logo

DEPREM!..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

İnsanlar yeniden hayatlar kurmak zorunda kalacaklar. Yara gerçekten çok büyük!..

Geçtiğimiz pazartesi günü büyük bir felaketle uyandığımız Türkiye’de yaraların sarılması için büyük mücadele sürüyor.
Aslında söylenecek çok şey kalmadı.
Bir haftadır, tüm televizyon kanallarında konunun uzmanları başta olmak üzere hemen her açıdan konuyu ele aldılar.
Vatandaşlar yaşadıklarını aktarmaya çalıştılar.
Bir çoğu yeniden hayatlar kurmak zorunda kalacaklar. (Özellikle Hatay’ın boşaltılması ve buraya sığınmacıların yerleşmesinin Türkiye güvenliği için de sorun yaratacağı endişesi dillendiriliyor.)
Yara gerçekten çok büyük.
Ülkenin her tarafından olduğu gibi, Samsun ve Vezirköprü’den de başlatılan büyük bir yardım seferberliği hızını gittikçe azaltsa da sürüyor.
Dünyadan da gelen yardımlarla 10 ili yerle bir eden depremin yol açtığı yıkımın hızla mümkün olduğunca sarılmasına çalışıldığı görüyoruz.
Beş parmağın beşi bir değil tabi, ama bazı kötü niyetli insanları saymazsak halk, gerçekten kardeşlerinin yaraların sarılması için yürekten gayret gösteriyor.
Yaşanan depremlerin, 1999’da yaşanan ve hemen herkesin hafızasında duran depremden çok daha büyük olduğu, bu güne kadar enkazların altından çıkartılan ölü ve yaralı sayısından da ortada.
Her felaketin ardından unutmamamız gerektiği, bugün hayatını kaybedenlerin sorumlusu olduğu söylenen yapılaşmaların gözden geçirilmesi gerektiği gibi.
Acaba unutmayacak mıyız?
Yine sıklıkla söylenen “hazırlıklı olmalıyız” sözlerinin de zamanla hafızalarımızdan uçup gitmesini engellememiz mümkün olacak mı?
Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın nefesini ensesinde hisseden bir ilçe olarak Vezirköprü olası bir depreme kesinlikle hazırlıklı olmalı.
1943 depreminin neler yaşattığını bilenlerin halen aramızda olduğunu düşünürsek, hazırlıklarımızın ne kadar ciddi olması gerektiğini de görürüz.
Bu hazırlıkların sen ben demeden, herkesin elini taşın altına koyarak yapılacağını da unutmamak gerekir.
Belediyelerin görmezden geldikleri yapıları yapanların o belediyelere izin vermeleri için ne tazyikler uyguladığını da bilmeyen olmaz. A kişisine verilen kaçak katın alınması için dünyayı ayağa kaldıranların da bahsi geçen belediyeler ve izni verenlerden daha masum olduklarını kim savunabilir. Ya da malzeme eksiğinin yakalanmaması için elinden geleni yapanı..
Yanlış anlaşılmasın, işin başındakilerin sorumluluklarını azalmaya çalışmıyorum. Sadece olan bitenin, özellikle oy kullanırken tercihlerin günlük çıkarlar uğruna olduğunu hatırlatmaya çalışıyorum.
Tabi ki, eğer bir makamdaysanız o makamın hakkını vermenin gereğini yapmanın asıl işiniz olduğunu unutmamak gerekir. Birilerinin istediklerini bugünün çıkarları uğruna verenler, yarın insanların başlarına gelenlerden mutlaka sorumludurlar.
Bu sorumluluk, insanların hayatından daha değerli olamaz, olmamalı da…

Share
705 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

9+3 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Vezirköprü turizmi gelişmelidir

    23 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizde son yıllarda neredeyse giderilen yatak sıkıntısının biraz daha gelişmesi gereken gastronomisiyle birleştirilip elimizdekilerin reklamını doğru yaptıktan sonra bölgenin ciddi turistik merkezlerinden biri olmaması için hiçbir neden yok oysa. Şehirlere yukarıdan bakmak herkes için bir alışkanlıktır. Fırsatını bulanlar yüksek yerlerden yaşadıkları ya da ziyaret ettikleri yerlere çıkıp şehrin görüntüsünü seyrederler. Deniz olsun olmasın bu her yerleşim yerinde yapılan bir etkinliktir. Vezirköprü'nün de yukarıdan bakılacak merkezdek...
  • Ailelerin Özellikleri

    20 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    -Her aile kendine özgüdür. Aile üyelerinin kişilik özellikleri, karşılaştıkları sorunlar, gelecek planları gibi birçok özellik aileyi özel kılar. -Her aile değişim geçirir. Bazen bu değişim ailedeki bireylerin yaşa bağlı özellikleri dolayısıyla olur bazen de çeşitli olaylar aileyi değiştirir. -Aile sadece aile üyelerinin bir araya gelmesiyle oluşmaz. Ailenin içinde; *İletişim *Birlikte zaman geçirme *Yaşamı sürdürmek için temel ihtiyaçları karşılama *Bireysel farklılıkları kabullenme *İşbirliği *Maneviyat *Takdir etme, gibi aileyi sağl...
  • Çocuklardaki Korkular

    19 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Korku her duygu gibi sağlıklı olan tehlikeyi hissettiren böylece vücudumuza savaş ya da kaç tepkisini verdiren işlevsel bir duygudur. Korku hayatımızın her döneminde olsa da çocukluk çağı korkularında çocuğun korkuyla nasıl başa çıkacağını bilemediği bir durum söz konusudur. Bu şu nedenden kaynaklanır: Çocuklukta düşünme becerileri henüz gelişmemiştir. Fark etmişsinizdir bu yüzden çocuklar hemen hemen her şeye inanır. Bu nedenle anne baba ya da öğretmen değil sadece, herkesin bir çocuğun korku durumunda nasıl davranacağını bilmesi gerekir. Çünk...
  • Karma OSB için geç kalıyoruz..

    16 Ekim 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'nün OSB için en önemli silahı olduğu kaydedilen işçi sayısının diğer yerlere taşınan işçilerle erimeye başladığını ve bu şekilde devam ettiği takdirde elimizde bu önemli avantajının da kalmayacağını söyleyebiliriz. "Vezirköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi için ilçemizin önde gelen yöneticileri yanlarına Samsun'dan siyasetçi ve diğer yöneticileri de alarak Ankara'ya gitmişler. Burada gerekli çalışmaları ve görüşmeleri yapan ekip Vezirköprü OSB'ye dev yatırımlarla geri dönmüşler. Bu çalışmaların yapılmasından sonra Vezirköprü OSB...