Son Dakika
Spor faaliyetlerini Türk Gençliğinin milli terbiyesinin ana unsurlarından biri olarak kabul eden ve bu sene aramızdan ayrılışının 84. yıl üzüntüsü yaşadığımız Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm spor dallarının yapılmasını önemli görüyor ve istiyordu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sporun her bir spor dalının yapılmasını ve başarı elde edilmesini vasiyet ve tavsiye etmiştir.
Atatürk, genç neslin bilimin ışığında ruhen, ahlaken, zihnen ve bedenen çok iyi bir konumda olmasını istemiş bu uğurda spor faaliyetlerine ve sporculara büyük değer vermişti.
Atatürk, bir sporcu da yalnızca beden gücü ve yetenek değil, tüm bunların yanı sıra, iyi ahlak ve zekânın da bulunmasını talep etmiş ve bu düşüncesini de “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim “ sözleriyle tarihimizde yer edecek şekilde dile getirmiştir.
Atatürk, kültürden sanata, spordan eğitime büyük önem veren geleceği gören bir liderdi. Savaş sonrası oluşan tüm zorlu koşullara rağmen spora olan desteğini hiçbir zaman esirgemedi.
Atatürk Türk sporundaki ilk imzasını 1915 yılında okullardaki beden eğitimi saatlerinin artırılmasını önererek attı. 1932 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan halk evlerinin tüm çalışmaların arasına sporda eklendi, halk evlerinin genel amaçlarından biri olan spor ve beden hareketleri ulusal eğitimin vazgeçilemeyecek temeli ve önemli bir bölümüdür.
Bu nedenle Türk Gençliğinde ve Türk halkında spor ve beden hareketlerine sevgi ve ilgi uyandırmalı bunlar bir kitle hareketi ulusal bir etkinlik haline getirilmelidir, diyen Atatürk daha o zamanlarda sporu her şeyin daha da ötesinde tutmuştu.
Her şeyde olduğu gibi sporda da bilimin ışığından ayrılmamak gerektiğini belirten Atatürk’ün Türk sporuna olan desteğinin amacı herkes tarafından yapılmasını istemesiydi tüm bunların sonucu olarak Türkiye’nin büyük spor Teşkilatı olan Türkiye idman cemiyetleri İttifakı 1922 yılında İstanbul’da kuruldu. Tüm bu gelişmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti 1924 Paris Olimpiyat Oyunları ile en büyük spor organizasyonunda ilk kez temsil edildi.
Türk sporcuları Atletizm, Bisiklet, Eskrim, Futbol, Güreş ve Halter spor dallarında farklı ülkelerden Sporcular ile mücadele ettiler.
Türkiye Cumhuriyeti adı duyuruldu, anlatıldı. Yeni kurulan Cumhuriyetin her alanda başarılı olmasını isteyen Atatürk, spor alanında da yaşadığımız yüzyılımıza imzasını atmıştır.
Ölümünün hemen öncesinde de 20 Haziran 1938 tarihinde çok önem ve değer verdiği Gençlik ve spor için Kurtuluş Mücadelesini başlattığı, benim doğum günüm dediği 19 MAYIS 1919 için 19 Mayısların, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasını kanunlaştırmıştır.
Bu gün sporda elde edilen başarı varsa temelinde GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK vardır.
Kendisini Rahmetle, Özlemle ve minnetle anıyoruz. Mekânın cennet olsun. Ruhun şad olsun.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
20 Kasım 2024 Köşe Yazıları
17 Kasım 2024 Köşe Yazıları
09 Kasım 2024 Köşe Yazıları
06 Kasım 2024 Köşe Yazıları