logo

28 Ekim 2023

Dil Gelişimi Neden Önemlidir


admin
vatandas1959@hotmail.com
Kendimizi farklı şekillerde ifade ederiz. Jest mimik sanatsal faaliyetler bunlardan bazıları olsa da en çok  başvurduğumuz  yöntem  sesler, heceler, kelimeler yani dilimizdir. Dil gelişimi kişinin hayatının çoğunu etkileyen gelişimin bir yönüdür. Dil gelişimi sağlıklı olan bireyler, çevreye daha kolay uyum sağlamakla birlikte kaygı, öfke gibi olumsuz duyguları dil gelişiminde sorun yaşayan insanlara göre daha az yaşarlar. Yani insan konuşan bir varlıktır ve bu yönünün desteklenmesi gerekir.
Çocukluk dönemi dil gelişiminde kritiktir. Çocuk, yaş dönemi özelliklerinin gerisinde beceriler gösteriyorsa mutlaka dil gelişimi desteklenmelidir. Çünkü çocuğa dil gelişim becerileri kazandırabileceğimiz en etkili dönem bu dönemdir. Sonraki dönemde ise çok zor bir şekilde hatta çoğunlukla  benlik saygısı zedelenmiş bir şekilde birey dil ifade  becerilerini hayatına dahil etmeyi dener.
Çocukların dil gelişiminde desteklenmesi sağlamak için;
– Anlaşılır bir şekilde konuşmak
-Çocukla çocuksu konuşmamaya dikkat etmek
-Çocuk yanlış kelime söylediğinde, bunu yanlış söyledin demek yerine doğrusunu tekrar söylemek
-Çocuğa kendini rahat ifade edebileceği bir ortam sağlamak. Çocuk o ortamda şarkı söyleyebilir, tezahürat yapabilir.
– Çocuklar yetişkinlerin konuşmalarından kendi kelime dağarcıklarına sözcük eklerler. Aile ne kadar kelimeleri kullanıyorsa bu çocuğa da yardımcı olacaktır.
-Aileler  çocuğun konuşmasını teşvik etmek için etkin dinleme sağlarlarsa bu çocuk için motive edici olacaktır. Dinlemek zor bir beceridir ve çoğu insan dinlermiş gibi gözükür. Buna dikkat edelim. Çocuğa soru sormak onu dinlediğimizin kanıtlarından biridir. Hem de çocuğun ifade becerisini güçlendirecektir.
-Farklı ortamlarda bulunmasını sağlamak yine dil gelişim becerileri için önemlidir. Bu ortamlar; sınıf ortamı, oyun ortamı gibi çeşitlendirilebilir.
Psikolojik destek sunulurken bazı zor yaşantılara sahip danışanların da kendini ifade ederken zorlandıkları görülür. Psikolojik sağlıklılık ile dil ifade becerisi birbirini etkiler. Örneğin seçici konuşmazlık dediğimiz çocuğun belirlediği aile ortamı gibi ortamlarda normal konuşma becerisini sahip olurken okulda ya da misafirlikte veya arkadaşlarıylayken hiç konuşmaması çocuğun dış dünyayla arasındaki iletişimi bozan, yardım edilmesi gereken bir durumu beraberinde getirir. Başka bir örnek olarak ise öfke kontrolünü sağlayamayan bireylerin öfkelerinin sözel yolla çokça yansıdığı görülür.
Yine kendimizi korurken sınırlarımızı belirlerken de en çok dil ifade becerilerine başvururuz.
Seçtiğimiz kelimeler, ses tonumuz bizi biz yapan en değerli özelliklerimiz. Bu özellikler hayatımızı şekillendirirken kilit rol oynuyor. Çünkü ağzımızdan ne çıkacağına biz karar verebiliyoruz. Yani konuşmamızın kontrolü bizde seçim yapabiliyoruz.
Gelişim bir bütündür. Bir alanda ihtiyacın karşılanmaması diğer akademik sosyal alan gibi alanları da olumsuz etkileyecektir. O yüzden çocukların dil gelişim özellikleri yaşıtlarından geride ise okul aile öğretmen iş birliğinde gerekli destek sağlanmalı hatta uzman desteğine başvurulmalıdır.

Share
230 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+4 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...