logo

Sürgün yeri değil..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Vezirköprü kalabalık nüfusu ve aynı orandaki iş yüküne rağmen, yeterince memur alamayan bir ilçe.

Samsun’daki genel kanıyı kıramadığımız için, memurlar için ‘sözde’ sürgün yeri olmaktan kurtulamadı.

Sözde diyorum, çünkü Vezirköprü’ye gelen memurlarla konuştuğumuzda buranın birçok yerden daha güzel, güvenli ve yaşanabilir olduğunu belirtiyorlar.

Samsun’a uzaklığını saymazsak, gerçekten yaşanabilir bir ilçedir Vezirköprü.

Şehir içi ulaşım maliyeti olmayan ve birçok yere göre ekonomik bir ilçedir aynı zamanda..

İlçe dışına gidenler genellikle eğitim ve sağlık için giderler. Ya hastaları vardır bakılacak, ya da okuyacak çocukları.

Bunlar Vezirköprü’nün en büyük handikapları olarak yıllardır duruyorlar.

Çünkü ne sağlıkta doktor açığı giderilmiş ve yeterli tetkiklerin yapılabileceği bir hastaneye kavuşabildik, ne de eğitimde başarılı olan bir sisteme kavuşabildik.

Hatta Vezirköprü’ye gelenler geri gitmesin diye çıkış yollarımızı bile düzeltmedik, belki gözleri almaz da gitmezler diye.

Tabi, bu saydıklarımız sadece memurlar için geçerli değil, tüm Vezirköprü halkı için büyük kayıptır.

Bundan başka diğer ilçelerle ve hatta birçok ille bile kıyasladığınızda yaşanacak yer olan Vezirköprü’de neden özellikle devlet dairelerinde yeterli personel olmaz?

Tapuya giderseniz, nüfusa giderseniz, emniyete giderseniz, aklınıza neresi gelirse hep eksik.

İlçemiz için en önemli kurumlardan olan İlçe Tarım Müdürlüğünde de bu eksik var.

Yıllardan beri, Samsun’da ve özellikle merkezde Vezirköprü’nün yarısı kadar dosyası olmayan Müdürlüklerde Vezirköprü’nün iki katı memur otururken, ihtiyaç olan ilçemizde, tarımın gelişmesini beklediğimiz Vezirköprü’de neden eksik vardır? Ziraat Mühendisleri ve veterinerler sahada işlerini yapmak yerine, okudukları okulların hakkını vermek yerine neden veri elemanı gibi çalıştırırlar?

Bundan sonra eğer bir de KENEVİR’de gelişme sağlayacaksak, bu arkadaşların çalışma alanları bile düzgün değilken ve işleri başlarından aşmışken nasıl çiftçiye verimli olacaklar?

Vezirköprü’de altyapı eksikleri giderilmesi için çalışmalar bitmiyor. Bunda 30 yıl ve daha önce yapılmış ve bugüne cevap vermeyen devlet binalarının yenilenmesi önemli bir yer tutuyor.

Hükümet Konağı olsun, Belediye olsun, yıkılıp yapılamayan İlçe Tarım Müdürlüğü olsun ilçenin ve günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremez durumdalar.

Bir başka deyişle, yıllardır yatırım alamayan ancak alıyormuş gibi davranan Vezirköprü’de ‘çürümüşlük’ devlet dairelerinden başlıyor.

Bir an önce düzeltilmeleri ve eksiklerin de giderilmesi gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için milat olan 19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’ çıkışı üzerinden tam 100 yıl geçti.

Özellikle o günleri hurafelerle dinleyen, tarihlerini okumayıp kulaktan dolma bilgilerle bugünün koşulları ile o günleri yorumlamaya kalkan, kafaları karışık olan gençlerimize Kurutuluş mücadelesini anlatmak için önemli bir fırsat, Gençlik ve Spor Bayramı.

Bir halkın saraydan yöneltilmeye çalışılmasının nelere yol açtığının unutulmaması gerektiğini, yokluklar içinden bir cumhuriyetin doğuşunu ve güçlenişini iyi anlatmak gereken bir dönem.

Mücadele verenleri saygıyla yâd ediyor, mücadelenin 100. Yılını kutluyorum.

Share
449 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

7+2 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...