logo

“GELİN SPOR YAPALIM TEK GALİBİ DOSTLUK OLSUN”


Güven Özyurt
guvenozyurt@hotmail.com

Spor ve şiddet kelimeleri bir arada kullanılmaması gereken iki kelimedir. Sıcak ve soğuk, acı ve tatlı, yaz ve kış gibi aslında zit anlamlar ifade eden bu kelimeleri maalesef bir arada kullanmak zorunda kalıyoruz.

Esasen birbiriyle örtüşmeyen birbirine yakışmayan bu iki kelimeyi farklı bir şekilde ortaya koymamız gerekirken maalesef bugün bunları birlikte tartışmak ve bunlarla ilgili neler yapabiliriz ne çareler bulabiliriz sorusuna veya sorularına cevap aramak zorunda kalıyoruz.
Sporda şiddet konusu sadece Türkiye’nin, ilimizin, ilçemizin sorunu değil dünyanın birçok bölgesinde karşılaşılan bir sorundur. Dolayısıyla bunun çözümünde neler yapılmalı, neler yapıldığı takdirde bu konuda mesafeler alınabilir sorgulamalarının sürekli kamuoyunda yer aldığını görürüz.
Özellikle sporda Fair Play duygularının üst noktaya çıkarılması hususunu herkesin çok iyi benimsemesi, özümsemesi ve bu alanda yürütülecek olan çalışmalarda her türlü katkıyı vermesi gerekiyor. Fair Play’a baktığımızda bu kavram nedir? Ne anlam ifade ediyor?
Bu anlamın birçok tanımlaması olmakla birlikte genel olarak dürüstlük, adil oyun, tarafsızlık gibi bir çok tanımlamaya yer verebiliriz. Rakibi bir düşman gibi değil, oyunun bir parçası olarak görmek, özellikle kaybedince sonuca ve kazanana saygı duyabilmek, oyunda hileye ve şiddete başvurmamak, kaybedince kazananı tebrik edebilmek ve oyunu kurallarını uygun bir şekilde gerçekleştirebilmektir.

Bunlar gerçekten ortaya konulduğu takdirde sporda şiddetin önemli ölçüde azalacağını hepimiz inanıyoruz FairPlay duygusunu öne çıkartacak hoşgörü toleransı ortaya koymadığınız takdirde sporda şiddeti çeşitli nedenlerle yaşıyoruz ve onunla mutlaka karşılaşıyoruz bunun birçok unsuru vardır.
Sporcuların davranışlarından kaynaklanan var; spor kulüplerinin yöneticilerin tutumlarından kaynaklananlar var; zaman zaman maçı yöneten hakemlerin yanlış yönettiği duygusuna kapılarak yapılan davranışlar var; taraftar gruplarının yaptığı davranışlar var bunların birçok boyutu ile sayılarını arttırabiliriz. Ama esasen bunların hiç olmamasıdır.

Bu kapsamda sporun dostluk, barış ve kardeşlik duygusunu öne çıkaracak bir aktivite olduğunu ve Dünya barışına katkıda bulunan bir organizasyon olduğunu asla unutmamalıyız.
Sporda şiddetin önlenmesi için Dünya’da ve Ülkemizde çok önemli kanunlar çıkartılmış ve tedbirler alınsa da maalesef yeterli olmamış gözüküyor. Peki, şiddetin önlenmesi için neler yapılabilir, yapmalıyız?

Siz değerli okurlarımızdan da düşüncelerini, görüşlerini paylaşmasını isteyerek, kaldığımız yerden devam etmek ve haftaya görüşmek dileğiyle, kalın sağlıcakla.

Share
757 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...