Son Dakika
Türkiye’de bir dönem üretim fazlalığından yakınılan bakliyatta ekim alanlarında % 56.6 üretiminde ise % 33.2 oranında gerileme yaşadığı açıklandı.
Türkiye’de bir dönem üretim fazlalığından yakınılan bakliyat üretimi alarm veriyor.
Türkiye genelinde bakliyat ekim alanlarında % 56.6 üretimi ise % 33.2 oranında gerileme yaşadığı açıklandı.
TÜİK verilerine göre 2024 yılında nohut üretimi 575 bin ton, kuru fasulye üretimi 280 bin ton ve kırmızı mercimek üretimi 405 bin ton oldu. Ülkemizde 1990 yılında 20 milyon dekar baklagil ekim alanı 9 milyon dekar civarında bir rakama düştü. Ayrıca ekonomik verilere göre son 10 yılda 6 milyon ton ithalata, 3 buçuk milyar dolar para ödendiği ifade edildi.
TZOB’nin yaptığı açıklamaya göre “bakliyatta; üreticide 23 TL olan kırmızı mercimek 60 TL’ye, 30 TL olan nohut 90 TL’ye, 35 TL olan kuru fasulye 100 TL’ye, 30 TL olan yeşil mercimek 70 TL’ye satılıyor. TZOB’nin yaptığı açıklamaya göre üretim artırılmalı, Çiftçiye destek verilmeli, girdi maliyetleri azaltılmalı, aracılar azaltılmalı ve ithalattan vazgeçilerek tüketicinin gıda ürünlerinle daha ucuz olarak erişimine olanak tanınmalı” açıklamasını yaptı.
Vezirköprü’de de Eğirkale’den Çekelan’a, Bahçekonak’tan Narlı’ya kadar olan bağlar bahçeler, tarlalarda olan bakliyat üretiminin düşüşü yukarıda verilen tabloyu ilçemizde de gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yıllarda da köylerimizden gelen bir çok ürünün üretimi ya yok oldu ya da aşırı derecede azaldı. Bakliyat yapan tarlalarda buğday, pancar, tütün, ayçiçeği gibi tarımsal ürünler ekilmeye başladı. Bu durumda ise üretici daha az gelir elde ederken tüketici ise ucuz ve doğal gıdaya erişemedi.
İnşaat sektörünün hızlanması Türkiye’deki gibi Vezirköprü’de de bakliyat ve diğer tarım ürünlerinin üretimini de etkiledi. Vezirköprü’ye has bir çok bakliyat ile tarım ürünlerinin bu süreçte yok olma derecesine gelmesi tarımsal tablonun bir başka göstergesini oluşturuyor.
Ali SEZGİN – VATANDAŞ
BENZER HABERLER