logo

Meslek Seçiminde Önemli Faktörler


Duygu Ceylan
duygu.ceylan.pd@gmail.com

Üniversite sınavlarına giren ve sonuçlarını eline alan herkes şu sıralar, hangi bölümleri tercih etmeliyim ya da tekrar hazırlanmalı mıyım gibi sorularla meşguller.
Seçeceğimiz meslek; sadece bizim o mesleğe ilgi duymamız, o mesleği yapabilirliğimizle ilgili değil maalesef. Belli başarı yakalasak bile sıralamalarda yukarılarda olmak, tercih sıralamasını iyi yapmak ve biraz da şans faktörünün devreye girmesi gerekiyor.
Meslek seçiminde ilgi ve yeteneklerin en öncelik olduğunu vurgulasak da bazı mesleklerin diğer mesleklere göre belli başlı çekiciliği; maddi kolaylığı, tatil imkanı vs gibi durumlar o mesleğin tercih edilebilirliğini arttırıyor. Bu durum üniversitelerin o bölümünün sıralamasını yükseltiyor.
Durum böyle olunca çocuklar ya da aileler kendilerini o bölüme tabiri caizse atmak için uğraşıyorlar. Başarılı olmayı hepimiz çok istiyoruz fakat iyi sıralama ve puan alıp belli bir üniversiteye yerleşmek amaç değil, kendi uğraş alanlarımızı keşfetmek ve bundan para kazanmak için araç oluyor.
Sık karşılaştığımız durumlardan birisi ise gençlerin geleceğe yönelik umutsuz bakış açıları oluyor. Zaman zaman umutsuzluğa kapılmak olası bir durum olsa bile sürekli bu durumdan şikâyet etmek hayallerimizin önüne set kuruyor.
İşlerin zor olduğunu, olacağını bilmek ve öğrencilik hayatından itibaren kendimizi buna hazırlamak, önlem almak, iş fırsatlarını kovalamak ya da ders çalışmak önemli oluyor.
Meslek seçiminde çeşitli görüşler hâkim. Bunlardan bazılarını maddeler halinde sıralayalım:

  • Mesleğin özellikleriyle kişisel özelliklerimizin yakın olması o meslekten doyum almamızı sağlıyor. Bunun için kendi isteklerimizi, tutumlarımızı bilmemiz, mesleklerin bizden istediklerini bilmemiz ve kendimizi bize uyan meslekle bağdaştırmamız gerekiyor.
  • Bazı meslekler bazı kişilik özellikleri benzer kişiler tarafından sürdürülüyor. Örneğin sosyal biriysek aynı mesleği yapan kişilerin sosyal olmaları daha mümkün oluyor.
  • Seçeceğimiz meslekte mesleki çevreyle uyumu sağlamak mesleğin gerektirdiklerini yapabilmeyi kolaylaştırıyor.
  • Meslek seçiminde bilinçli tercihlerin yanında bilinçaltımızda yücelttiğimiz davranışlarla bir mesleğe yönelmek de mümkün olabiliyor.
  • Meslek seçiminde yaşam tarzı, ilk çocukluk anıları, doğum sırası gibi kavramlar etkili olabiliyor.
  • Anne baba tutumları meslek seçiminde önemli olabiliyor. Aşırı koruyucu veya çocuğu ihmal eden ailelerin çocuklarında meslek seçimi, çocuğa ilgi gösteren ailelerin çocuklarıyla aynı olmayabiliyor. Meslek seçiminde ihtiyaçlarımız önem arz ediyor.
    Siz meslek seçimi yaparken neleri, hangi durumları göz önüne getiriyorsunuz?

Share
1025 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...