logo

1831- VEZİRKÖPRÜ VE MEHMET ÇOG (ÇAĞ)


İhsan Cömert
comert_ihsan@hotmail.com

Vezirköprü’de doğup, büyümüş, okumuş, üst düzey tahsil yapmış nice değerler var.
Biz, Vezirköprülüler bu değerlerin farkında değiliz.
Bazen onlar bizi, bazen de biz onları ihmal ediyoruz.!..
Kendi yazımı ile Mehmet ÇOĞ, Vezirköprü’de tanınan soyadları ile Çağ olarak bilinen Prof.Dr. Mehmet Çağ’da atladığımız bir değerlerdendir.
Rahmetli Mis dedenin torunu…
Prof. Dr. Mehmet Çağ, 1967 yılında Vezirköprü’de doğmuş, ilk ve orta okulu Vezirköprü’de tamamlamış üniversiteyi Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Tarih bölümünde tamamlamış. Çeşitli yerlerde çalışmış, halen Karadeniz Teknik Üniversitesinde Ortaçağ Tarihi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
“Mehmet Çağ, Vezirköprü nüfus defteri adı altında 1831’lerde Vezirköprü’yü anlatmaktadır.
Sayın Çağ, bu muhteşem emeği verirken keşke zamanın yaşlılarından bilgi toplasaydı.!..
Yazdığı Lakapların (künyeleri) hangi sülaleden olduğunu çıkarmakta oldukça güçlük çekiyoruz hatta çoğunu hiç çözemiyoruz.!..
Sayın Prof. Dr. Mehmet Çog (Çağ) Vezirköprü’yü anlatırken şu değerlendirmelere yer veriyor,
-Vezirköprü gerek Selçuklu gerekse Osmanlı siyasetine yön veren bürokratların yetiştiği tarihi şehirlerimizden biridir.
Bu çalışmada 1831 nüfus defterleri Latin harflerine çevirmiş, temettuat defterleri ve bazı arşiv vesikaları ışığında şehrin 1800’lü yıllarındaki ekonomik ve kültürel yapısı kısmen açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır.
Vezirköprü 19.yüzyılın başlarında yaklaşık altı bin nüfusuyla Amasya ve Merzifon’la birlikte Osmanlı Devletinin önemli tekstil ve deri sanayi merkezlerinden birisi olarak görülmektedir.
Buna ilaveten “şehir yüze yakın meslek çeşidiyle adeta zanaatkar şehri ve üretim merkezidir.” Demektedir.
O yıllarda Vezirköprü’nün nüfusu altı binlerdeyken, Amasya, Denizli, Balıkesir ve Isparta’nın nüfusları da yedi-sekiz binler olduğu gene ÇAĞ’ın kitabında belirtilmektedir.
Sayın Çağ, Rum, Ermeni’lerle Müslüman toplumun ilişkilerini anlatmaktadır.
Bilindiği gibi kadın nüfus sayımının dışındadır.
İlginç olan; Taa o yıllarda Almanların Vezirköprü-Boyabat arası tren yolu heveslerinin olduğunu Prof. Dr. Mehmet Çağ’ın kitabından öğreniyoruz.
Sayın ÇAĞ’ın iznini almadığım için kitabın içeriğine daha fazla giremiyorum. Sayın yazarın bu kadarcığını hoş göreceğine inanıyorum.
Kaymakamlık ve belediye devriye girmeli. Kitaptan bol miktarda temin edip Vezirköprülülerin bilgisine sunulmalıdır.!..
Vezirköprü’nün 1830’lu yıllar tarihini büyük emek vererek belgelerle ortaya serdiği için sayın yazara bir Vezirköprülü olarak içten teşekkürü borç biliyorum.
NOT; Almanların 1830’lu yıllarda tren yolu düşündüğü Vezirköprü-Boyabat arasına biz yıllardan beri kara yolu ulaşımını sağlayamadığı-mız gibi, kapanan Vezir-köprü-Alaçam yolunu da basit bir köprü yaparak ulaşımı yeniden sağlaya-madık. Havlu attık.

Share
1851 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+5 = ?

#

1831- VEZİRKÖPRÜ VE MEHMET ÇOG (ÇAĞ)” için 1 yorum

  1. Mehmet çog : diyor ki:

    İlginize teşekkürler. Umarım şehrimizin tarihine azda olsa katkısı olur. Tarihe yön veren şehrin torunlarına kısmide olsa ilham ve övünç kaynağı olur. Eleştirinizde haklısınız, köprüde fazla kalamadığım için yaşlılarla görüşemedim. İnşallah sonra olur. Yada genç araştırmacılar tamamlar. Saygılarımla.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Bedensel Okuryazarlık

    17 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Okuryazar olmak okuma ve yazma anlamının ötesinde bir konuyla ilgili farkındalık kazanmak anlamında kullanılır. Çeşitli alanların okuryazarlığı olabilir. Örneğin sosyal medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlık gibi. Bu yazıda “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” sözünü referans alarak psikolojinin de beyindeki bilişsel duyuşsal ve duygusal faktörlerle ilgilenmesinden yola çıkarak bedensel okuryazarlığı konuşacağız. Beden neye ihtiyaç duyduğuna dair sinyalleri sürekli olarak beyne gönderir. Acıkmak, susamak, açık hava ihtiyacı, birileriyle k...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...