Son Dakika
Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğini protesto etmek için daha önce 5-7 Kasım tarihleri arasında iş bırakan Aile Hekimleri Aralık ayının ilk haftasında yeniden iş bırakıyorlar.
Aile Hekimleri Cuma gününe kadar hasta bakmayacak.
Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğini protesto etmek için daha önce 5-7 Kasım tarihleri arasında iş bırakan Aile Hekimleri, Sağlık Bakanlığının seslerini duymadığı gerekçesiyle Aralık ayının ilk haftasında yeniden iş bırakıyorlar. Aile Hekimleri Cuma gününe kadar hasta bakmayacak.
Aile hekimleri, sağlık sistemindeki sorunları dile getirmek ve haklarını savunmak için daha önce de açıkladıkları gibi 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bıraktılar.
Samsun Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökhan Demircioğlu; Yeni Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelerin aile hekimlerinin çalışma koşullarını zorlaştırdığına dikkat çekerek 2 Aralık’tan itibaren Türkiye genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini ve eylemin cuma gününe kadar süreceğini kaydetti.
Aile Hekimleri, söz konusu düzenleme için yine 19 Ekim’de Ankara’da geniş katılımlı bir miting düzenlemiş ve 5-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi yapmıştı. Ancak bu süreçte taleplerin karşılanmaması nedeniyle yeni bir iş bırakma kararı alındığı belirtildi.
“Hekimlerin ve Hastaların Mağduriyeti Artıyor”
Dr. Gökhan Demircioğlu, mevcut yönetmeliğin yalnızca aile hekimlerini değil, hastaları da olumsuz etkilediğini vurgulayarak şu açıklamada bulundu:
“Yeni yönetmelik, bizlerin çalışma koşullarını zorlaştırırken hastalarımızı da mağdur ediyor. Aile sağlığı merkezlerine en sık başvuru nedeni olan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların reçetelenmesine getirilen sınırlamalar, halk sağlığını tehlikeye atıyor. Bu kısıtlamalar nedeniyle hastalarımız tedavi için daha uzun ve zorlu süreçlere maruz kalıyor. Bu durum sağlık sistemine olan güveni zedeliyor ve bizleri çaresiz bırakıyor.”
Talepler Neler?
Cuma gününe kadar hasta bakmayacak olan Aile hekimlerinin temel talepleri ise şunlar:
•Yeni yönetmelikle getirilen cezalandırıcı hükümler ve hak kayıplarının kaldırılması,
• Aile sağlığı merkezlerine en sık başvuru yapılan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların reçetelenmesine yönelik sınırlamaların kaldırılması,
•Aile sağlığı merkezlerindeki iş yükünü azaltacak düzenlemelerin yapılması,
• Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin önlenmesi için etkili yasaların çıkarılması,
• Aile hekimlerinin hak edişlerinde, bilimsel olmayan, kamuya fayda sağlamayan ve hasta-hekim ilişkisini zedeleyen kriterler yerine, daha güçlü aile hekimliği uygulamasını destekleyecek kriterler ile ücretlendirme yapılması.
“Sağlıklı Bir Gelecek İçin Mücadele Ediyoruz”
Dr. Demircioğlu, aile hekimlerinin yalnızca kendi hakları için değil, toplumun daha kaliteli sağlık hizmetine erişimi için de mücadele ettiğini belirtti.
BENZER HABERLER