Anne Babayla Uyuyan Çocuklar
Bebek doğduktan sonra annenin, bebeğin ihtiyaçlarını kolayca karşılaması için, bebekle aynı odada olması normaldir.
Yaklaşık 6 aydan sonra bebeğin farklı bir odaya alınması, alınma hazırlıklarının yapılması; öncelikle sağlıklı çift ilişkisi için gerekli olmaktadır.
Bebek, çocuk ve ergenlerde gelişim dönemine bağlı olarak çeşitli yoğun korkular bulunmaktadır. Anne babalar çocuklarını korumak, ihtiyaçlarını karşılamak için dikkatlidirler.
Bu korkulardan en sık rastlanılanı karanlıktır. Karanlık bir nevi belirsizlik de içerdiğinden tehlikenin nerden geldiğini bilemediğimiz bir durum oluşturmaktadır.
Çocuğun bu korkulardan korunmak için sığınabileceği ilk liman anne babanın yanıdır.
Bu gibi durumlarda anne babaların çocuğu dinleyip, sakinleştirip odasına göndermesi, her şeyin yolunda olduğu ihtiyaç duyduğunda yanında olacağını söylemesi yeterlidir.
Eğer anne baba da çocuk için aşırı endişelenirse çocuğun yanlarında olmasını isteyecektir. Böylelikle birlikte uyumalar sık hale gelebilir.
Eğer çocuk yanınızda uyumaya alıştıysa, bir alışkanlığı kırmak zor olsa bile, çocuk kendi yatağında uyumaya kısa sürede uyum sağlayabilir. Burada en büyük sorumluluk anne babaya düşmektedir.
Çocuklar kişisel alanlarını severler.
Çocuğun kişisel alanı olan yatak daha güvenli daha eğlenceli hale getirilebilir. (Bunun için oyuncaklardan çocuğun çizimlerinden, anne babanın çocuğu koruyacağına söyleyerek verdiği bir nesneden yararlanılabilir.)
Diğer taraftan çocuğun korktuğu bir durum ailenin de çocuğu koruduğu bir durum anlamına gelir. Korumak kişileri güçlü hissettirir. Sevgili anne babalar çocuğu ve çift ilişkinizi korumak için çocuğu yatağınızda düzenli olarak uyutmamalısınız.
Aynı durumun bir başka versiyonu çocuk kaygılıdır anne baba çocuktan daha kaygılıdır. Örneğin çocuk anne babanın öleceği korkusuyla anne babaya gelir anne baba da ölürsem çocuklarıma kim bakacak diye düşünür ve çocuk olabildiğince yakında tutulur.
Korkularımız değerli ama bu korkuların çözüm yolu sürekli birlikte uyumak değildir.
Çocuk için başka bir oda ya da alan yoksa çocuğun kendine ait bir bölümü dahi olabilir.
Çocuğa travma oluşturacak durumlar konusunda çok dikkatli olunması gerekiliyor. (Genellikle bu travmatik durumun anne babanın cinsel birlikteliği olduğu düşünülür ama anne babanın tartışmasına dahi şahit olan bir çocuk anne babanın boşanacağını düşünebilir.)
Anne ya da babadan birini evde olmadığı (şehir dışında çalışmak, hastanede kalmak gibi) durumlar için de geçerlidir çocuklarla birlikte uyumamak. Genellikle baba dışarıdadır anne çocuklarla uyumayı bir sorun olarak görmez ama baba eve geldiğinde çocuk anneyle uyuyamamış olur ve babaya karşı olumsuz duygular geliştirebilir.
Çocuklar anne babanın korumasına muhtaçtır. Yardımı anne babadan beklerler. Yetişkinler bir yolunu mutlaka bulurlar. Şimdi değilse de sonra. Yeter ki sorunun çözümüyle ilgili düşünsünler.
Gerekli destek alındığında aile güçlü temelleri olan, birlikte zorlukların aşıldığı, hayatın kolaylaştığı bir yer haline gelir.