logo

Depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız?


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com
Depresyon bir tanıdır ve kendimize tanı koyamayız fakat depresyon belirtilerini fark etmek yardıma ihtiyacımız olduğunu anlamak ve kendimizi suçlamadan önce neler yapılabilir diye bakmanın önünü açar.
Depresyonda olduğunuzun belirleyicileri;
-Bunalma ya da gerginlik duyma
-Huzursuzluk içinde olma
-Kaygıdan dolayı odaklanmakta güçlük çekme
-Kötü bir şey olacağından korkma
-Kontrolümüzü yitirecekmiş gibi olma olarak değerlendirilir. Tabi bu depresif belirtiler belli bir süre boyunca hayatımızdadır. Günlük veya birkaç günlük değildir.
Duygu durumunuz sakin alanda kalmakta zorlanıyorsa rutinlerinizi kontrol etmekte zorlanmaya başladıysanız depresif belirtiler gösteriyor olabilirsiniz.
Depresyon bozuklukları farklı alt başlıklara sahiptir. Yıkıcı duygu durum düzensizliği bozukluğunda öfke patlamaları çok yoğundur. Yeğin (Majör) Depresyon bozukluğunda çökkün duygu durum ilgisini yitirme, zevk alamama vardır. En az iki yıl süreyle devam eden çökkün duygu durum diğer alt maddeleriyle birlikte Süregiden Depresyon bozukluğu olarak adlandırılır. İlaç veya madde kullanımı da depresyona yol açabilir, menstrüasyon döngülerine bağlı olabilir ve hatta mevsimsel geçişte de depresyon belirtileri görülür.
Bu belirtilerin yaşanması kişinin hayatını oldukça zor hale getirir. Çevresinden gelen tepkiler; sen kendin bu durumu seçiyorsun, hiç çaba harcamıyorsun gibi olduğunda kişinin kendini suçlaması daha kolay olur. Diğerleri için kolay gelen şeyi yapamıyor oluşu kişiyi daha çok umutsuzluğa düşürür.
Böyle durumlarda kişinin ihtiyacını anlamaya çalışmak önemlidir. Eğer depresyon belirtileri gösteriyorsa ve konuşmaları umutsuzsa değiştirmeye çalışmak yerine dinlenilmesi, sıkmadan sorular sorulması önemli olacaktır.
Bir dönem aşırı mutsuz öfkeli, sonrasında ise çok mutlu, çok enerjik, her şeyi yapabilecek güçte hissediyorsanız, enerjik hissettiğiniz dönemler de normal olarak değerlendirilmez. Sonrasında çökkün duygu durumu izleyen bir süreç gelecektir. Burada başka psikolojik sorunlar görülebilir.
Zaman zaman hasta olmak nasıl normalse ve vücudumuzda neye ihtiyacımız olduğunu anlamamıza yardımcı oluyorsa zaman zaman psikolojik rahatsızlıkları hissetmek de normaldir. Çünkü oradaki olanı fark etmek yaşamla ilgili daha büyük sorunların önüne geçebilir.
İyi hissettiren kısa süreli çözümler bulmak yerine işler zorlaşmadan uzman desteği almayı düşünebilirsiniz.

Share
1051 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...