logo

Tütün’de KOTA’nın Vezirköprü’ye zararı 20 milyon lira..

Tütün’de KOTA’nın Vezirköprü’ye zararı 20 milyon lira..

Vezirköprü’de tütün üreticisi, firmaların getirdiği KOTA yüzünden dertli. Tütünün geçen yıla göre daha az ekilememesinin ilçeye kaybının ise 20 milyon lirayı bulduğu iddia ediliyor..

İlçemizde son yıllarda üreticinin en fazla getiri sağladığı TÜTÜN ekimi bu yıl oldukça azaldı.
Edinilen bilgiye göre; 2018 yılında 1850 çiftçinin ekim yaptığı tütün 2019 yılında 1084 çiftçiye düşürüldü.
Vezirköprü’nün tarımdaki en önemli gelir kaynağı olan tütün özel firmalar sayesinde yıllar sonra yeniden ekilmeye başlamıştı. Bu sayede geçtiğimiz yıl 1850 üretici ile sözleşme yapılmış ve bunun sonucunda da Vezirköprü’ye 60 milyon lira girdi sağlanmıştı.
Vezirköprü’nün en önemli tarımsal kazanç kaynağı haline gelen tütün için uygulanmaya başlayan KOTA üreticiye olduğu kadar İlçe ekonomisine de darbe vuracak.
Geçtiğimiz yıl 1850 üreticinin ürettiği binlerce tonluk tütün yaklaşıkk 60 milyon liranın ilçe ekonomisine girmesini sağlamıştı. Bu yıl ise 1084 çiftçinin üretim için sözleşme imzaladığı bu sözleşmelerde de üretim yapılacak alanın azaltıldığı iddia edildi. İddialara göre 2018 yılında 15 bin dönüm alana ekilen tütün bu yıl neredeyse yarıya düşürüldü.
Üretici temsilcileri 1000 ton tütün kaybı olsa Vezirköprü’de yaklaşık 20 milyon lira gibi bir paranın girdisin olmaması anlamına geleceğini söylüyorlar.
Kota sadece Vezirköprü’de

Vezirköprü ile birlikte Samsun’da en büyük üretimin yapıldığı yer olan Bafra’da her hangi bir kotanın uygulanmadığı, kota uygulamasının sadece Vezirköprü’de olduğu kaydediliyor.
Tütünle ilgili olarak 10 Haziran’da 2. Uluslararası Tütün Çalıştayı yapıldığı ancak tütün üretiminde üreticilerin bu toplantıya katılmadıkları da gelen haberler arasında..
Avrupa Alımları mı kısıtladı?
Vezirköprü’de tütün ekimini sağlayan özel firmalarla görüştüğümüzde ise, Avrupa’nın alımları kısıtladığı iddiası gündeme geldi.
Vezirköprü’de %60 civarında ekim alanı düşürüldüğü belirtildi. Ancak Bafra’da ve Alaçam’da Samsun tipi tütün üretimi yapıldığı için ekim alanında bir düşürülme söz konusu olmadığı da kaydedildi.
Vezirköprü’de sulama ve toplamada yapılan hataların tütün kalitesini düşürdüğü iddia edildi.
Tek sıkıntı değil..
Vezirköprü’de tütün ekicilerinin tek sıkıntısının da bu olmadığı belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre; firmaların çiftçilerle sözleşme yapmamaları, tütün üretiminin firmaların inisiyatifine bırakılması, sözleşmeli üretim modelinde piyasada rekabetin oluşmadığı, ürün fiyatlarının tek taraflı olarak alıcılar tarafından belirlendiği, tütün üreticilerinin kendilerine alternatif ürün veya faaliyet alanı bulamadıkları için üretime devam ettikleri, üretimin planlanması ve üretici tütünlerinin açık artırma ile pazarlanması halinde tütün üreticisinin eline geçen fiyatın yükseleceği, tüm tarımsal üretimde olduğu gibi yüksek girdi maliyetleri, tütünde devlet prim desteğinin olmaması gibi sıkıntılar da tütün üreticisini rahat bırakmıyor.
Tüm bu olanların içerisindeki kesinlik ise Vezirköprü’nün tütün ekiminden sağladığı 60 milyonluk girdinin 40 milyon civarını geçmeyeceği oldu.

Share
602 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

6+1 = ?