Depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?
Depresyon bir tanıdır ve kendimize tanı koyamayız fakat depresyon belirtilerini fark etmek yardıma ihtiyacımız olduğunu anlamak ve kendimizi suçlamadan önce neler yapılabilir diye bakmanın önünü açar.
Depresyonda olduğunuzun belirleyicileri;
-Bunalma ya da gerginlik duyma
-Huzursuzluk içinde olma
-Kaygıdan dolayı odaklanmakta güçlük çekme
-Kötü bir şey olacağından korkma
-Kontrolümüzü yitirecekmiş gibi olma olarak değerlendirilir. Tabi bu depresif belirtiler belli bir süre boyunca hayatımızdadır. Günlük veya birkaç günlük değildir.
Duygu durumunuz sakin alanda kalmakta zorlanıyorsa rutinlerinizi kontrol etmekte zorlanmaya başladıysanız depresif belirtiler gösteriyor olabilirsiniz.
Depresyon bozuklukları farklı alt başlıklara sahiptir. Yıkıcı duygu durum düzensizliği bozukluğunda öfke patlamaları çok yoğundur. Yeğin (Majör) Depresyon bozukluğunda çökkün duygu durum ilgisini yitirme, zevk alamama vardır. En az iki yıl süreyle devam eden çökkün duygu durum diğer alt maddeleriyle birlikte Süregiden Depresyon bozukluğu olarak adlandırılır. İlaç veya madde kullanımı da depresyona yol açabilir, menstrüasyon döngülerine bağlı olabilir ve hatta mevsimsel geçişte de depresyon belirtileri görülür.
Bu belirtilerin yaşanması kişinin hayatını oldukça zor hale getirir. Çevresinden gelen tepkiler; sen kendin bu durumu seçiyorsun, hiç çaba harcamıyorsun gibi olduğunda kişinin kendini suçlaması daha kolay olur. Diğerleri için kolay gelen şeyi yapamıyor oluşu kişiyi daha çok umutsuzluğa düşürür.
Böyle durumlarda kişinin ihtiyacını anlamaya çalışmak önemlidir. Eğer depresyon belirtileri gösteriyorsa ve konuşmaları umutsuzsa değiştirmeye çalışmak yerine dinlenilmesi, sıkmadan sorular sorulması önemli olacaktır.
Bir dönem aşırı mutsuz öfkeli, sonrasında ise çok mutlu, çok enerjik, her şeyi yapabilecek güçte hissediyorsanız, enerjik hissettiğiniz dönemler de normal olarak değerlendirilmez. Sonrasında çökkün duygu durumu izleyen bir süreç gelecektir. Burada başka psikolojik sorunlar görülebilir.
Zaman zaman hasta olmak nasıl normalse ve vücudumuzda neye ihtiyacımız olduğunu anlamamıza yardımcı oluyorsa zaman zaman psikolojik rahatsızlıkları hissetmek de normaldir. Çünkü oradaki olanı fark etmek yaşamla ilgili daha büyük sorunların önüne geçebilir.
İyi hissettiren kısa süreli çözümler bulmak yerine işler zorlaşmadan uzman desteği almayı düşünebilirsiniz.