logo

Göletler dışında, dört büyük baraj: Altınkaya’dan sonra Boyabat, Vezirköprü ve Duruçay barajları yapılıyor. Vezirköprü Barajlar Diyarı Oluyor 23 Mayıs 1999 Pazar

Göletler dışında, dört büyük baraj: Altınkaya’dan sonra Boyabat, Vezirköprü ve  Duruçay barajları yapılıyor. Vezirköprü Barajlar Diyarı Oluyor 23 Mayıs 1999 Pazar

Vezirköprü sağı solu ile barajlar diyarı oluyor.Havza tarafında, Bayram köyü altında Vezirköprü Barajı yapılıyor. (İlçeye 20 km. uzaklıkta)
Istavroz çayı üzerine yapılan ve sulama amaçlı barajın güneyinde Tavşan Dağı, Göl Dağı bulunmaktadır. (Tavşan Dağı’nın en yüksek tepesi 1778 m. ile Bakacak Tepesidir.) Sulanabilir tarım alanı 9657 ha. dır.
Samsun DSİ 7.Bölge Müdürlüğü 300 milyarlık keşif bedelle İMA şirketine ihale edildi. İhale bedeli 179 milyar 940 milyon, Sulama alanı uzunlu 56,7 km.dir.
Vezirköprü projesi Vezirköprü sulaması adıyla kayıtlarda yer alıyor. Projenin 1996 birim fiyatlarıyla 2 trilyon 400 milyara mal olacağı hesap edilmişti.
Herhalde özelleştirmeden çıkan ödenekleri ile bu fiyatı katlamıştır. Projenin fiiliyata geçmesi de komisyonda o zamanki milletvekili Ali Eser’in ödenek kaydırmasıyla olmuştur.
Yapılmakta olan kısımları: 5 Ana Kanal, Klasik Yedek Kanallar, Orijinal Kanallar, sanat yapıları, klasik tersiyer kanallar, sulama iletim tüneli.. vb.
Boyabat Barajı
İkincisi ilçenin doğusunda Susuz, Aşağı Susuz, Darıçay, Aşağıdarıçay arazilerini etkileyen Durağan kenarına yapılmakta olan Boyabat Barajı…
Yap, İşlet, Devret (YİD) modeli ile 15 yıllığına Doğuş firmasına ihale edilen baraj 170 megavat gücünde üç üniteden oluşacak santralle techiz edilecek, yılda bir milyar 500 milyon kilovat/saat elektrik enerjisi üretecek, ortalama 4.55 sent/kilovatsaat fiyatla Tedaş’a satılacak.
Bu baraj da Doğuş İnşaat ve Ticaret Aş. tarafından 4.yılda bitirilecek.
Durağan’ın 15 km. güneydoğusunda Kızılırmak üzerinde gerçekleşecek barajın arkasında 60 km. uzunluğunda göl oluşacak.
Duruçay Barajı
Üçüncü baraj da ilçemizin Güney tarafına Tavşan Dağı’nın kenarına yine ıstavroz çayı üzerine yapılıyor.
40 bin dönüm araziyi sulayacak barajı Yılmazlar Şirketi yapıyor.
Barajların ödenek sıkıntısını özelleştirmede elde edilen paralardan karşılandığı bildiriliyor.
Ayrıca köylerde yapılan birçok göletlerde tarıma sulamanın bereketini getirecek.
Çiftçiye tarımsal gelişmeyi sağlayacak. Ziraat Mühendislerini devletimiz tarlalarda değil, dairelerde bürokrat olarak çalıştırıyor. İllerde yığıyor, politik çıkarların etkisiyle ilçelere göndermiyor.
Havanın azizliği nedeniyle;
19 Mayıs Törenleri 22 Mayıs’ta Yapıldı
Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a gelişinin 80.Yılı olan bu yıl ilçemizde 19 Mayıs törenleri hava muhalefeti nedeniyle 22 Mayıs Cumartesi gününe ertelenmek zorunda kaldı.
19 Mayıs Çarşamba günü Çelenkler sunuldu. Törenlerin ertelenmesine rağmen gece fener alayı düzenlendi.
Saat 9.30’da başlayan törende Kaymakam ve Garnizon komutanı törene katılanların bayramını kutladılar. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Kaymakam Tayyar Şaşmaz tarafından yapıldı. Yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Bir öğrencinin gençlik adına konuşmasından sonra şiirler okundu. Halk oyunları ve tekvando grubunun gösterileri izleyenlerin ilgisiyle karşılandı.

Share
539 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+2 = ?