logo

27 Kasım 2023

Akademik Özgüven ve Öğretmenlik Günü


admin
vatandas1959@hotmail.com
Özgüven kişinin kendi özelliklerini değerli bulması, kendine inanması ve kendini güvende hissetmesi ile ilgilidir. Okullarda ise akademik özgüven kavramı çocuğun öğrenmeyle ilişkisini gösterir. Akademik özgüvene sahip çocuk; yeteneklerine, kişisel özelliklerine güvenir ve öğrenebileceğine dair inanca sahiptir.
Her yaş döneminin çözülmesi gereken problemler getirdiğini hep konuşuyoruz. Okul döneminde de başarı duygusunu tadabilen bireyler için sosyalleşme, olumlu düşünme, kendini ifade etme özellikleri gelişim gösterir.
Başarıdan kastımız günümüzdeki değişimlerle birlikte matemetik fen bilimleri gibi alanlarda yüksek notlar almak demek değildir sadece. Öğrenciye öğrenmeyi sevdirmek öğrenmeyi keyifli hale getirmek, öğrenmeyi öğretmek başarıyı beraberinde getirecektir. Her bireyin kendini geliştirebileceği yetenek alanları vardır, bu durumun ilk ciddi değerlendirmesini ise genelde öğretmenlerimiz yapar.
Öğrenmeyi seven çocuk için motivasyon da artış gösterir. Birey boşta kalmamak için değil insanda olan merak duygusunu gidermek için bir işe, uğraşa zaman ayırdığında hem kendi doyum alır hem de hizmet sunduğu kişi için faydalı olur. Böylece kişi, takdiri önce kendinden aldığında öz değerini dolayısıyla öz güvenini desteklemiş olur.
Öğrenme zor hale geldiğinde ne olur?
Öğrenciler ilk başta başarısızlıklarına bahane uydurmaya başlarlar. Ödev zordu, okula gitmek istemiyorum gibi. Ardından kolay görevleri seçmeye başlarlar. Üstünkörü ödev yapma, kopya çekme, ödevi başkasına yaptırma, okulla ilgili konuşmama gibi. Sonrasında ise başarı için çaba göstermeyi bırakırlar. Çünkü çocuk öğrenme konusunda çıkmaza girmiştir.
Başarının belirleyicisi yetenek, zeka olsa da motivasyon olmadığında, yapabileceğimize inanmadığımızda uğraşın devamlılığı kaybedilir. Halbuki çocuk gelecekle ilgili hayaller, planlar kurarken buradaki yol haritasını belirleyen etkenin; kendisinin yeterli olduğuna inancıdır der Bandura.
Yapılan araştırmalar ise okul öncesi dönem çocuklarının öğrenmeye istekli olduklarını ancak birkaç yıl sonra öğrenme isteklerinin azaldığını göstermektedir. Bunun sebepleri olarak okulun günlük hayattan uzak olması, rekabet kıyaslama gibi çocuğu zorlayan durumlarla karşılaşılması, grupla öğrenmede çocuğun bireysel özelliklerinin fark edilmemesi örneklerden bazılarıdır.
İşte bu noktalarda cankurtaranlarımız olarak öğretmenlerimiz devreye giriyor. Her çocuk kocaman bir dünya ve öğretmenlerimiz o dünyalara ulaşabilmek için çabalıyorlar. Model oluyorlar. Öğrencilerinin hayatlarına yön veriyorlar.
Mesleğine gönül vermiş tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlu olsun.

Share
221 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...