logo

112 Artık Tek Numara Oldu, Uygulama İlçemizde de Başladı

112 Artık Tek Numara Oldu, Uygulama İlçemizde de Başladı

İçişleri Bakanlığı tarafından Acil çağrıların tek numara birleştirilmesi projesi kapsamında birçok acil çağrı telefonu 112’de birleşti.

İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Acil çağrıların tek numarada birleştirilmesi projesi kapsamında bugüne kadar sadece Sağlık hizmeti olarak kullanılan 112, bundan böyle 110 aracılığı ile ulaşılan itfaiyeye, 122 aracılığıyla ulaşılan Afad’a, 155 aracılığıyla ulaşılan Polis İmdat’a, 156 aracılığıyla ulaşılan Jandarma’ya ve 177 aracılığıyla ulaşılan Orman Yangını ihbar hatlarına da hizmet verecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bildiride; “Şu anda 51 ilimizde 112 Acil Çağrı Merkezleri aktif olarak hizmet veriyor. Bildiğiniz bütün kısa numaralar, bu acil çağrı merkezinde toplandı. Ama hala bu numaralar da faaliyette. Fakat arandıklarında 112 Acil Çağrı Merkezi cevap veriyor. Bunu 81 ilde faaliyete geçirmek ve tüm Türkiye’de bir bütünlük oluşturmak istiyoruz. Bunun akabinde de tüm çağrı numaraları yürürlükten kaldırılacak.” Denildi.

Bugüne kadar; Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Manisa, İzmir, Uşak, Kütahya, Denizli, Muğla, Burdur, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Mersin, Karaman, Konya, Hatay, Adana, Kahramanmaraş, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Ankara, Sivas, Tokat, Ordu, Samsun, Amasya, Yozgat, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Van, Hakkari, Diyarbakır illeri olmak üzere 51 ilde faaliyete geçirilen uygulamanın ilerleyen zamanda tüm illerde uygulanmaya başlanması bekleniyor.

Uygulama kapsamında ilçemizde de artık vatandaşlar 112 nolu telefon numarasını arayarak Acil Servis’in de yanı sıra İtfaiye, Afad, Polis İmdat, Jandarma ve Orman Yangını hizmetlerine ulaşılabilecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamanın devamında; “Acil hizmet veren kurumlar, bu projeden önce çok fazla asılsız çağrı dediğimiz çağrılarla muhatap oluyorlardı. Telefonun ucunda gerçekten yardıma ihtiyacı olan birisi olup olmadığını bilmiyorlardı.” İfadelerine yer verildi.

Asılsız ihbarlarla ilgili olarak ise; “Bu, çok uğraştığımız bir konu. Bu kişiler başka birisinin hizmet almasında gecikmeye sebep oluyor. Yıllar içinde çağrı merkezi çalışmalarımızın tanıtım faaliyetleriyle yüzde 80’den yüzde 66’ya kadar asılsız çağrı oranlarımız azaldı. Ama yine de yeterli olmadığını düşünüyoruz. Asılsız çağrılar yüzünden daha fazla personel çalışıyor. Hem çalışanlarımızın motivasyonunu düşürüyor hem de gerçekten yardıma ihtiyacı olan insanların çağrı merkezine ulaşmasını önlüyorlar. Asılsız ihbar yapanlara ya da gereksiz yere meşgul edenlere 250 lira para cezası uygulanıyor. Tekrarı halinde bu ceza iki katına çıkıyor. 2020’de bu şekilde 146 kişiye para cezası uygulandı.” Denildi.

Engelsiz 112 Acil hizmeti hakkında da bilgi verilen yazıda; “Engelli vatandaşlarımızın 112 Acil Çağrı Merkezine gerektiği zaman hızlıca ulaşabilmeleri için geliştirilen bir uygulama. Android ve iOS işletim sistemli mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Uygulama marketlerinden indirilebiliyor.

Ankara’daki Acil Çağrı Merkezinde işaret dili bilen arkadaşlarımız kendilerine ulaşan engelli vatandaşlarımıza, işaret dilinde yardımcı olarak ilgili birimlere aktarıyor. Acil bir durum olmasa da engelli vatandaşlarımızın günlük hayatta karşılaştıkları birtakım sorunlar var. Örneğin karakola gidiyorlar, ifade vermeleri gerekiyor ya da doktora gidiyorlar dertlerini anlatamıyorlar.

İşaret dili bilen alanında uzman personelimizden oluşan çağrı merkezimiz onlara yardımcı oluyor. Engelsiz 112 uygulaması Nisan 2019’dan bu yana hizmet veriyor. 2019’da Nisan-Aralık arasında 5.001 çağrı karşıladık. 2020 Eylül ayına kadar ise 4.450 kişiye hizmet verdik.“ ifadeleri kullanıldı.

Share
397 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+7 = ?