logo

Sosyal Ortamlarda Kaygı Yaşamak – Sosyal Fobi


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Ruhsal Bozukluklar Tanı Kitabında, kaygı bozukluklarından biri olan sosyal fobi; toplumsal durumlardan kaçınmaya ya da yoğun bir korku ve kaygıyla sosyal ortama katlanmaya neden olur. Kaygı ise kaynağı bilinmeyen bir tehlikeyi bekleme veya tehlikeye hazırlanma olarak tanımlanır. Sosyal fobi yaşamak, sosyal bir hayatta yaşayan biz insanlar için epey zordur.
Sosyal fobi yaşayan kişiler için bu zorluklar; karşılıklı konuşma, tanımadık insanlarla karşılaşma, diğerleriyle birlikte yemek yeme veya bir şeyler içme, topluluk önünde konuşma gibi durumlardır.
Çocuklarda bu durum varsa yaşıtlarıylayken ortaya çıkar. Ağlama, bağırma çağırma, tepinme, sıkıca sarılma, sinme, konuşmama şeklinde görülür.
Çocuklarda sosyal fobi; okula itme, misafirliğe gitme gibi durumları zorlaştırırken, yetişkinlerde iş hayatının gündelik yaşamdaki ilişkilerin zor olarak algılanmasına neden olabilir.
Sosyal fobi yaşayan kişiler, ortama uygun davranamayacağından, herhangi bir hata yapacağından korkabilir veya sosyal ortama girerken kendinden beklentisini yüksek tutabilir. Otoriter anne baba tutumuyla büyütülmüş çocuklarda ve ihmal edilmiş bireylerde bu durum daha yaygın olabilir. Eleştiri alacaklarından, kabul görmeyeceklerinden çok yoğun bir şekilde korku duyarlar.
Yapılan araştırmalar sosyal fobinin, kişide başka kaygı bozuklukları veya kişilik bozukluklarının bir parçası olabileceğini de söyler. Örneğin ayrılma anksiyetesi olan bireyler bağımsız olma ve yeni insanlarla kaynaşmanın aileden uzaklaşma anlamına geleceğinden korkarak sosyal fobi oluşturabilirler.
15-20 yaş sosyal fobi tanısının en çok konulduğu yaş aralığıdır.. Ergenlik döneminde gençler sosyal ortamlarda kabul görmek için sigara kullanmaya başlama gibi olumsuz alışkanlıklar geliştirebilirler. Ayrıca çocukluğumuzda yaşadığımız sosyal fobi ile çalışılmazsa bu durum ergenlik döneminde devam eder. Çocukluğumuzda yaşadığımız sosyal fobi ile çalışılmazsa bu durum ergenlik döneminde devam edebilir.
Sosyal fobiyi azaltmak için, öncelikle bu durumun farkına varılmalı, kendimizi suçlamaya girişmeden olumlu ve olumsuz özelliklerimizi kabul etmeliyiz. (Değiştirmek istediğimiz özelliklerimizi de ilk önce kabul ederek sürece başlarız). Aklımıza zorlandığımız durumlarda bazı olumsuz düşünceler gelebilir. Yapabileceklerimize odaklanmak, yapamadıklarımızla da değerli olduğumuzu kendimize hatırlatmalıyız.
Kendimizde ya da çocuklarımızda nasılsa zamanla düzelir dediğimiz şeyler zamanla kökleşen ve üzerimizden atılması zor olan olumsuz özellikler olarak bizimle kalabilir. Bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle yapılan çalışmalar sosyal fobinin üstesinden gelmeye yardımcı olmaktadır.

Share
357 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

5+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Her yatırımın başı: YOL

    18 Aralık 2024 Köşe Yazıları

    Ankara&Vezirköprü Platformu toplantısında turizm hakkında konuşan konuşmacılar Vezirköprü'nün yıldızlı bir otele de ihtiyacı olduğunun altını çizmişlerdi. Ancak böyle bir yatırıma daha çok vakit var. Geçtiğimiz hafta birkez daha altını çizdiğim Vezirköprü'nün çevre ilçelerle olan yol bağlantılarının düzeltilmesi konusundaki eleştirime katıldıklarını ifade eden birçok okurumdan mesajlar aldım. İlçemizde maalesef herkesin eleştirileri üzerine alması ancak bu konuda birşeyler yapılmaması yıllardır alıştığımız konulardan biri oldu. Vezirköp...
  • ÖFKE PATLAMALARI

    14 Aralık 2024 Köşe Yazıları

    Öfke nöbetleri veya sinir krizi de denilen öfkenin kontrol edilmemesi durumu, öncelikle kişinin kendisi olmak üzere etrafındakiler için tehlikeli olmaktadır. Öfke tehlikeli bir duygu mudur? Diğer duygular gibi sağlıklı bir duygudur. Bir durum bizi öfkelendiriyorsa bizim rahatsız olduğumuz ve belki kendimizi korumak için harekete geçtiğimiz, karşı tarafa dur mesajı verdiğimiz anlamlarına gelebilir. Öfkenin sağlıksız dışavurumu ise tehlikelidir. Yani öfkelenmek normaldir ama öfkelendiğimizde eşyalara zarar vermek, öfke geçtikten sonra pişman ol...
  • Selam olsun!..

    11 Aralık 2024 Köşe Yazıları

    Bizim yol için talep edilen 3 milyar lira AKP ve MHP'li üyeler tarafından da reddedilmiş. Ak Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, “kimse bizi Osmancık'a hizmet etmekten engelleyemez.” diyor. Bizim milletvekillerimize selam olsun.. Dünya Suriye'de BAAS rejiminin yıkılmasını takip ederken, Vezirköprü'de aynı günlerde Isparta'da meydana gelen kazada şehit olan Tunahan Dağlı'yı uğurluyordu. Gencecik bir teğmenin elim bir kazada hayatını kaybetmesi hepimizi üzüntüye boğdu, Allah rahmet eylesin. Dünyanın, Türkiye'nin ve Vezirköprü'nün gündemi...
  • Çocukların Yanında Neleri Konuşmamalıyız?

    07 Aralık 2024 Köşe Yazıları

    Çocukların duygu ve düşünce dünyası, çocuk yaş aldıkça büyür. Çocuklar bu yüzden olayları akla gelen ilk anlamlarıyla alır. Çocuğun yaşadığı duygusal zorluk bir yetişkin için çok önemsiz bir mesele olabilir ama çocuk için bu durum yoğun bir sıkıntı oluşturabilir. Yani kısaca çocuklar yetişkinler gibi hissetmez ve düşünmezler. Bu yüzden de çocuğun yetişkinlerin ortamlarında olan bazı konuşmalardan korumamız gerekir. Bunu sağladığımızda çocuğa sağlıklı bir çocukluk sunarken aynı zamanda daha kolay öğrenebilmesi, daha olumlu duygular hissetmesi iç...