logo

Bayramda, küsler barışır mı?


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü’de Kurban Bayramı ve arkasından gerçekleştirilen 16. Vezirköprü Kültür, Sanat, Doğa ve Turizm Festivali de sona erdi.
Hazırlığı ve özellikle güreşlerin büyük yoğunluğuna rağmen birkaç gün içinde sanki hiç olmamış gibi, hiç yapılmamış gibi olan bir festival.
Vezirköprü’ye sanki yapılan hiçbir şey bulaşmıyormuş, etkisi olmadan gelip geçiyormuş gibi.
Bundaki önemli faktörün ilçedeki geçim telaşı olduğunu düşünüyorum. Tarlada ekin kaldırmakla uğraşan çiftçi kadar, dükkanını çevirmek zorunda olan esnafın başka etkinliklerin yürütülmesini umursamamasından doğal ne olabilir?
Vezirköprü’nün bu halde olmasının yaklaşık 40 yıldır Vezirköprü’ye hiçbir yatırımın girmemesinden kaynaklı olduğunu savunanların sayısı oldukça fazla.
Vezirköprü’de Belediye hoparlörlerinden çevre ilçelerdeki işçi arayışlarını duyuran anonsların yapılması bir ilçe için ne kadar acıdır?
Ya da sabahları Vezirköprü’den çevre ilçelerdeki iş bölgelerine minibüslerle götürülen işçilerin akşam yorgun argın geri dönmelerini görenlerin içlerinden geçirdikleri kızgınlıkları?
Çevremizdeki ilçelerde İŞ ve işyeri çok, bizde İŞÇİ.
Kiminle konuşsak Vezirköprü’nün 20 yıllık tek parti iktidarından elinde yine bir şey kalmadığını söylüyor.
Özellikle yaşı biraz eskiyi hatırlayacak seviyede olanlar ANAP iktidarının Vezirköprü’ye etkisiyle mevcut iktidarın etkisinin aynı olduğunu, Vezirköprü’nün bu iktidarlara önemli desteğine rağmen elle tutulur hiçbir yatırım alamadıklarının altı çiziliyor.
Herkes kendi bildiği; gidip gördüğü yerlerle kıyaslayarak Vezirköprü’nün iç çekişmesinin dışında adım atamayışını söylüyor ve ekliyor:

Bu durum doğal olarak yukarıdakilerin hoşuna gidiyordur. Kimse Vezirköprü adına bir şey istemeyip bir diğerini şikayet ederse bundan yukarıdakiler neden rahatsızlık duysun? Onlarda arkasından atılanın arkasından atmasına yardımcı olur, gazını alır gönderir. Olan yine Vezirköprü’ye olur.
Tüm bu yaşananlara rağmen “Vezirköprü’ye şunu yapalım” dense ne yapılacağına ya da ilçeye katkısına değil, kimin söylediğin bakılıyor. Gelen teklifi yapan, saçının renginden hoşlanmadığımız kişiyse Vezirköprü ve Vezirköprülülerin çıkarı o anda unutularak “İSTEMEZÜK” denerek karşı çıkılıyor.
Oysa yapılması için çalışılanların ya da yapılması istenenlerin birçoğunu bugün koltuklarda oturanların önemli kısmı göremeyecek. Aslında bu istekler sonraki kuşakların bu memlekette karınlarını doyurabilmeleri için verilen uğraşlar. Yapanların bile, uğraşanların bile isimleri unutulup gidecek.
Bugün varlığıyla gurur duyulan ve Vezirköprü ekonomisinin önemli kısmında etkisi bulunan Vezirağaç’ın ORÜS olarak temelinin atılmasında kimlerin emeğinin olduğunu kimler hatırlıyor? Birkaç yıl sonra kimler hatırlayacak?
Bayramların en önemli işlevlerinden olan ‘dargınların barışması’ umarız Vezirköprü’de de geçerli olmuştur.
İlçenin talihi değişir ve yapılanlar ve yapılacaklar için “Allah razı olsun!” diyen birileri çıkar!

Share
415 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+1 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...