logo

Psikolojik Manipülasyon


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
İnsanlar arası ilişkilerde birbirimizin fikirlerine önem veririz. Hayata ve kendimize bakış açımız diğerlerinin algısından etkilenir. Birisi bize fiziksel bir zarar verse bu hem biz tarafından hem diğerleri tarafından fark edilir ama birisi bizi kendi çıkarları için yönlendirmeye kalktığında, kendimize ait gerçekliği değiştirmeye çalıştığında fark edilmesi daha zor olabilir. Üstelik bu durumu en yakınlarımız yapıyorsa!
Psikolojik manipülasyon adı verilen durum kişinin kendinden şüphe etmesine neden olmak, sindirilmek olarak kısaca tanımlanabilir. Bu durum şu örneğe benzer, güzel bir yemek sofrası hazırladığımızı düşünelim, yemekler gerçekten güzel olmuştur ama yemeğin tuzunun az olmasına dikkat çekilir, yeterince aç olunmadığı söylenilir, hazırlanışının uzun sürdüğü, bir başka yakının bu yemeği daha güzel yaptığı söylenilir yani çaba önemsizleştirilebilir. Bu örnek o kadar çeşitlenebilir ki… Sadece ev ortamında da değil üstelik işyerinde, okulda, bir başka sosyal ortamda bu durumla karşılaşmamız mümkündür.
Kendimizden şüphe etmek, özgüvenimizin zedelenmesine kendimizi suçlamaya ve karşı tarafa göre davranışlarımızı düzenlemeye neden olur. Buna bir göz devirme hareketi bile neden olabilir.
Psikolojik manipülasyon uygulayan kişiler bizim yardım alabileceğimiz güvenli ilişki ve iletişimlerimizi de engelleyebilir. Örneğin onun yanına gittiğinde senin fikirlerin değişiyor, onlar seni etkiliyor gibi tepki verebilirler. Başka bir örnekte ise gencin arkadaşlarıyla görüşmesine izin verilmez. Sağlıklı ilişkilerde üçüncü şahılar çok da etkileyici değildir ama psikolojik zorlanmalar dışarıdan çoğunlukla fark edilir. Biz de paylaşma ihtiyacını daha çok duyarız.
Psikolojik manipülasyon uygulayan kişiler, uyguladıkları kişileri kontrol etmiş, kendilerine bağımlı hale getirmiş ve böylelikle güç elde etmiş olurlar. Kendilerinde hata aramazlar ve bu durumla ilgili sorumluluk kabul etmezler. Bu durum, kendi dünyalarında olan psikolojik zorlanmanın bu şekilde yansıması olarak değerlendirilebilir.
Psikolojik manipülasyon en çok romantik ilişkilerde yaşanır. Çünkü çiftler birbirlerinin tabiri caizse huyunu suyunu anlamak ve birbirlerine uyum sağlayarak bir arada güzel yaşamak isterler. Bu durum gayet normalken çiftlerden birinin diğerini kendi çıkarları için kontrol etmeye çalışması, üstelik bunu sinsice yapması karşı taraftan fark edildiğinde ilişkiler zor bir döneme girebilir.
Psikolojik manipülasyon hemen fark edilmez. Karşı tarafın bizimle ilgili söylediklerinin bizim için faydalı olduğunu bize yardım ettiğini düşünürüz. Üstelik bize uygun olmayan durumlarla ilgili kafamız karıştığında, kendimiz ve karşı taraf arasında çatışma yaşadığımızda bize orta yolu bulmak için ne yapmamız gerektiğini söylerler. Mağdura sorumluluk yüklemek, kişinin daha çok güçsüz hissetmesine neden olabilir.
Psikolojik manipülasyonla başa çıkmak, ilk önce onu fark etmeyi gerektirir. Bunu fark etmek için sezgilerimize güvenmek ve kendi iyilik halimizi ön plana almak faydalı olacaktır.

Share
824 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Seçimler erken olsun!

    09 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    "Çalışmalarımız sürüyor, önümüzdeki milletvekili seçimlerinden önce Havza yolunun tamalanmış olduğunu göreceğiz." ifadesine karşı şunu söylemesek olmazdı; "inşallah seçim erken olur." İlçemizde geçtiğimiz hafta düzenlenen voleybol turnuvasının sadece son maçını izleyebildiğim için üzülsem de, Vezirköprü'nün galibiyetiyle tamamlanan bu özellkle ikinci seti nefes kesen maçı izlediğim için de sevinçliyim. Kızlarımız ellerinden geleni yaptıkları ve hem Vezirköprü hem de Samsun'un gurur oldukları için tebrik ediyorum. Bu organizasyonda gösteriyor...
  • Benimle Aynı Düşüncede Olmayana Karşı Nasıl Davranmalıyım?

    05 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Son zamanlarda ülkemizde yaşanan durumlar (tutuklanmalar, gösteriler, boykotlar) kişilerin hangi tarafta olduğunu anlamaya çalışmasına, farklı görüşler olduğunda birbirlerine doğrusunu açıklamaya, haklılık ya da haksızlıkla ilgili düşünmeye dolayısıyla da öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguların daha yoğun yaşanmasına sebep olmaktadır. Psikolojik destek toplumdaki durumlara karşı kayıtsız kalamaz. Çünkü deprem gibi doğal afetlerde, göçte veya pandemide birçok özellikle olumsuz durumda gönüllü olarak çalışırız ve bu gibi krize müdahale durumların...
  • Duvarları bari duyun!…

    02 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Turizm ile ilgili olarak gelişme sağlayacak olan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ne bile girmeyi başarmış Vezirköprü Evleri zamana yenik düşerek kaybolmanın eşiğine geldiler. Ramazan Bayramı sona erdi. Bayram tatilinin idari olarak 9 güne çıkarılmasıyla birlikte Vezirköprü'de de bayram biraz daha kalabalık geçti. Bayramı dört göze bekleyen esnafın yine de memnun olduğunu söylemek zor. Konuştuğumuz esnaf önceki bayramları arattığını belirtiyor. Yine de Ramazan Bayramı'nın ardından bir umutla Kurban Bayramı beklentisi oluşmuş durumda. ...
  • İNTİHARI ÖNLEMEK

    29 Mart 2025 Köşe Yazıları

    Çevremizde intihar girişiminde bulunmuş ya da intihar etmiş birilerini duyduğumuzda; kendisine yazık ettiği, yeterince inançlı olmadığı, geride bıraktıklarını da düşünmediği gibi söylemlerde bulunulduğunu işitiriz. Söylemler, zor bir süreçte olduğumuzda veya çevremizdekilere destek olmak istediğimizde maalesef ki bize yardım etmez. Bu yazıda intihar kavramını gerçek anlamda anlamış olacağız. Bunu anlamış olmak kendimize ve etrafımıza da yardımcı olmak anlamına gelecektir. Çünkü nasıl ki hepimiz bir engelli adayıyız aslında toplumda yaşanan bir ...