logo

İdare Boşluğu..


Göktan Tek'er
goktanteker@hotmail.com

Rahmetli Vefai Teker “Vezirköprü bir kaymakam için büyük” derdi.

Bu kadar büyük bir coğrafyada bir uçtan bir uca yetişmek için çaba göstermek gerek. Bunu yapabilen kaymakamlarımız oldu mu, oldu.

Yetişemezseniz ne olur?

Soğucak Mahallesi sakilerinin iddia ettikleri olur.

Nedir bunlar?

Gümüşhacıköy Dumanlı köylüleri gider kadastroya derler ki bizim topraklarımızı ölçün. Adamlar gelir ölçüm yapar ve köylülerin iddialarına göre 8 km eninde 4,5 km derinlikte bir alan bir anda Gümüşhacıköy topraklarına bağlanır.

Gerçekten ciddi bir alandır.

Tepki gelir mi diye beklenir ancak tesadüfi bir ‘su’ işi olmasa ilerisi için hak iddiası doğuracaktır.

Bu şekilde Vezirköprü toprakları küçülür ve yönetmek kolaylaşır.

Yavaş yavaş küçültülen Vezirköprü “okullar olmasaydı maarifi ne kolay yönetirdim” anlayışına doğru kayıyor.

Önce Kunduz ormanlarının %65’i Osmancık’a hediye edildi. Yıllarca mücadele edilen alanlar Vezirköprü’nün gittikçe azalan gelir kaynaklarından biri olan ormanın hediye edilmesi sayesinde kayboldu gitti.

“Ağaçlar sökülmüyor ya, ne olmuş” diyen zihniyeti ve beraberindekileri alkışlayanlar kendilerince ‘kazandı’.

Vezirköprü kaybetti.

Yönetim boşluğu

Bugün Soğucak Mahallesinin topraklarından hiç de azımsanmayacak bir alan Gümüşhacıköy’e hediye edilirken ses çıkarılmaması da şaşırtıcı değil.

Şaşırtıcı olan mesela bu işler yapılırken kimse Vezirköprü’den kimseye nasıl sormamış? Yani karar verici merci tek tarafı dinleyerek muhteşem bir karara imza mı atmış?

Yoksa Vezirköprü’ye sorulduğu halde “ağaçlar gitmiyor ya” zihniyetinin uzantıları sessiz kalıp “istediğiniz yeri alın, babamın tarlası değil ya” mı demiş?

İlçenin idarecileri nasıl olup da bu işten habersiz şekilde önce izin verip sonra izinleri (yine Dumanlı muhtarının sözlü itirazıyla) iptal etmiş?

(İptal sırasında Soğucak muhtarının da çağırılıp dinlenmemesi mahalle sakinlerinin çok gücüne gitmiş)

Vezirköprü’nün yüzölçümünü küçültmek için bu şekilde uğraşacağınıza Vezir ve Köprü olarak iki ilçeye bağlasanız, idaresi kolaylaşmaz mı?

Ya da Samsun’un da sesi çıkmayan bu işlemlerden de anladığımız üzere Samsun’a fazla gelen Vezirköprü’yü tamamen Amasya’ya bağlasanız da biz de mutlu olsak..

Share
760 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

2+9 = ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • Yol Medeniyettir…

    20 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    İlçemizin çevre ilçelere yol bağlantıları tamamlansa; Vezirköprü Karma OSB'nin yatırımcı bulmasının kolaylaşması, ilçenin yol ağının artmasıyla artmaz mı? Yapılan bu kadar yatırımın değeri daha fazla artmaz mı? Geçtiğimiz hafta değindiğim “Vezirköprü'ye Müze yakışır” yazısı için birçok olumlu tepkiden anladığım kadarıyla İlçemizde bir müze kurulması için çalışılması gerektiğini düşünen sadece ben değilim. Bazı dönemlerin kendine has zorunlulukları, yapılan diğer işlerin sizi zorlayarak yaptırdığı başka işler olur. Oymaağaç kazısı başta olm...
  • Kaygı ve Anksiyete Kitabından Notlar

    09 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Kaygı hayatımızda vardır. Bazı kaygılar gerçek kaygılardır (örneğin çevremizde olumsuz olaylar olduğunda güvenliğimizden korkmak) bazı kaygılar çocuklukta veya çevreden öğrenilmiş gerçek olmayan kaygılardır. (örneğin ayna kırılması kötü habere yorumlanır). Bazı kaygılar her insanda olan (kolektif bilinçdışı) öğrenilmemiş kaygılardır, atalarımız da bu kaygıları yaşamışlardır. (Örneğin karanlıktan korkma, yılandan korkma gibi) Kimimiz kaygıyı sakinleştirir, kimimiz görmezden gelir kimimiz de kaygıyı daha çok besler. Kaygıyı beslerken sezgilerimi...
  • Bu İlçeye bir MÜZE yakışır

    06 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Vezirköprü'de eski bir Vezirköprü evinin restorasyonu yapılarak bir müze oluşturulması sağlansa, ilçenin turizmine oldukça büyük katkısı olmaz mı? Vezirköprü'de Oymaağaç Kazılarının ilk başladığı günlerde bile buradan çıkan materyallerin Samsun Müzesi'nde değil, Vezirköprü'de oluşturulabilecek bir MÜZE'de sergilenmesi gerektiğini söylemiştim. O dönemde Belediye'nin Ganioğlu'ndaki Zabıta yapılan bina henüz inşaat halindeydi. Vezirköprü'nün Taş Medrese'sinin kütüphane olarak kullanılmasının değil, bir arkeoloji müzesi olarak kullanılmasının d...
  • Küçük Adımlar, Büyük Değişiklikler

    02 Kasım 2024 Köşe Yazıları

    Bu yazıda küçük adımların hayatımızdaki öneminden bahsetmek istiyorum. Bu yazıyı yazma motivasyonum, küçük adımların psikolojik sağlığımıza gerçekten iyi gelen bir kolaylaştırıcı olması. Kontrol edebileceğimiz en küçük aktiviteler olarak tanımlayabiliriz küçük adımları, bu yazı için. Bir örnekle başlayacak olursak, diyelim ki sabah uyandık, gözlerimizi açıp güne başlayacağız. Gözlerimizi açmadan tüm günü zihnimizden geçirdiğimizde güne başlamak zor gelebilir. Yapabileceğimiz, harekete geçirici ilk adımlara odaklanmak yataktan çıkmayı kolaylaşt...