logo

ALİME HÜRMET


Gülsüm Ceylan
gulsumcansiz1@hotmail.com

Saygıdeğer Vatandaş Okuyucuları;

Hz. Ali (ra) şöyle anlatıyor: Rasulullah (sa) buyurdular ki dinden fakih olan kimse ne iyi kimsedir ki kendisine muhtaç olununca faydalı olur. Kendisine muhaç olunmayınca ilmini artırır.
İnsanoğlu için gerçek hayat ilim ve irfan da kabil olacağından öğrenip öğrenmeyi ihmal ederler. Hayatta dahi olsalar ölü sayılırlar. Zira insanın yaratılışının gayesi görüp bilmek ve öğrendiklerini başkalarına bildirmekten ibarettir.
Bir insanın insanlığı öğrenip öğretmek başkalarına tenvir etmekle belli olur ve ortaya çıkar. Bilmediği halde öğrenmeyi düşünmeyen öğrendikleri ile kendini yenileyip başkalarını da örnek olmayan sureta insan görünse de düşündürücüdür.
Her ana baba çocuklarının kafalarını gereksiz şeylere işgal edilmezden önce onları ilim ve irfanla doldurmalıdır ve öğretmelidir. Çünkü hakikat adına boş gönüller ve mağfiretten mahrum ruhlar her türlü fena düşüncenin serpilip gelişmesine müsait tarla mesafesindekiler iyi tohum iyi mahsül verir. Cehaletin afetleri pek çoktur.
Biz bu yazımızda bunlardan bazılarını saymakla yetineceğiz. Cehaletin hem dünyada hem de ahirette olmak üzere pek çok zararları vardır. Bunlara ait olanları ayrı ayrı birkaç madde de sıralayalım.
Cehaletin dünyadaki zararları: 1- Cahil olan kimse Allah Peygamber ve alimlerin birinci düşmanıdır. 2- Cehalet sahibi olan kimse şeytanın en sevgilisidir. 3-cehalet sahibi cahil olan kimse hayvanların seviyesine iner ve hatta hayvanlardan ayırt etmek bile mümkün olmaz. 4- cahil kimsenin bütün işleri reddolunur. Hayır manasında ki maksatları yenilmiş ve amelleri kabul edilmemiş olur.
Cehaletin ahiretteki zararları: 1-cahil kimse ahirette hüsrana uğrar. 2-cahil kimse Allah’ın katında aşağılanır. 3-cahil kimse nefsine karşı faydasız hakir korkak helak edici ya geçici olarak dünyada veya daimi olarak imansız ölmekle nefsine işkence etmiş olur.
Çünkü ölüm anında imanla gitmek hi bir zaman garanti edilemez. İlmin faydaları çoktur. Dünyada faydaları vardır ahirette faydaları vardır bunları da ayrı ayrı birkaç maddede sıralayalım.
İlmin dünyada ki faydaları: 1- ilim sahibi olan kimse Allah C.C. ve peygamber (S.A.V.)’in sevgilisi ve şeytanın en büyük düşmanı olur. 2- ilim sahibinin ameli makbul gayretleri meşkur ve kendisi meleklerin katında rağbet gören biri olur. 3- ilim sahibi Allah’ın yeryüzündeki en itimat edilir kulları arasına girer ve herkesin itimadını kazanır. 4- ilim sahibi olgun bir insan olur ve hayvanlardan ayrılır. 5- ilim sahibi ahireti gözeten birisi olması sebebi ile işlediği amellerin sevabı kat kat fazlalaşır. 6- ilim sahibi bütün varlıkların katında tanzim ve ikram gören birisi haline gelir.
Bütün varlıklar ilim sahibine saygı gösterir. İlmin ahirette ki faydaları da şunlardır: 1- ilim sahibinin canını imanla teslim etme ihtimali daha kuvvetlidir. Melekler cenazesinde hazır bulunur ve onun ölümüne bütün varlıklar ağlar. 2- ilim sahibine kabirde yoldaş olur. Münkir ve nekir adındaki kabir sual meleklerinin suallerine kolay cevap verir. 3 – ilim sahibinin ruhu yücelere çıkarılır ve Resulullah’ın sancağı altında gölgelendirilir. 4- ilim sahibinin sevabı mizanda tartı sırasında günahından çok daha ağır gelir 5- ilim sahibi peygamberler veliler şehitler, salihlerle birlikte diriltilir sırat köprüsünü geçerken nur sahibi olur ve sırat köprüsünü geçer cennete ulaşır. Cenabı hak bizleri cennete ulaşanlardan eylesin. 6- ilim sahibinin cennetteki yeri ve derecesi kat kat yükseltilir. Envari çeşit nimetle nimetlendirilir. Özellikle Allah’ın cemali ile müşerref olacaklardan olur.
İlim yolu peygamberlerin yoludur. Şu halde her Müslüman’ın ilim yolunda koşması lazımdır. Buraya kadar sayılan makamlara ulaşmak ancak ve ancak ilme çalışmak ve ilmi öğrenmekle elde edilir. Cenabı hak ilme çalışan ilmi öğrenen ilmi ile amel eden ve ilmi ile amel ettiğinden dolayı cennetle müjdelenen kullarından eylesin..

Share
461 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+10 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...