logo

Hepimizin sorumluluğu var


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Tıpkı anız yangınlarında olduğu gibi belki de yapılması gereken cezalandırma uygulamalarının daha ciddi şekilde uygulanması, yeterli caydırıcı ceza yoksa artırılması sağlanmalıdır.

Temiz su yıllarca insanoğlunun en büyük sorunlarından biri olmuş. Sarnıçlar yapmışlar, biriktirmişler, hatta savaşmışlar.
Günümüze gelindiğinde de aynı sancılı süreç sürüyor. İnsanlar için temiz su büyük ihtiyaç haline geldi, önemi de giderek artacağa benziyor.
Bahsettiğimiz temiz su tanımının içinde tarım amaçlı sular da var. Besin üretmek için de suya ihtiyacı var insanoğlunun.
Vezirköprü yıllar önce etrafında barajlar olmayan bir ilçeydi.
Barajlar ilçenin genel yapısını değiştirdiği gibi havasını da değiştirdi.
Ekonomik olarak daha fazla gelir getirmesi için kurulan barajlar sayesinde ikinci hatta üçüncü ürün alınabilecek ve ilçe ekonomisine katkısı olacaktı. Plan aslında iyi gidiyordu. Ancak son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Vezirköprü’de de su büyük problem haline geldi. Görünen o ki önümüzdeki yıllarda da bu sıkıntı büyüyecek ve belki de kalıcı bir hale gelecek. Yaşananlardan anlıyoruz ki, Vezirköprü Sulama Birliği zamanında bu tehlikeyi farkederek önlemini almış ve dönüşümlü sulama başlatarak ilçede tarımsal faaliyette bulunup Vezirköprü Barajından yararlanan üreticilerin ürünlerini kurtararak önemli bir katkı sağlamıştır. Yine de sulamanın vahşi sulama olarak adlandırılan şekilde yapılması devam ediyor. Bunun sebebi suyun giderek artan öneminin aktarılamaması olduğu kadar, bizim de anlamamız olabilir.
Tıpkı anız yangınlarında olduğu gibi belki de yapılması gereken cezalandırma uygulamalarının daha ciddi şekilde uygulanması, yeterli cezalandırma yoksa artırılması sağlanmalıdır.
Cezayı kimse istemez, ancak yeterli eğitim verilememişse ya da insanların bencilliğinin önüne geçilememişse önlem olarak hepimizin alıştığı uygulama hem kolay hem de etkili olacaktır.
Burada bir döngü var aslında.
Ucu her zaman insana dönen bir döngü.
Anız yakıyoruz, ormana sıçrıyor. Ormanda ağaç azalınca yağış düşüyor. Yağış düşünce sulama artıyor. (Su bulursa tabi) Sulama vahşi yapılınca susuzluk katlanarak artıyor.
Sulasak da sulamasak da ekinler biçilince yeniden anız yakılıyor.
Sonuçta insanoğlu kendine ve sonraki kuşaklara zarar veriyor.
Vezirköprü de hem anız yakmanın hem de vahşi sulamanın önüne mutlaka geçilmeli.
Bunu sadece kendimiz için değil gelecek kuşaklara az da olsa yaşanılabilir bir yer bırakabilmek için de geçmeliyiz.
Vatandaş olarak dikkat ederek, devletin temsilcileri olarak dikkat etmeyenleri ve kastı olanların üzerinde gücünü göstererek.
Hem de geleceğe yaşanılabilir bir yer bırakabilmek için.

Share
491 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Karma OSB için geç kalıyoruz..

    16 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'nün OSB için en önemli silahı olduğu kaydedilen işçi sayısının diğer yerlere taşınan işçilerle erimeye başladığını ve bu şekilde devam ettiği takdirde elimizde bu önemli avantajının da kalmayacağını söyleyebiliriz. "Vezirköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi için ilçemizin önde gelen yöneticileri yanlarına Samsun'dan siyasetçi ve diğer yöneticileri de alarak Ankara'ya gitmişler. Burada gerekli çalışmaları ve görüşmeleri yapan ekip Vezirköprü OSB'ye dev yatırımlarla geri dönmüşler. Bu çalışmaların yapılmasından sonra Vezirköprü OSB...
  • Şiddet Olayları Hakkında

    12 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Birine kasıtlı olarak zarar vermek, fiziksel ya da duygusal olarak acı çektirmek şiddet olarak tanımlanır. Şiddet gösteren kişi, çözüm olarak karşısındakine zarar verme, sindirme amacı güder. Şiddete maruz kalan ise güçsüzleştirilir, kısıtlanır, hayata karşı güvensiz hale getirilir. Şiddeti uygulayan kişi yani zorba, güç gösteriminde bulunmuşsa da kazanan değildir çünkü bir tehdit unsuru haline gelir. Aynı zamanda yakınındaki kimse de güven de değildir. Çünkü her an ondan gelen bir şiddetle karşılaşılabilir. Üstelik bu durum sadece o kişiyi ve ...
  • Mindere bile çıkmadan pes ettik..

    02 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Bu ilçeyi eksi gidişatından kurtararak artıya çevirebilecek olan artık sadece büyük projeler olacaktır. Büyük projeler ise, onları yakalayıp geliştirerek, peşinden koşacak idarecilere ihtiyaç duyar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 100 İl önerisi ile gündeme gelen bazı ilçelerin il olmasını daha önce de tartışmıştık. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyordu. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il ...
  • Akran Zorbalığı

    28 Eylül 2024 Köşe Yazıları

    4-6 yaşlarından itibaren başlayabilen zorbalık davranışı, çocukların yaşamını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Okullarda, en önemli üç problemden biri olduğunu söyleyen araştırmalar mevcuttur. Her zorbalık saldırganlık olmakla birlikte her saldırganlık zorbalık anlamına gelmemektedir. Zorbalık; kasıtlı olarak zarar vermeyi, güçlünün görece güçsüz üzerinde hakimiyet kurmak istemesini ve bu davranışları sürekli yapmasını içerir. Eğer bir zorba varsa, bu zorbalığa maruz kalan kurban ve tüm bunları izleyen seyirciler de vardır. Hem zorbal...