Gölet ve barajların yapılması ve doldurulması sırasında ve sonrasında açığa çıkan arazilere ekim yapılmasının önü açıldı. Binlerce dönüm arazi yeniden ekilebilecek. Peki bu arazileri vatandaş mı ekecek, yoksa DSİ mi?
Türkiye genelinde gölet ve barajlardaki suların çekilmesiyle ortaya çıkan arazilerin işlenmesi DSİ tarafından yapılacak.
Resmi Gazete’de yayınlanan “görev sahası dahilinde işlenmeyen ve tarım yapılmayan gerçek ve tüzel kişilere ait tarım arazilerini DSİ’ce düzenlenecek usul ve esaslar dahilinde kiralayarak tarımsal üretim yapmak veya yaptırmak” maddesi uyarınca tarıma elverişli olduğu halde tarım yapılmayan araziler tarıma açılmış olacak.
Çıkarılan yasayla Türkiye genelinde ekime uygun olduğu halde ekim yapılmayan on binlerce dönümlük arazinin yeniden tarıma kazandırılması amaçlanıyor.
5 Mart tarihinde çıkan yasaya göre DSİ daha önce ekilen ya da ekilmeyen arazileri yeniden düzenleyecek.
Türkiye genelinde gölet ve barajlardaki suların çekilmesiyle ortaya çıkan arazilerin işlenmesi DSİ tarafından yapılacak.
Baraj ve Göletlerde kalan araziler
Gölet ve barajların yapımı sırasında gerek göller, gerekse yapım sırasında hafriyat için kullanılması planlanarak kamulaştırılmış alanlar da dahil olmak üzere binlerce dönümün DSİ tarafından Sulama Birlikleri’ne ektirilmesinin önü açıldı.
Daha öncesinde özellikle baraj kenarındaki ekilebilecek arazilerin köylerdeki vatandaşlar tarafından yer yer ekildikleri ya da köylere verilen bir miktar para karşılığında başkaları tarafından ekildiği gözlemleniyordu. Ancak artık DSİ bu arazileri ya kiraya verecek ya da kendisi işleyecek.
Edinilen bilgiye göre binlerce dönümlük araziye denk gelen DSİ’ye ait bu arazilerin ekimini büyük ölçüde Sulama Birlikleri aracılığıyla DSİ kendisi yapacak.
DSİ’nin yapılacak olan bu işi büyük ölçüde Sulama Birlikleri, Belediyeler ve Tarım Müdürlükleri ile birlikte koordineli olarak yapacağı belirtiliyor.
Ekilecek alanlarda modern tarıma uygun olarak tarımın geliştirilmesi ve aynı zamanda diğer çiftçilere de örnek olacak çalışmaların yapılmasının planlandığı öğrenildi.
Arazinin yeri, iklim şartları ve eğimi gibi tüm faktörlerin göz önüne alınmasıyla en uygun hangi ürün deseniyle elde edilecekse ona göre tarım yapılması planlanıyor. Bu sayede hem tarımsal ürünler hem de hayvansal yem üretimi alanlarında üretim yapılması hatta kurulacak seralarla sebze üretiminin de artırılmasının hedeflendiği öğrenildi.
Maliyeti büyük
Ancak sadece Vezirköprü’de binlerce dönümlük ortaya çıkmış olan arazilerin ekilmesin çok büyük bir maliyetinin olacağı öngörülüyor. Bu sebeple her yerde aynı yıl içerisinde ekim yapılmasının mümkün görülmediği, zamanla DSİ’nin elindeki tüm arazileri kendisinin ekmek için çalışmalar yapacağı kaydediliyor.
BENZER HABERLER