logo

Kendimize Ebeveynlik Yapmak: 2


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Yazının birinci kısmında yetiştirilme görevimizde olanlarla ilgili yazmıştım.
Bu yazıda nasıl bir çocukluk geçirmiş olursak olalım bugünden sorumlu olmayı başarabiliriz, bununla ilgili konuşmak istedim.
İnsan çok yönlü bir varlık ve bu yönlerinin ihtiyaçlarını karşılaması, dengede olmasına yardımcı oluyor.
Psikolojik destek için başvuran kişilere uyku düzenini, beslenme durumunu, egzersiz yapıp yapmadığını, sosyalleştiği ortamların neler olduğunu, çalışıp çalışmadığını, hangi hobilere sahip olduğunu sorarız.
Çünkü bu faktörler insanların temel ihtiyaçlarıdır ve duygusal dengeye yardımcı olur.
Neye ihtiyacımız olduğunu anlamak kendimize ebeveynlik yapmanın temellerinden biridir.
Diğer taraftan ihtiyacımızı karşılasak bile zorlu yaşam olayları gelişim dönemimizde uyum sağlanması gereken değişiklikler, duygu düzenlememizi zorlaştırabilir.
“Duygu düzenlememizi nasıl sağlarız?” konusuyla ilgili konuşmuştuk.
Dengesizlik hissettiğimizde bizi dengeye ulaştıran sakin alanda yani koruyucu alanda olmamıza yardımcı olacak aktiviteler yada dinlendirici, gevşetici çalışmalar vardır.
Kendimizi korumak ve geliştirmek, kendimize ebeveynlik yapma süreçlerinden biridir.
Korumak demek bize zarar veren, tehlike hissettiren durumları azaltmak olarak değerlendirilebilir.
Ancak kendine sahip çıkabilen bir yetişkin iyi bir anne baba olabilir. Çalışan bireylere (hizmet alanlara) güven duygusu hissettirir.
Kendimize ebeveynlik yapma sürecinde neye ihtiyacımız olduğunu anladık, bu ihtiyaçları karşılamaya çalıştık. Kendi gelişim sürecinden sorumlu tuttuk kendimizi.
Yapmamızın fayda sağlayacağı başka bir konu ise yardım istemek. Çevremizdekilerden işleri kolaylaştırmak için neler yapabilirler diye sormak kendimiz ve ebeveynlerimizde yükleri hafifletiyor.
Nasıl ki bir çocuğun ebeveynliğini yaparken büyükanne, büyükbabalar, okul, sağlık sistemi sorunluysa, hatta öyle bir atasözü vardır ki, bir çocuğun yetişmesinden tüm köy sorumludur diye bizim yetişme sürecimize de çevremizdekileri katabiliriz.
Yıl biterken bu yıl neler yaptık diye bir değerlendirmemiz olur ve seneye için hayaller kurarız.
Kendi ebeveynliğimizin sorumluluğunu alan bizler için hayat bir süreç ve gelişim devam ediyor.
Yaşantılarımıza sahip çıkıp kendimizi şekillendirmemiz için çaba gösterebileceğimiz başlangıç zamanı.
Yeni yıla girerken kendinizde olan güçlü özellikleri fark edebilirsiniz.
Tüm bunları değerlendirdiğimizde işler hala zor olarak devam ediyorsa psikolojik destek alabilirsiniz.
Bu yılın bu son köşe yazısı ile birlikte herkesin yeni yılını kutluyor, daha güzel bir yıla başlamayı diliyorum.
Yeni yılda sağlık, huzur ve mutluluk sizlerle olsun.

Share
1033 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...