logo

05 Ağustos 2023

Bedenimizi Algılama Şeklimiz Hayatımızı Nasıl etkiler?


admin
vatandas1959@hotmail.com
Bedenimiz dünyayla kurduğumuz somut iletişim aracımızdır. İnsanın gelişim dönemleriyle birlikte, beden algısının beslendiği noktalar da değişir. Bebekler ağız yoluyla dünyayı anlamaya çalışırlarken, bebeklikten çocukluğa geçişte artık anneden bağımsızlaşma sürecimizde tuvalet alışkanlığını kazanarak devam ederiz. Çocuklukta kendi bedenimizi algılama şeklimiz yakın çevremizin bize yönelik ilgisiyle şekillenir. Yani yakın çevre bizi eleştirmiyorsa biz de kendi bedenimize karşı eleştirel olmayız. Ergenlikte bedeni algılama şeklimiz daha popüler olana yöneliktir. Kişilerarası ilişkiler bu dönemde önemli olduğu için diğerlerinin görüşü de önemli olacaktır. Daha sonra ise insanın gelişimi, olgunlaşması, yaşlanması gibi fiziksel değişikliklerle; beden algımız bedene sahip çıkma ona iyi bakma olarak devam eder.
Beden algısı kişinin gelişim dönemlerinde değişiklik gösterebileceği gibi, doğum lekesi, kazalarla birlikte gelen yaralanmalar, zayıf olma kilolu olma, vücudun diğerlerinden farklı bir özelliğe ya da görünüşe sahip olması, uzun olma kısa olma ve benzeri durumları kapsar.
Bedenimize olan yaklaşımımız kendimizle olan iletişimimizi de doğrudan şekillendirir. Bedeninden memnun olmayan kişiler diğer kişisel özelliklerinden de memnun olmadıkları bir noktaya ilerleyebilir ve özsaygılarını düşürebilirler.
Herkesin kendini gösterdiği sosyal bir hesaba sahip olunan kişisel imajın önemli olduğu şu dönemlerde beden algısının da insanlar için hayli önemli hale gelmesi şaşırtıcı değil. Üstelik çok güçlü bir etkileyiciliğe sahip medya, çabayı değil estetik açıdan hoş gözükeni önemli olarak gösterdiğinden dolayı nesiller de buna anlam yükleyebiliyorlar.
Algılamalarımız her zaman bizim görüşümüz olmadığı gibi her zaman gerçek de olmayabilir. Örneğin açık tenli olmak birini diğerinden daha üstün yapmaz ama toplumda bu daha popülerse kişi buna anlam yükleyebilir. Kişinin herhangi bir beden kusuru olmasa bile sahip olduğu dış görünüşün dikkat çekici olmaması, sürekli eleştiri alması kız ya da erkek fark etmez kendi beden algısının da olumsuz olmasına genellenecektir.
Beden algımızı işlerimizi ve iletişimimizi daha kolay hale getirmek için kendimize iyi davranmak anlamına gelen özşefkati devreye sokmalıyız. Bunu yaparken kendimizi kıyaslamamak, zorbalığa uğramaktan kendimizi ve çocuklarımızı korumak ve olduğumuz halimizle de değerli olduğumuzu kendimize hatırlatmaya ihtiyacımız var.
Yapılan araştırmalar herhangi bir alanda iyi olma, başarılı olmanın özgüveni inanılmaz arttırdığını dolayısıyla benlik saygısını güçlendirdiğini söylüyor. Kendimize şunu hatırlatmak gerekiyor. Dış görünüşümüzde kendi isteğimize bağlı olarak değiştirebileceğimiz özelliklerimiz varsa bunu değiştirebiliriz.
Değiştiremeyeceğimiz özellikler için kendimizi olumsuz hissediyorsak mutlaka başka bir güçlü yönümüz olduğunu fark etmek için çabalayabiliriz.

Share
193 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...