logo

10 Temmuz 2019

İŞÇİ – İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK


Murat Gül
avukatmurat55@gmail.com

İş hukukunda işçi ve işveren arasındaki yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti gibi işçilik alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi tazminatlardan kaynaklanan uyuşmazlıklar 01.01.2018 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülecektir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu m.3).
Yukarıda kanun metninde de belirtildiği gibi işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar mahkemeye taşınmadan evvel arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu aşamayı atlayarak dava açan taraflardan herhangi birisinin davası mahkeme tarafından reddolunur.
Zorunlu arabuluculuk için başvurunun nereye yapılacağı 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu ile belirlenmiştir. Kanun metnine göre, başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır.
Bu süreçte arabulucunun ücreti anlaşma sağlanırsa, taraflar tarafından mevcut anlaşmaya dahil edilerek ödenir. Eğer taraflar anlaşmaya varamazlarsa mahkeme sürecinde haksız çıkan taraftan ödenmek üzere Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır.
Arabuluculuk süreci; işe iade, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, ulusal bayram genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti gibi işçi ve işveren arasında olan uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilmiştir. Bunun yanı sıra iş esnasında işçi ve işveren tarafından birbirlerine hakaret edilmesi sonucu açılan tazminat davalarından evvelde arabulucuya başvuru zorunluluğu getirilmiştir.
Yukarıda belirtilen durumların dışında iş kazaları ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat davaları öncesi arabulucuya başvuru şartı ise zorunlu değildir. Yani bu durumlardan kaynaklanan tazminat istemleri arabulucuya başvurmadan doğrudan mahkemeden talep edilebilir.
Arabulucuya başvurduktan sonra taraflar uzlaşma sağlayamazlarsa mahkemede dava açabilirler. Fakat işe iade istemlerinde diğer taleplerden farklı olarak kısa bir süre içerisinde mahkeme nezdinde işe iade talep eden tarafından dava açılmalıdır. İşe iade talebi arabuluculuk görüşmesinde kabul edilmeyen taraf, arabuluculukta anlaşamama tutanağına imza atıldıktan 2 hafta içerisinde mahkemede dava açmalıdır. İşe iade talebinin dışında diğer taleplerde bulunan taraf ise 5 yıllık zamanaşımına tabi olarak mahkemede davasını açabilir.

Share
517 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

3+5 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Çocuklara şaka yapmak, şakalaşmak veya mizah kullanmak

    23 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Eğlendirmek, güldürmek için söylenen söze veya yapılan davranışa şaka denir. Mizah ise sözü şakayla birlikte düşündürücü şekilde söylemektir. Hayatımızda mizaha, şakaya ihtiyacımız vardır. Çünkü eğlenmek ihtiyaçtır. Mizah hayatın zorlu taraflarında duyguları abartmaya imkan vererek rahatlamayı, konunun başka taraflarına bakabilmeyi, psikolojik olarak sağlam kalabilmeyi sağlar. Çocuk öğrenerek büyür. Öğrenmek ise sürekli bir davranış değişikliği ve yenilik getirir, bu gerçekten zordur. Sürekli öğrenen çocuk için ise duygu dengesinin sağlanmasınd...
  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...