logo

21 Ekim 2023

İnsanın Gelişim Özellikleri


admin
vatandas1959@hotmail.com
Gelişim özelliklerimizi bilmek kendimizi anlamanın yolunu açıyor. Çünkü insan tek bir süreçte kalan ya da aynı düzeyde ilerleyen değil, bazen hızlı bazen yavaş, bazen dışa yönelik bazen içsel süreçleri yoğun yaşayan bir varlık. Ne olduğunu anlamamız neye ihtiyaç duyduğumuzu da anlamak demek. İhtiyaçları karşılanan ve de karşılayan birey hayatla daha sıkı bağlar geliştirebiliyor.
Gelişim dönemi özelliklerini bilmeyi en iyi şu örnekle açıklayabiliriz. Aileler çocuklarına okulda verilen ödevi yaptırırken yardım ederler. Yardım ederken kendilerinin anladığı çok basit bir konuyu çocukların anlamamasına şaşar kalırlar. Okul öncesinde bir çocuğun iki ayrı bardakta bulunan meyve suyunu bir geniş bardağa aktardığımızda sıvının azaldığı düşünmesi normaldir. Çünkü nesnenin farklı şekillerde azalıp çoğalmadığını, korunduğu özelliğini kazanmamışlardır. Ailenin bunu fark etmesi çocukla ilişkilerinde farklı yöntemlere başvurmasını sağlayacak, çocuğa karşı öfke üzüntü gibi olumsuz duyguları azaltacaktır.
Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Genel olarak kızlar erkeklerden daha erken ergenliğe girse bile her kız her erketen önce ergenliğe giriş özellikleri göstermeyebilir. Belirtileri erken veya geç başlasa uzun veya kısa sürse de biliriz ki çocukluk döneminden sonra ergenlik dönemi başlar. Yani gelişim bir sırayı takip eder. Çocuklarımızı kıyaslamadan önce herkesin kendine özgü zamanı olduğunu hatırlamak, kıyaslanmanın verdiği yetersizlik hissinden çocuklarımızı koruyacaktır. Bu o kadar önemlidir ki. Sırf daha çok yeterli olabilmek adına kendi hayatını istediği gibi yaşayamayan çok fazla insan var.
Çocukluk döneminde birey için öğrenme, merak, aileye iyi çocuk olduğunu gösterme, başarı hakimken ergenlik döneminde bedendeki değişimi fark etme, dünyayı anlama, içsel dünyayla ilgili kendine yakın bulduğu kişilerle konuşma ihtiyacı içindedir. Ailesiyle çatışma yaşamayan bireylerin dahi bu dönem ilişkilerinin aileden çok arkadaşlara, dış dünyaya yöneldiği bir gerçektir. Aileler çocuğumuz elden gidiyor deyip baskıcı davranmaya çalışırlarsa çocukla aile arasındaki iletişim daha zor hale gelecektir.
Ergenlikten sonra da 3 başlık altında gelişim dönemimiz devam eder. Bunlar yakınlık dönemi, evlilikler en yoğun bu dönemde gerçekleşir. Sonrasında üretkenlik dönemi gelir. İş hayatı hayatımızın merkezinde olur. Çocuk sahibi olmak bakıldığında genel olarak bu dönemdedir. Sonra tüm hayatı gözden geçirdiğimiz yaşlılık dönemi gelir. Kişiler doyum verici bir hayat geçirmişlerse ölüme karşı daha az kaygı duyarlar.
Doğumdan ölüme kadar farklı gelişim dönemlerinden geçiyoruz. Bir dönemdeki ihtiyaçlar karşılanmadığında diğer dönemi de etkiliyor. Sonra tüm hayatımızı bu tamamlanmamışlıklar sarmalıyor.
İnsan olarak kalıtsal özelliklerimizden gelen yeteneklerimizi açığa çıkaracak bir çevrede bulunmak, iyi bir hayat yaşamak hakkımız.

Share
284 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

10+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Kim Bu Narsistler?

    19 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Hatası karşısında özür dileyemeyen kişilerle ömür mü geçer? Hepimizin sık duyduğu ”narsist” kelimesini bu yazıda a'dan z' ye incelemiş olacağız. Narsistin kelime anlamı “özseverlik” olsa da bu anlam biraz masum kalabilir. Kendimizi sevmek, kendimize değer vermek her insan için önemli bir konudur. Narsistlerde bu durum ise kendilerini sürekli öncelik almak, büyüklenmeci, kibirli bir tutum sergilemek, eleştiriye kapalı olmak gibi kendilerinin iyi yönlerini abartmak kendilerinde olan olumsuzlukları da görmezden gelmeye yöneliktir. Diğerlerini sü...
  • Yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz bağlar tüm hayatımızı nasıl etkiler?

    12 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Psikoloji geçmişten bugüne insan davranışlarını anlamaya çalışmıştır. Bunu yaparken anlamlandırılamayan noktalarda yeni bakış açıları geliştirmiştir. Bu yazıda yaşamın ilk yıllarında kurduğumuz ilişkilerin hayatımızı nasıl şekillendirdiğine bakmış olacağız. İnsan doğumdan itibaren ilişki arayışına girer Çocuk anneyle ilişkili olarak doğar ve anneyle olan ilişki yaşamında diğerleriyle kuracağı ilişkinin temellerini oluşturur. Çünkü yaşamla ilk ilişkiyi annemizle kurarız. Bakım verenle kurduğumuz ilişkiler kimliğimizin belirleyicisidir. Güvende ...
  • Seçimler erken olsun!

    09 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    "Çalışmalarımız sürüyor, önümüzdeki milletvekili seçimlerinden önce Havza yolunun tamalanmış olduğunu göreceğiz." ifadesine karşı şunu söylemesek olmazdı; "inşallah seçim erken olur." İlçemizde geçtiğimiz hafta düzenlenen voleybol turnuvasının sadece son maçını izleyebildiğim için üzülsem de, Vezirköprü'nün galibiyetiyle tamamlanan bu özellkle ikinci seti nefes kesen maçı izlediğim için de sevinçliyim. Kızlarımız ellerinden geleni yaptıkları ve hem Vezirköprü hem de Samsun'un gurur oldukları için tebrik ediyorum. Bu organizasyonda gösteriyor...
  • Benimle Aynı Düşüncede Olmayana Karşı Nasıl Davranmalıyım?

    05 Nisan 2025 Köşe Yazıları

    Son zamanlarda ülkemizde yaşanan durumlar (tutuklanmalar, gösteriler, boykotlar) kişilerin hangi tarafta olduğunu anlamaya çalışmasına, farklı görüşler olduğunda birbirlerine doğrusunu açıklamaya, haklılık ya da haksızlıkla ilgili düşünmeye dolayısıyla da öfke, üzüntü gibi olumsuz duyguların daha yoğun yaşanmasına sebep olmaktadır. Psikolojik destek toplumdaki durumlara karşı kayıtsız kalamaz. Çünkü deprem gibi doğal afetlerde, göçte veya pandemide birçok özellikle olumsuz durumda gönüllü olarak çalışırız ve bu gibi krize müdahale durumların...