Son Dakika
· Seçeneklerin fazla olduğu günümüzde hızlı karar veriyor olmak bu dönemin kazanılması gereken becerilerinden birisidir. Çocuğun karar verme sürecine yardımcı olacak sorumlulukları çocuğa aldırmak ailelerin de işini kolaylaştıracaktır. Çocuğa birkaç seçenek sunup içlerinden karar vermesini sağlamak daha pratik olabilir.
· Çocuğun duygularını ifade etmesini sağlamak. Çoğu yetişkin dahi ne hissettiğinin farkında olmayabilir. Ne hissettiğimizi bilirsek neye ihtiyacımız olduğunu da daha kolay anlayabiliriz.
· Çocuğa sürekli öğretici olmak anne babalar için yorucu olabilir. Çocuktan öğrenmek, çocuğun uğraşlarına öğrenen olarak yaklaşmak çocuğa da anlatma fırsatı sağlayacak yaptığı şeylerin değerli olduğunu hissettirecektir. Her şeyin günden güne değiştiği bugünlerde, ailelerin en doğrusunu bilmeleri ve çocuğa öğretmeleri maalesef ki mümkün gözükmüyor. Böyle olması da kötü bir durum değil. Birlikte gelişiyoruz.
· Çocuğu düzeltmeye kalkışmak ailelerin kesinlikle yapmaması gereken bir şey. Çocuğumuz bozulmamıştır ki onu düzeltelim. Çocukta davranış değişikliği bir günde oluşmamıştır. Çocuğu farklı davranmaya iten sebebin öğrenilmesi ve önlem alınması sonucu iyileştirecektir.
· Çocuğa cinsiyeti doğrultusunda neleri yapıp neleri yapamayacağını söylemek çocuğun yeteneklerini gerçekten sınırlandırabilir. Çocuğun kendi cinsiyet özelliklerinin farkında olmasını sağlamanın en güzel yolu çocuğa rol model olmaktan geçer. Unutmayalım ki sahip olduğumuz yeteneklerin cinsiyeti yoktur.
· Eğer anne baba olarak her şeyin doğrusunu siz biliyorsanız çocuk çoğunlukla kendini sürekli sorgularken bulacaktır. Emin adımlarla ilerleyen kendine güvenen çocuklar yetiştirmekse her anne babanın hayalidir. Anne babaların çocuğa da güvenmeleri gerekir. Eğer çocuğunuzun her şeyi en iyi yapacağını düşünürseniz çocuğa sınır koyamazsınız. Sınırların ne olduğunu bilmeyen bir çocuk nasıl davranacağını kestiremeyecektir. İki durumda da denge önemlidir.
· Çocuğa iletişim becerilerini öğretmek ona hayatın en önemli becerilerinden birini öğretmektir. Dinleme, soru sorma, çocuğun kendisini anlatmasına izin verme, çocuğun soru sormasına müsaade etmek gibi beceriler basit gibi gözükse de bazı aileler çocuklarını bunlardan mahrum bırakabilmekteler.
· Çocuğun duyguda kalmasına izin vermek. Çocuk ağlama krizine girdiyse bir şeyler vaat ederek durmasını istemek çok sık başvurulan ailelerin de gerçekçi sebeplerinin olduğu bir durumdur. Çocuğu ağlatan, ağlamasını durduramayan bir ebeveyn olarak gözükmek kolay değildir. Dışarıda çok mümkün olmasa da en azından kendi ortamımızda çocuğun olumsuz duygudan birden çıkmasını istemeden belli bir müddet o duyguda kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu o kadar önemli ki. Duyguların geçici olduğunu olumsuz bir duyguda bir müddet kalmanın sorun olmadığını öğrenen bir çocuk büyüdüğünde olumsuz bir duyguyla baş etmek için kendini kolay yoldan iyi hissettirecek çözümler bulmayacak, olumsuz duyguda bir müddet kalabilecektir.
· Aile çocuktan sorumludur ama çocuk büyüdükçe aileden bağımsızlaşır. Hayatta tek bir rolün olmadığını kendimize hatırlatmamız gerekir. Örneğin sadece baba değilizdir. Kendi hayatımızdan memnun olmak, yaşantımızdan memnun olmak anne baba rolümüzü de kolaylaştıracaktır. Çocuk da kendi yolunda daha kolay ilerleyecektir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
23 Kasım 2024 Köşe Yazıları
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları