Bedensel Belirti Bozukluğu
admin vatandas1959@hotmail.com
Çeşitli zorlayıcı belirtilerle hastaneye gittiğiniz ama tahlillerde önlem almanızı gerektirecek herhangi bir sonuç bulamadığınız, hastane veya acilde geçici çözümlerle sakinleştirildiğiniz dönemler olmuştur. Bu kendimizde olmasa bile yakın çevremizden birilerinde karşılaştığımız duyduğumuz bir durum olabilir.
Oradan oraya yönlendiriliriz, hastaneye ayırdığımız süre maddi manevi zorludur. Hatta nazar var üzerimizde diyerek kendini okutanlar bile vardır. Her yolu denediklerini söylerler ama bu sağlık problemlerinin psikolojik zorlanmalardan kaynaklandığını anlamaları için okunan duaların da yetersiz gelmesi sonucu başvurduğumuz bir psikolojik destek merkezi olur. Herkeste süreç bu şekilde olmayabilir. Daha bilinçli kişiler özellikle daha erken psikolojik destek almak için isteklidir. Bazen bunun bilinçli olmakla da ilgisi yoktur. Çünkü psikolojik desteği kişi kendi kendine sunabileceğini düşünerek yardım almayı istemez ama daha iyiye gitmemeye başladığında kendine kızmaya başlar. Üstelik yakın çevre de nedeni bilinmeyen sağlık probleminin peşine düşmekten yorulmuştur. Somatizasyon denilen bu bedensel belirtiler; soluk darlığı, çarpıntı, bulantı, çeşitli ağrılar, kusma nöbetleri, gebelik esnasında aşırı kusmalar nedeniyle sık sık hastanede yatma, fiziksel şikâyetlerin olması, ses kısılması, felç benzeri durumlar yaşama adet bozuklukları, düzensizlikleri, aşırı kanamalar, sağırlık, körlük, yutma güçlüğü, cinsel isteksizlik ya da cinsel birleşme esnasında ağrılar yaşama, bedenin değişik yerlerinde değişik derecelerde ağrıların olması göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi problemler olabilir.
Bedensel belirti bozuklukları olarak geçen bu durumda kişinin hissettiği bir sağlık problemi vardır ama bu sağlık probleminin kaynağı belli değildir. Sonuçlar da temiz çıkar. Hastaneler nasıl bir tedavi sunabileceklerini anlamak için kişiyi çeşitli bölümlere sevk ederler. Psikolojik destek almak da bu yönlendirmelerden biridir.
Bedensel belirti bozukluklarına eşlik eden anksiyete ve depresyon belirtileri olduğu bilinen bir gerçektir. Bir tanı kriteri koymadan devam edecek olursak stres; bedensel belirtilerin oluşmasına neden olan en önemli kaynaklardandır. Kişiler var olan stres durumlarını anlamaya çalışıp duygu ve zorlayıcı olumsuz düşünceleri fark etmediklerinde burada bir sıkıntı var mesajını veren yer vücudumuz olur. Fark etmişsinizdir stresli bir olay yaşadığımızda saçlarımız(erkeklerde sakal olabilir) dökülmeye ya da beyazlamaya başlar, yüzümüzü çökkün hissederiz, yemek yeme davranışımız azalır ya da artar(normalden farklıdır).Bu nedenledir stresi fark etmek ve etkin çözüm yollarımızı yardım kaynaklarımıza başvurmamız gerekir. Stresi fark etmenin yolu ise duyguları fark etmekten geçer. Duyguları oluşturan düşüncelerimizle ve duygularımız sonucu oluşan davranışlarımızla çalışılır.
Her zaman buradaki yazılarda duygularımızı fark etmemizin önemine değindik.. Hepimiz kendi hayatımızda var olarak iyi yaşamayı hak ediyoruz. Bedensel belirti bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız psikiyatristle birlikte psikoterapiye başvurun. (Mutlaka)