Babanın Çocuğun Yetişmesindeki Katkıları
Babanın çocukla iletişimi, çocuğun dış dünyayla iletişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Yapılan çalışmalar çocuğuyla vakit geçiren, çocuğun yetişmesinde sorumluluk alan babaların; çocuğun okul başarısının yükselmesine, yeni ortamlara uyum sağlamasının kolaylaşmasına ergenlik gibi çatışmalı dönemlerin daha kolay atlatılmasına yardımcı olduğu görülmüştür.
Geçmişten günümüze babalık anlayışı farklılık göstermektedir. Önceden daha çok disipline etme, ekonomik kaynak sağlama ve babanın erkek çocukla daha fazla ilgilenme anlayışı yerini; çocuğun ekonomik ihtiyaçları yanında bakımıyla ilgilenme, cinsiyet farkı gözetmeme, iletişim kurma, birlikte oyunlar oynama gibi zaman ayırmaya yönelik etkinliklerle gelişmiştir.
Günümüzdeki babalık anlayışı geçmişe göre değişmiş olduğundan, çoğu baba çocuğuyla nasıl sağlıklı zaman geçireceğini bilememektedir. Bunda babanın kendi babasından öğrendikleri etkili olmakla birlikte babanın psikolojik durumu, bakış açısı, iş durumu, ekonomik zorluklar da baba çocuk etkileşimini etkilemektedir. Bunların yanı sıra bazı anneler babaya çocuk bakımında sorumluluk vermemekte, çocuğun her şeyiyle ilgilenmek istemekte ve babayı dışarıda da bırakabilmektedir. Geniş ailelerde de çocuğun babayla zaman geçirmesi çekirdek ailelerdekine göre daha az olduğu görülmüştür. Bu gibi durumlar babaya daha az sorumluluk düşmesine ve babanın çocuk yetiştirmede kendini uzak tutmasına neden olabilir.
Babanın çocukla ilgilenmesi sadece çocuğun gelişimini değil aynı zamanda annenin sorumluluğu paylaşmasını sağlayarak annenin ruh sağlığını olumlu etkilemektedir. Çiftlerin ortak ebeveynlik sağlaması birlikte problem çözmelerine ortam hazırlayarak sorunlar aşıldıkça bağlılıkların yükselmesine katkı sağlar. Anne babalık rolü eş olmanın önüne geçmez ve karı koca ilişkisi daha sağlıklı yürütülebilir. Ortak ebeveynlik anlayışı çevredeki diğer akrabaların çocuk yetiştirilmesine müdahalelerini azaltır. Böylece annenin kendini hem annelik hem kadınlık hem kendi olduğu haliyle yeterli hissetmesinin önünü açar.
Babanın çocukla iletişimi baba üzerinde de olumlu etkiler sağladığı bir gerçektir. Çocuk öğrenmeye hazırdır ve bilgiyi alabileceği en yakın yer anne babasıdır. Çocuğuyla zaman geçiren babalar hem öğrendiklerini aktarma sürecine girerler hem de oyunla aktivitelerle tazelenirler. Bu faaliyetler de ruh sağlığımızı besler. Böylece babalık görevinde bulunan kişi kendini babalık rolünde omzuna ağır yükler binmiş birisi değil süreçten keyif alan birisi haline gelir. Çocuğun duygularına şahit olmak babanın da kendi duygu dünyasını görmesine alan açacaktır
Babasıyla iletişimi sağlıklı olan bireylerin suç oranlarının daha düşük olduğu da yine araştırmalarla desteklenmiştir.
Sevgili babalar; annenin çocuk bakımındaki tabiî ki çok önemli ama babanın rolünün de en az anne kadar önemli olduğu bir gerçektir. Bazen çocuklarımızla mizaç özellikleriniz uymayabilir. Bazen yoğun çalışma saatleri çocuğunuza ayrılan zamanı azaltabilir. Bazen ekonomik zorluklar sıkıntı verebilir. Her ne olursa olsun babalığın bir ömür sürdüğü ve bu noktada sizin yerinizin çocuklar için hayati olduğunu unutmayın.
Başka bir yazıda “Nasıl sağlıklı zaman geçirilebilir?” konuşmak üzere.