ERTELEMEK
admin vatandas1959@hotmail.com
Gün içinde genelde hiçbir şey yapmadım dediğimiz günde dahi bir şeyler mutlaka yaparız. Bazen de o gün içinde ya da o saat diliminde yapılabilecek ve tamamlanabilecek bir iş olduğunda sonrasında da yapılabileceği için ertelenebilir. Sonrasında yapılabileceği zaman diliminde de yine sonraya bırakılır ve bırakılan bu işler kişinin hayatını zorlaştırmaya başlar. Bu durumun adı ertelemeciliktir.
Ertelemenin olumlu ve olumsuz yanları vardır. Olumlu yanları olarak, kişiyi o zaman diliminde rahatlatıyor ve keyifli zaman geçirmesini sağlıyor olmasıdır. Bazen erteliyor olmak da önemli bir beceridir çünkü.
Hayatımızda çok fazla uğraş alanı olduğundan ve bunları kontrol etmek zor olduğundan ertelemenin olumsuz sonuçlarını daha çok görürüz. Çünkü bir işi ertelediğimizde onun yerine yapabileceğimiz keyifli bir şeyler mutlaka bulunsa da bu durum kısa vadede rahatlığı tercih edip uzun vadede rahatsızlığı göze almak anlamına gelir. Bu rahatsız durum sonucu kendimize acımasız davranmaya başladığımız da olur. Bir yandan işler yığılmıştır bazılarında iş işten geçmiş de olabileceğinden kişi zarar görebilir.
Neden erteleriz?
Bunun üzerinde o zaman diliminde pek düşünmesek de ertelediğimiz zamanlar genelde ”Çok yorgunum yarın yaparım, şu an hazır değilim, yeterli zamanın yok,şimdi başlasam da bitmez,sonra yaparım,şunu bitireyim sonra yaparım” gibi bahaneler söyleriz.. Bu tarz söylemler ertelemeciliği sürdürür.
Bir şeyleri ertelememizin sebebleri olarak iş tamamlandığında eleştiri alma korkusu, olabildiğince sıkıntıdan kaçma,tükenmiş hissetme, işi yapamayacağımıza inanma, kötü sonuç almaktan korkma ya da erteleyerek kontrolü elimizde tutma gibi nedenlerle erteleyebiliriz.
Ne yapmalı?
Hayatımızda çocuklukta veya sonradan öğrendiğimiz yararsız varsayımları değiştirmek işleri daha kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte bahaneler yerine söylenebilecek harekete geçirici cümleler:“Çok yorgun olsam da sadece biraz bu işi yapmaya başlamak istiyorum. Şimdi yapmak istemesem de sonrasında başlamak için de yeterli istek olmayabilir o yüzden şimdi bi başlayım. Yapacak başka işler olsa da onlar daha önemli değil, onları sonra da yapabilirim. “ gibi şimdiki zamana yönelmek olabilir. Kendimize karşı suçlayıcı ve eleştirel olmak yerine şimdi ne yapabilirim sorusunu sormak önemli olacaktır. Ertelediğimiz işleri yaparken de zorlayıcı kısmında gerekirse kendimize ödül koyarak kalmaya çalışmak gerekecektir.
İşleri öncelik sırasına dizip, aşamalandırıp, ve zaman sınırı koyduğumuzda o çok istediğimiz sınavı geçmeyi, o iş başvurusunu yapmayı zorlayıcı da olsa tamamlamış olacağız.
Ertelemeci davranışları bırakmaya çalışırken zorlanmanız rahatsız hissetmeniz normaldir. Bir durumu alışkanlığa çevirmek kolayken alışkanlığı değiştirmek zordur. Hedefe doğru ilerlerken motivasyon oluşturmanız ve engelleri doğal kabul etmeniz başarı getirecektir.