logo

16 Eylül 2023

Yetişkinler İçin Telefon Kullanımı


admin
vatandas1959@hotmail.com
Genelde telefon ekranı başında fazla zaman geçirip bu durumun herhangi bir olumsuz sonucu olmadığını, işimizi aksatmadığını düşünebiliriz. Birden fazla sosyal medya uygulaması çoğu zaman telefonlarımızda kullanılır. Her ne kadar kontrol biz de olsa da ve istediğimiz zaman telefonu bırakıp hayatımıza dönebileceğimizi düşünsek de telefondaki çoğu uygulama o uygulamada olabildiğince zaman geçirmek üzerine tasarlanmıştır.  Yani beynimize sürekli ödül gider. Yeni bir şey görürüz, bir şeyler öğreniriz, birilerinden haberdar oluruz.
Durum masum gibi gözükse de Türkiye akıllı telefon kullanan yetişkin kategorisinde dünya da 5. sırada. Bu çağı yakalamak için güzel bir gelişme olsa da uyum sağlanması için de kişilerin bilgi sahibi olması gerektiği bir durum.
Telefon kullanımıyla ilgili çocukları sınırlandırmamızın sebepleri arasında; dikkat süresini kısaltması, çocuğun günlük hayatı dijital dünyaya göre daha sıkıcı bulması ve sürekli ekran istemesi, haliyle sosyalleşememesi, görmemesi gereken durumlara şahit olması, olumsuz alışkanlıklar edinebilmesi gibi özellikler yer alıyor. Peki yetişkinler ekran kullanım süresine neden dikkat etmeli?
Tıpkı çocuklarda olduğu gibi iletişim ve ilişkiler konusunda kişileri sınırlandırabilir. Özellikle aile ilişkilerinde şimdiki zamanın verimli geçirilmesini önleyebilir. Zorlandığımız durumlardan kaçış olarak kullanılması içe çekilmeye, telefona karşı bağımlılık oluşturulmasına neden olabilir. Ekran kullanımında çoğu yetişkin üretici olmaktan ziyade tüketicidir. Yani akıllı telefonu iş dolayısıyla kullanmak ve işimize destek sunmasından daha çok zaman geçirme olarak başvururuz. Bu durum ilişkileri zedeleyebilir. Çok fazla radyasyona maruz kalmamız bir diğer tehlikedir.
Yetişkinlerde telefon kullanımı nasıl olmalı?
Telefon kullanımı sosyalleşme, eğlenme, bilgi edinme, içerik üretme ve üretilen içerikleri tüketmeye yönelik olabilir. Bunda herhangi bir sorun yoktur. Kullanımda dikkat edilmesi gereken zaman sınırı konulması, zorlandığımız durumlarda telefon kaçış ya da oyalanma olarak görülmemesi önemli olacaktır. Telefondaki uygulamalara yönelik seçici olunmalı, maruz kalacağımız uygulamaları ve uygulamadaki içerikleri görmeyi ya da görmemeyi tercih etmeliyiz.. Uyku saatlerini telefonu bıraktığımız saat olarak ayarlamaktansa uyku vaktinden en az yarım saat önce telefonu bırakmak, sabah güne en az yarım saat sonra telefonla başlamak, uyurken telefonu yastığın altına almak yerine telefonla biraz daha mesafe oluşturabiliriz.
Unutmayalım ki her değişiklik, yenilik beraberinde uyum sağlamayı getirir. Yetişkinler çocuklara göre uyum sağlama konusunda daha zorlanabilirler. Bunlardan birisi de teknoloji kullanımı olacaktır. Teknolojinin hayatınıza yön verme sürecinde kendinize de acımasız davranmadan iyileştirmeler sağlamak faydalı olacaktır.

Share
284 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+6 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...