logo

ECEL ÇIKIVERİR PUSUDAN: BENİM, BEN DİYE


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Toplumu aydınlatıp bilinçlendirmek için karınca kaderince 60 yılı aşkın uğraş veriyorum.
Toplumun aydınlanıp gözünün açılması kendi çıkarları nerededir, toplumsal çıkarları nerededir? Bunu öğrenip sömürülmekten, buğdayın değirmen taşının boğazında ezildiği gibi ezilmişlikten kurtulması için kendimce gücüm üstünde çaba harcadım.
Özellikle; Vezirköprü’nün, Durağan ilçesinin sınırlarındaki yoksul Darıçayalanı, Osmancık sınırındaki Sarıdibek, Tahtaköprü, Merzifon sınırındaki DURUÇAY (Kuyma deresi) ve Kale köyü…
Vezirköprü’nün Bafra sınırındaki Devalan, Yolpınar Köyü ayrıca Vezirköprü’nün Durağan ve Gerze sınırındaki yoksul Kuruçay Köyleri ve VEZİRKÖPRÜ’NÜN yaklaşık Kırsal alanda yerleşik 361 yerleşim yerlerinde yıllarca okulsuz, susuz, yol geçmez kervan geçmez, tesadüfen doğmuş, tesadüfen yaşayan, tesadüfen ölen bir halkın bilinçlendirilmesi, insan onuruna yaraşır bir yaşama kavuşmaları için zaman zaman kendi yaşamımı hiçe saydım.
Bunları yazarken büyük usta Şevket Süreyya’nın ünlü eseri “Toprak Uyanırsa” isimli yapıtındaki acı anlatımlarını anımsadım.
Şevket Süreyya AYDEMİR Rus Savaşında Yedek Subay olarak Şark Cephesinde savaşır.
Şevket Süreyya’nın eserinden bir anekdot anlatmak isterim.
Şevket Süreyya bölük komutanıdır. Askerlerle ara ara sohbet eder, askerler o kadar bilinçsizdir ki;
Şevket Süreyya sorar; Peygamberiniz kimdir? Değişik isimler söyleyerek yanıt verirler.
Padişahımız çok yaşa diye dua ederler, padişah kim bilmezler.
Hadi savaşa komutu verilir, asker koşarak hücuma geçer, kiminle savaştığını bilmez.
Savaş bitti haydi asker toplanın komutu verilir. Kiminle savaş yapıldı da, bitti onu bilmez.
Bu konular Şevket Süreyya’nın eserinde uzayıp gider…
İşte Osmanlı döneminin sadece vergi aldığı, bir de askere aldığında hatırladığı eğitimsiz, sağlıksız bıraktığı, kârını, zararını bilemeyen, düşünme muhakeme kabiliyeti yeterince gelişmemiş bir toplum.
Böyle bir toplumda verilen uğraş boşuna, doğru ve yanlış, inandığına inanır. “Bizim oğlan bina okur, döner döner gene okur.”
İranlı ünlü düşünür Ömer HAYYAM ne güzel özetlemiş;
Celladına aşık olmuşsa bir millet
İster ezan, ister çan dinlet
İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet
Müstehaktır ona her türlü zillet.

Dünya üç beş bilgisizin elinde
Sanırlar ki tüm ilim kendilerinde
Üzülme, eşeği eşek beğenir
Bir hayır var sana bana kötü demelerinde.
Felek ne cömerttir aşağılık insanlara
Han, hamam, dolap, değirmen hep onlara
Kendini satmayan adama ekmek yok
Sen gel de yuh çekme böylesi dünyaya.

Her gün biri çıkar, başlar ben, ben demeye
Altınlarıyla gümüşleriyle övünmeye
Tam işleri dilediği düzene sokar
Ecel çıkıverir pusudan: Benim, ben diye.

Share
1302 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...