Son Dakika
Belediye Kültür Merkezi toplantı salonunda düzenlenen toplantıda açılışı konuşmasını gerçekleştiren Amasya Şeker A.Ş. Fabrikası Başkanı Mustafa Saatci; “1953 yılında temeli atılmış, 1955 yılında çalışmaya başlamış ve 65 yıldır çalışan bir fabrika. Bu fabrika Amasya, Merzifon ve Vezirköprü için iftihar kaynağı ve önemsenecek bir fabrikadır.
Son yıllarda çiftçiler sıkıntılı günler yaşamakta ama bu hepimiz için önemli. Mutlaka gelir kaynağı olan bu toprakların ekilmesi biçilmesi gerekir. Amasya Şeker Fabrikası olarak iki yıldır 2017 yılında 729 bin ton pancar alındı. 2018 yılında 492 bin ton pancar alındı. Siyasilerimizin katkısıyla fabrikamızın kotası iyi bir yere gelerek 83 bin ton A şeker kotasına çıktı. Bunun için de pancara ihtiyacımız var.
Vezirköprü pancarda daha önce de büyük katkıları olan bir ilçemiz. Bundan sonra da bizleri bırakmayacağını düşünüyoruz. Biz sıkıntılarınızı biliyoruz. Henüz Türkiye’deki özelleştirilen fabrikalar henüz taban fiyatlarını açıklamazken biz fiyatımızı 16 dolar olarak taban fiyatımızı da 300 dolar olarak açıkladık. 3 ilacın %50 desteğini biz vereceğiz. Bu sene Vezirköprü için nakliye desteğini de vermek istiyoruz. 83 bin ton üretim yapabilmek için sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Dışarıdan pancar getirmek istemiyoruz. Kendi bölge çiftçimiz eksin istiyoruz.” Dedi.
Ardından konuşma yapan çiftçi Mehmet Kuzubaş ise; “Biz kepeği nasıl ekeceğiz. Kepeğin buğdaydan olduğunu bilmeyen bir yönetici var başımızda. Biz nasıl yaparız. Ben 250 dönüm buğday ekiyordum. Buğday kendime ancak yetiyor. Gübrenin tonunu 2300 liraya aldım. En ucuz gübre ise 1200 lira. Bu gübre de hiçbir işe yaramıyor.
Toprağımız tamamen kireçli. Pancarı fabrikaya götürüyorum, fabrika bu pancarı benden makineyle alıyor. Benim pancarımda kuyruk var, tepesi kesilmemiş pancar var. Firesini düşüp toprağını bana geri veriyor.” Dedi.
Sulama konusuna da değinen Kuzubaş; “Havza yolu üzerinde bir patlağımız var. Ama boru patlak beni etkileyen bir yerde değil. Benim köyümün suyu akıyor. Ancak beni bağlayan kısmı bu boru patladığı zaman benim arazim dere kenarında. Su geldiği zaman benim arazim dere kenarında olduğu için su geldiği zaman milletten önce ben gidip Altınkaya Barajına ben gidiyorum.” Dedi.
Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya ise; “Şeker pancarı üreticileri için toprak analizini laboratuarımızda yaptırmak isteyen çiftçilerimize %50 destek Amasya Şeker A.Ş.’den, %50’si ise bizden olmakla birlikte çiftçilerimiz toprak analizini yaptırabilirler. Konuşmaların ardından toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.
BENZER HABERLER