Bedenimizi Algılama Şeklimiz Hayatımızı Nasıl etkiler?
admin vatandas1959@hotmail.com
Bedenimiz dünyayla kurduğumuz somut iletişim aracımızdır. İnsanın gelişim dönemleriyle birlikte, beden algısının beslendiği noktalar da değişir. Bebekler ağız yoluyla dünyayı anlamaya çalışırlarken, bebeklikten çocukluğa geçişte artık anneden bağımsızlaşma sürecimizde tuvalet alışkanlığını kazanarak devam ederiz. Çocuklukta kendi bedenimizi algılama şeklimiz yakın çevremizin bize yönelik ilgisiyle şekillenir. Yani yakın çevre bizi eleştirmiyorsa biz de kendi bedenimize karşı eleştirel olmayız. Ergenlikte bedeni algılama şeklimiz daha popüler olana yöneliktir. Kişilerarası ilişkiler bu dönemde önemli olduğu için diğerlerinin görüşü de önemli olacaktır. Daha sonra ise insanın gelişimi, olgunlaşması, yaşlanması gibi fiziksel değişikliklerle; beden algımız bedene sahip çıkma ona iyi bakma olarak devam eder.
Beden algısı kişinin gelişim dönemlerinde değişiklik gösterebileceği gibi, doğum lekesi, kazalarla birlikte gelen yaralanmalar, zayıf olma kilolu olma, vücudun diğerlerinden farklı bir özelliğe ya da görünüşe sahip olması, uzun olma kısa olma ve benzeri durumları kapsar.
Bedenimize olan yaklaşımımız kendimizle olan iletişimimizi de doğrudan şekillendirir. Bedeninden memnun olmayan kişiler diğer kişisel özelliklerinden de memnun olmadıkları bir noktaya ilerleyebilir ve özsaygılarını düşürebilirler.
Herkesin kendini gösterdiği sosyal bir hesaba sahip olunan kişisel imajın önemli olduğu şu dönemlerde beden algısının da insanlar için hayli önemli hale gelmesi şaşırtıcı değil. Üstelik çok güçlü bir etkileyiciliğe sahip medya, çabayı değil estetik açıdan hoş gözükeni önemli olarak gösterdiğinden dolayı nesiller de buna anlam yükleyebiliyorlar.
Algılamalarımız her zaman bizim görüşümüz olmadığı gibi her zaman gerçek de olmayabilir. Örneğin açık tenli olmak birini diğerinden daha üstün yapmaz ama toplumda bu daha popülerse kişi buna anlam yükleyebilir. Kişinin herhangi bir beden kusuru olmasa bile sahip olduğu dış görünüşün dikkat çekici olmaması, sürekli eleştiri alması kız ya da erkek fark etmez kendi beden algısının da olumsuz olmasına genellenecektir.
Beden algımızı işlerimizi ve iletişimimizi daha kolay hale getirmek için kendimize iyi davranmak anlamına gelen özşefkati devreye sokmalıyız. Bunu yaparken kendimizi kıyaslamamak, zorbalığa uğramaktan kendimizi ve çocuklarımızı korumak ve olduğumuz halimizle de değerli olduğumuzu kendimize hatırlatmaya ihtiyacımız var.
Yapılan araştırmalar herhangi bir alanda iyi olma, başarılı olmanın özgüveni inanılmaz arttırdığını dolayısıyla benlik saygısını güçlendirdiğini söylüyor. Kendimize şunu hatırlatmak gerekiyor. Dış görünüşümüzde kendi isteğimize bağlı olarak değiştirebileceğimiz özelliklerimiz varsa bunu değiştirebiliriz.
Değiştiremeyeceğimiz özellikler için kendimizi olumsuz hissediyorsak mutlaka başka bir güçlü yönümüz olduğunu fark etmek için çabalayabiliriz.