bir gerçek var demektir.
Sonuç olarak, Vezirköprü’de uzman doktor açığı bir an önce giderilmelidir.

Share
391 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...