logo

Hepimizin sorumluluğu var


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Tıpkı anız yangınlarında olduğu gibi belki de yapılması gereken cezalandırma uygulamalarının daha ciddi şekilde uygulanması, yeterli caydırıcı ceza yoksa artırılması sağlanmalıdır.

Temiz su yıllarca insanoğlunun en büyük sorunlarından biri olmuş. Sarnıçlar yapmışlar, biriktirmişler, hatta savaşmışlar.
Günümüze gelindiğinde de aynı sancılı süreç sürüyor. İnsanlar için temiz su büyük ihtiyaç haline geldi, önemi de giderek artacağa benziyor.
Bahsettiğimiz temiz su tanımının içinde tarım amaçlı sular da var. Besin üretmek için de suya ihtiyacı var insanoğlunun.
Vezirköprü yıllar önce etrafında barajlar olmayan bir ilçeydi.
Barajlar ilçenin genel yapısını değiştirdiği gibi havasını da değiştirdi.
Ekonomik olarak daha fazla gelir getirmesi için kurulan barajlar sayesinde ikinci hatta üçüncü ürün alınabilecek ve ilçe ekonomisine katkısı olacaktı. Plan aslında iyi gidiyordu. Ancak son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Vezirköprü’de de su büyük problem haline geldi. Görünen o ki önümüzdeki yıllarda da bu sıkıntı büyüyecek ve belki de kalıcı bir hale gelecek. Yaşananlardan anlıyoruz ki, Vezirköprü Sulama Birliği zamanında bu tehlikeyi farkederek önlemini almış ve dönüşümlü sulama başlatarak ilçede tarımsal faaliyette bulunup Vezirköprü Barajından yararlanan üreticilerin ürünlerini kurtararak önemli bir katkı sağlamıştır. Yine de sulamanın vahşi sulama olarak adlandırılan şekilde yapılması devam ediyor. Bunun sebebi suyun giderek artan öneminin aktarılamaması olduğu kadar, bizim de anlamamız olabilir.
Tıpkı anız yangınlarında olduğu gibi belki de yapılması gereken cezalandırma uygulamalarının daha ciddi şekilde uygulanması, yeterli cezalandırma yoksa artırılması sağlanmalıdır.
Cezayı kimse istemez, ancak yeterli eğitim verilememişse ya da insanların bencilliğinin önüne geçilememişse önlem olarak hepimizin alıştığı uygulama hem kolay hem de etkili olacaktır.
Burada bir döngü var aslında.
Ucu her zaman insana dönen bir döngü.
Anız yakıyoruz, ormana sıçrıyor. Ormanda ağaç azalınca yağış düşüyor. Yağış düşünce sulama artıyor. (Su bulursa tabi) Sulama vahşi yapılınca susuzluk katlanarak artıyor.
Sulasak da sulamasak da ekinler biçilince yeniden anız yakılıyor.
Sonuçta insanoğlu kendine ve sonraki kuşaklara zarar veriyor.
Vezirköprü de hem anız yakmanın hem de vahşi sulamanın önüne mutlaka geçilmeli.
Bunu sadece kendimiz için değil gelecek kuşaklara az da olsa yaşanılabilir bir yer bırakabilmek için de geçmeliyiz.
Vatandaş olarak dikkat ederek, devletin temsilcileri olarak dikkat etmeyenleri ve kastı olanların üzerinde gücünü göstererek.
Hem de geleceğe yaşanılabilir bir yer bırakabilmek için.

Share
621 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

1+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...